Ερωτήσεις

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με Θέμα: «Επαγγελματικός Υποβιβασμός Νέων Ανθρώπων»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης   

ΘΕΜΑ:  Επαγγελματικός Υποβιβασμός Νέων Ανθρώπων

Έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα, δίνει μία νέα εξήγηση για τον λόγο, ο οποίος οδηγεί πολλούς νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα προκειμένου να εργαστούν στο εξωτερικό.

            Η έρευνα έδειξε πως το 30,4% των εργαζομένων ηλικίας 30 έως 34 ετών, οι οποίοι είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ, εργάζεται σε θέση η οποία είναι κατώτερη του μορφωτικού επιπέδου που οι ίδιοι κατέχουν.  Όπως διαπιστώθηκε στην εν λόγω έρευνα, η αγορά εργασίας της Χώρας μας έχει υιοθετήσει ένα μοντέλο, το οποίο απαιτεί υψηλά προσόντα, όπως είναι ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, το υψηλό και πιστοποιημένο επίπεδο γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και η τριετή προϋπηρεσία. Την ίδια ώρα όμως το αντικείμενο εργασίας με το οποίο καλούνται να ασχοληθούν, αναλογεί περίπου στο επίπεδο απόφοιτου Λυκείου, το οποίο ανταμείβεται όμως με μισθό απόφοιτου Γυμνασίου.

            Όπως είναι φυσικό, τέτοιου είδους τραγικές στρεβλώσεις ωθούν τους καταρτισμένους νέους να αναζητήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain-drain) να διογκώνεται.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Μετά την δημοσιότητα που έλαβε η έρευνα της ΓΣΕΕ, προτίθεστε να πάρετε μέτρα, προκειμένου να προστατεύσετε την εργασία των νέων, ώστε αφενός να μην απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που είναι κατώτερες του εκπαιδευτικού τους επιπέδου και αφετέρου να μην ανταμείβονται με μισθούς αποφοίτων Γυμνασίου;
  1. Θα αναλάβει η Κυβέρνησή σας πρωτοβουλίες για την διακοπή της πολυσυζητημένης διαρροής εγκεφάλων;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

 Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 2017 

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                                             

Βουλευτής Β’ Αθηνών

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...