Ερωτήσεις

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών με Θέμα: «Υπερφορολόγηση στους συνεπείς Φορολογουμένους»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:  Υπουργείο Οικονομικών                     

ΘΕΜΑ:  Υπερφορολόγηση στους συνεπείς Φορολογουμένους

            Η «συνειδητή επιλογή» της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους συνεπείς φορολογουμένους προκαλεί δυσλειτουργίες στα έσοδα του Κράτους, εκπέμπει λανθασμένο μήνυμα στους συνεπείς πολίτες, ενώ παράλληλα, η «ωφέλειά» της ακυρώνεται από το γεγονός ότι αυξάνονται ραγδαία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

            Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Σεπτέμβριο, όπου πληρώθηκε η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, περίπου 410.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα φόροι ύψους 700 εκατ. Ευρώ να μείνουν απλήρωτοι και ο αριθμός των πολιτών με οφειλές προς το Δημόσιο να φτάσει το 4.267.408.

            Τα στοιχεία την Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι κατηγορηματικά σε ότι αφορά στην υπερφορολόγηση των πολιτών, καθώς από την αρχή του έτους έως τον Ιούλιο, έχουν μείνει απλήρωτοι φόροι ύψους 9,25 δις Ευρώ, ενώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά πλέον τα 98,7 δις Ευρώ. Την ίδια ώρα, σε πάνω από 990.000 οφειλέτες έχουν επιβληθεί μέτρα κατάσχεσης μισθών και τραπεζικών λογαριασμών, με αποτέλεσμα κατά το τρέχον έτος, να έχουν εισπραχθεί με αυτό τον τρόπο περισσότερα από 3,5 δις Ευρώ.

            Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως η «συνειδητή επιλογή» της Κυβέρνησης είναι λανθασμένη και άκρως ζημιογόνα, καθώς έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης έχει μειωθεί σημαντικά και έχει ως επιπρόσθετη συνέπεια, την αδυναμία να ανταπεξέλθει στις φορολογικές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργεί οφειλές.

           Η πολιτική της «συνειδητής» υπερφορλόγησης, κλονίζει την εμπιστοσύνη του συνεπούς φορολογουμένου προς το Κράτους του, ενώ παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές του φορολογικού δικαίου και του Κράτους Δικαίου. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μία νέα κατηγορία οικονομικά αδύναμων πολιτών, προερχόμενοι από την μεσαία τάξη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θεωρείτε πως η «συνειδητή επιλογή» της υπερφορολόγησης είναι σωστή, δεδομένου ότι ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο αυξάνεται;
  1. Με ποιό τρόπο θα βάλετε φρένο στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο;
  1. Θεωρείτε πως η πολιτική σας συνάδει με ένα Κράτος Δικαίου, συμφωνεί με το Σύνταγμα της Χώρας, το οποίο ορίζει ως σταθερά την φοροδοτική ικανότητα, την αναλογικότητα και ανταποδοτικότητα των φόρων και πως εμπνέει εμπιστοσύνη στους συνεπείς πολίτες απέναντι στο Κράτος τους;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

  Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2017   

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                                        

Βουλευτής Β’ Αθηνών

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...