Ερωτήσεις

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικώμ με Θέμα: «Προστασία Δανειοληπτών Δανείων ξένων Νομισμάτων»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:    Υπουργείο Οικονομικών  

ΘΕΜΑ:   Προστασία Δανειοληπτών Δανείων ξένων Νομισμάτων

            Οι Έλληνες δανειολήπτες, προφανώς, πίστεψαν στην δυναμική και στην σταθερότητα της ΕΕ και έπεσαν ως θύματα της μονομερούς ενέργειας της Τράπεζας της Ελβετίας. Οι δανειολήπτες οι οποίοι είχαν λάβει δάνεια ιδίως κατά το διάστημα 2006-2009, υπέστησαν επιπρόσθετη ζημιά, καθώς το άληκτο κεφάλαιο των δανείων τους, που είναι για αποπληρωμή, αυξήθηκε σημαντικά, όπως επίσης και τα ποσά των δόσεών τους.  

            Στις αρχές του 2015 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε αναγγείλει πως θα κατέθετε σχετικό σχέδιο νόμου ρύθμισης του ζητήματος, αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου του 2015. Σε ανάλογες εξαγγελίες είχε προχωρήσει και το Τμήμα Οικονομική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμενο πως θα εξεταστεί η εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης.

            Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει επιμεληθεί του θέματος, με αποτέλεσμα 70.000 δανειολήπτες να αγωνιούν και να αναμένουν. Κατά καιρούς, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε, πως θα ρυθμιστεί το ζήτημα σε επερχόμενο νομοθέτημα, πράγμα που όμως δεν συνέβη.

            Η τροπολογία 980/142 που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στις 16/3/2017 δεν προστατεύει τους οφειλέτες που έχουν συνάψει δανειακή σύμβαση σε άλλο νόμισμα, με αποτέλεσμα να παραμένουν απροστάτευτοι από ραγδαίες ανατιμήσεις, όπως συνέβη το 2015 με το Ελβετικό Φράγκο, όπου η αξία των δανείων αυξήθηκε τρομακτικά.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα ρυθμίσετε, τελικώς, το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, με δεδομένη την μονομέρεια της ενέργειας της Τράπεζας της Ελβετίας σε βάρος τους;
  1. Πώς σκοπεύετε να προστατέψετε αυτούς τους δανειολήπτες;
  1. Για ποιό λόγο το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει την τροπολογία 980/142 στην οποία δεν συμπεριλαμβάνει τους 70.000 δανειολήπτες;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

   Αθήνα, 28 Μαρτίου 2017

 

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                                 

         Βουλευτής Β’ Αθηνών

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...