Ομιλίες

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ρύθμιση Μεταθέσεων Οπλιτών στις 28.01.2016

 

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αρχικά χάρηκα ακούγοντας την τοποθέτησή σας. Είπατε στην εισήγησή σας προς το Σώμα, προς την Ολομέλεια, ότι θέλετε με το παρόν σχέδιο νόμου –και γενικά αυτή είναι η αντίληψή σας επί της αρχής στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την παρούσα Κυβέρνηση- να απολαύσουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα ίδια δικαιώματα, εργασιακά και κοινωνικά. Παίρνω ακριβώς επί λέξει, mot à mot, αυτά που είπατε. Μάλιστα, σημείωσα τη φράση, για να μη χάσω λέξη.

Έτσι δεν είπατε, κύριε Υπουργέ;

Όμως, το πρωί, σε επίκαιρη ερώτηση την οποία εγώ έθεσα προς τον κ. Χουλιαράκη για την υλοποίηση της απόφασης 2194/2014 του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και τα αναδρομικά των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, άκουσα το ακριβώς ανάποδο, κύριε Υπουργέ.

Ακούστε τώρα τις αντικρουόμενες απόψεις μέσα στην ίδια Κυβέρνηση. Ξέρετε τι είπε ο κ. Χουλιαράκης το πρωί; Είπε δύο τινά σε σχέση με τα ίδια εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για τα οποία εσείς μόλις προηγουμένως κάνατε επίκληση ότι θέλετε και είναι η φιλοσοφία σας να έχουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Χουλιαράκης, λοιπόν, αντιθέτως είπε το εξής: «Στις κοινωνικές μας προτεραιότητες είναι άλλες κοινωνικές ομάδες και θα δούμε».

Είπε και κάτι άλλο, το δεύτερο που σας είπα από τα δύο τινά. Μίλησε για ειδικά μισθολόγια. Δεν ξέρω αν έχετε συνεννοηθεί. Προφανώς, σε σχέση με την υλοποίηση της εφαρμογής της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι πάρα πολύ ωραίο το τρικ μέσω των ειδικών μισθολογίων να συμψηφίσετε εσείς, δηλαδή η Κυβέρνηση, τα αναδρομικά με τη διατύπωση του νόμου που θα φέρετε -έτσι όπως το παρουσίασε και το διατύπωσε ο κ. Χουλιαράκης το πρωί- δηλαδή την υποχρέωση που έχετε να καταβάλετε το άλλο 50% της απόφασης 2194/2014.

Στην καλύτερη περίπτωση, δεν συνεννοείστε και στη χειρότερη περίπτωση κοροϊδεύετε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων!

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, λυπούμαι πάρα πολύ για την Κυβέρνησή σας.

Θέλω να σημειώσω και ένα δεύτερο που είπατε. Πάλι θα το επικαλεστώ mot à mot, λέξη προς λέξη. Είπατε, «Αποκαθιστούμε τη δημοκρατικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων». Ισχυρίζεστε, δηλαδή, σοβαρά μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, όπου από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον ελληνικό λαό με δημοκρατικό τρόπο, ότι δεν ήταν δημοκρατικές οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου, πριν αναλάβετε εσείς; Εάν όχι…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Όχι.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Χαίρομαι που το λέτε. Μη μου κουνάτε σημειολογικά το δάχτυλο έτσι. Παρακαλώ πολύ να το ανακαλέσετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Άμα λέτε ανακρίβειες, θα κουνώ και το δάχτυλο. Αν το βρείτε την ομιλία μου, να μου το δείξετε.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ πολύ τότε, εφ’ όσον δεν το είπατε έτσι, να το διορθώσετε, να το ανατάξετε. Εγώ το δέχομαι και χαίρομαι…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΙΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αν το βρείτε στην ομιλία μου, να μου το δείξετε.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία.

Ακούστε τώρα. Δεν βλέπω εδώ τον κ. Καμμένο. Δεν λέω, βεβαίως, ότι εσείς δεν εκπροσωπείτε νομίμως την Κυβέρνηση. Το λέω για άλλο λόγο και θα αντιληφθείτε το προφανές της αιτίασης για την παρουσία του κ. Καμμένου εδώ.

Πρέπει να σας πω ότι ενώ φαίνεται, κύριε Υπουργέ, ότι επιχειρείτε τη θέσπιση ενός αντικειμενικού συστήματος –προσέξτε το ρήμα, «φαίνεται»- στην πραγματικότητα υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις. Στην πραγματικότητα, επί της ουσίας δηλαδή, επειδή είμαστε νομοθέτες εδώ, μονιμοποιούν την υφιστάμενη κατάσταση των εξαιρέσεων.

