Ερωτήσεις

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με Θέμα: «Η Ενεργειακή Ευστάθεια της Χώρας μετά την κατολίσθηση στο Αμύνταιο»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:    Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  

ΘΕΜΑ:   Η Ενεργειακή Ευστάθεια της Χώρας μετά την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

            Η κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο έφερε στο φως ένα διαχρονικό πρόβλημα, καθώς η μετεγκατάσταση του οικισμού Αναργύρων, παρόλο που ψηφίστηκε το 2011, δεν πραγματοποιήθηκε.

            Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, η Κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει άμεσα τον ν. 3937/2011 για την μετεγκατάσταση των οικισμών, ενώ θα πραγματοποιηθεί και αναγκαστική απαλλοτρίωση.

            Ωστόσο, εκτός του προβλήματος του οικισμού, υφίσταται το ζήτημα της ενεργειακής ευστάθειας. Καθώς το ορυχείο, το οποίο εκτιμάται πως διαθέτει 30 εκατ. τόνους λιγνίτη, που υπολογίζεται πως έχουν αξία 500 εκατ. Ευρώ, είναι πλέον κλειστό, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, οι οποίες παρήγαγαν 600 MW. Σημειώνεται πως προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιοριστεί κατά πόσον το συγκεκριμένο ορυχείο θα μπορέσει να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την κατολίσθηση.

            Παρόλο που ο ΑΗΣ Αμυνταίου είχε περιορισμένες ώρες λειτουργίας και προβλεπόταν η απόσυρσή του το 2019, παρείχε σημαντική ισχύ, ακόμη και αν αντιμετωπισθεί ως εφεδρεία.

 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Κινδυνεύει η ενεργειακή ευστάθεια της Χώρας από την μη λειτουργία των μονάδων που τροφοδοτούνται από το ορυχείο του Αμυνταίου;
  1. Πώς σχεδιάζετε να καλύψετε το κενό των 600 MW εν όψει της θερινής αιχμής, που βρίσκεται προ των πυλών, και πώς θα καλυφθεί το σχετικό κόστος;

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

  Αθήνα, 14 Ιουνίου 2017

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                               

         Βουλευτής Β’ Αθηνών

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...