Ερωτήσεις

Επίξαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με Θέμα: «Υπέρβαση αριθμού Καισαρικών Τομών στην Ελλάδα»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:    Υπουργείο Υγείας  

ΘΕΜΑ:   Υπέρβαση αριθμού Καισαρικών Τομών στην Ελλάδα

            Σε συνέχεια του πορίσματος του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ελλάδα για τον υπερβολικό αριθμό καισαρικών που διεξάγονται κάθε χρόνο στην Χώρα μας, η δημόσια συζήτηση γύρω από το ζήτημα έχει αναβαθμιστεί.

            Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΟΥ, στην Χώρα μας, στο 56,8% των συνολικών γεννήσεων πραγματοποιείται καισαρική τομή, ενώ ο Οργανισμός χαρακτηρίζει το 15% ως επιτρεπτό όριο. Σημειώνεται, πως το ποσοστό αυξάνεται στις ιδιωτικές κλινικές σε σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία της Χώρας. Παράλληλα, στα άλλα κράτη της ΕΕ το ποσοστό των καισαρικών τομών κυμαίνεται στο 25-30%. Εντύπωση προκαλούν ωστόσο στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία από την τελευταία διετία το ποσοστό των καισαρικών τομών ανήλθε στο 77,24%, από το 58,87% που ήταν το 2014.

            Στην υπέρβαση του ορίου έχουν οδηγήσει λανθασμένες αντιλήψεις επί του θέματος. Σε μία εποχή, όπου η χρηματοδότηση στον χώρο της Υγείας είναι υπερβολικά χαμηλή, αυτή η υπέρβαση προκαλεί μεγάλο κόστος στο ΕΣΥ και επιβαρύνει παράλληλα σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό των γονέων. Επιπλέον, προκαλούνται κίνδυνοι τόσο για την υγεία της μητέρας όσο και του νεογνού.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιός είναι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ο αριθμός των καισαρικών τομών που έγιναν το 2014, το 2015 και το 2016; Παρατηρήθηκε αύξηση και σε τί οφείλεται αυτή;
  1. Πώς σκέπτεστε να αλλάξετε τα δεδομένα στις γεννήσεις, ώστε οι καισαρικές τομές να πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο για ιατρικούς λόγους;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

 Αθήνα, 6 Απριλίου 2017

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                                 

         Βουλευτής Β’ Αθηνών

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...