Πρέπει να αποδεχθώ ότι ένα κομμάτι που σήμερα δεν έχει ρυθμιστεί, αναμφίβολα χρειάζεται ρύθμιση. Αναμφίβολα, πρέπει επίσης να αποδεχθώ ότι το πολιτικό σύστημα διαχρονικά το εκμεταλλεύθηκε. Σ’ αυτό συμφωνούμε.

Όμως, προσέξτε: Όλες αυτές οι εξαιρέσεις που κάνετε, δεν καλύπτουν μία βασική και κομβικής σημασίας ανάγκη που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ποια είναι αυτή η κομβικής σημασίας ανάγκη; Είναι η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Και θα σας πω και το γιατί. Διότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, ούτε και τώρα πραγματοποιούνται, ενώ πάρα πολλοί έχουν συνταξιοδοτηθεί, έχουν παραιτηθεί, χωρίς να αναπληρωθούν.

Άρα, το βασικό ζητούμενο, η κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση δεν πληρούται.

Τώρα, προσέξτε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και κομβικής σημασίας για εμένα και για την παράταξή μου και το είπαμε όλοι σε όλους τους τόνους. Είπε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος προηγουμένως ότι ήρτηται η στάση μας από αυτό. Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Μέχρι τώρα, ξέρετε, για να μην υπάρχει παρανόηση, όλα αυτά γίνονταν με μοριοδότηση και δια νόμου. Δηλαδή, οι μεταθέσεις οπλιτών και όλα αυτά με μοριοδότηση γίνονταν, δια νόμου ήταν ρυθμισμένα. Δεν αποφασίζονταν αυτά όποτε φύσαγε ο άνεμος βόρεια, νότια ή σε άλλη κατεύθυνση. Δια μοριοδοτήσεως, δια νόμου γίνονταν αυτά. Άρα, δεν καινοτομείτε.

Το καινοφανές που άκουσα ότι «τώρα θα μοριοδοτήσουμε», είναι λανθασμένο. Αν έτσι σας είπαν, έχετε λάθος πληροφόρηση.

Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι υπάρχει και τώρα μοριοδότηση.

Και σας λέω και κάτι ακόμα: Μέχρι τώρα υπήρχε εμπιστοσύνη στα -επιτρέψτε μου να πω τον όρο- χαμηλότερα κλιμάκια -δεν υποβαθμίζω την αξία των στελεχών, εννοώ βαθμολογικά κλιμάκια χαμηλότερα- τα οποία τι έκαναν; Ουσιαστικά έκαναν τις μεταθέσεις και όλη αυτή τη διαδικασία.

Σας ερωτώ: Έχει η Κυβέρνησή σας έλλειμμα εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια, τα οποία μέχρι τώρα έκαναν αυτή τη δουλειά και απαιτείτε, μάλιστα, τη μεταφορά σε επίπεδο νόμου; Με τη διάταξή σας επιχειρείτε αυτά που έκαναν τα κλιμάκια εκείνα τα οποία η δική μας κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμπιστεύονταν απόλυτα, να τα μεταφέρετε σε επίπεδο Υπουργού;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, ζητώ την ανοχή σας.

Και σας ρωτώ: Ποιος θα πειστεί ότι ο Υπουργός -ο εκάστοτε Υπουργός, δεν λέω ο σημερινός, ο χθεσινός, ο προχθεσινός, ο αυριανός- θα είναι τόσο αμερόληπτος -είναι πολιτικό πρόσωπο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας- και δεν θα μπει στον πειρασμό, δεν θα διολισθήσει σε πολιτικές εξυπηρέτησης, αυτές που ονομάσατε «ρουσφετολογικές» και τις οποίες υποτίθεται ότι θέλετε να πατάξετε και να κτυπήσετε δια παντός δια της παρούσας ρύθμισης; Δεν επιτυγχάνεται αυτό και είναι λάθος.

Επιτρέψτε μου να σας πω και κάτι άλλο. Στην παράγραφο 10 του άρθρου 3 όπου λέτε ότι εισάγονται κριτήρια υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά, αντικειμενικά κλπ., πρέπει να σας πω ότι δεν έχετε ορίσει ποιο θα είναι ακριβώς το χαμηλό εισόδημα στα οικονομικά κριτήρια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Στην παράγραφο 10 ανοίγετε παράθυρο -προσέξτε, κύριοι συνάδελφοι!- για έκτακτες μεταθέσεις πριν τη συμπλήρωση της πεντάμηνης υπηρεσίας στην παραμεθόριο όταν ο οπλίτης υπερβαίνει τα μόρια για τις τακτικές μεταθέσεις. Κύριε Υπουργέ, εδώ δίνεται η δυνατότητα για απολύτως αδιαφανείς μεταθέσεις.

Και σας πάω τώρα στους ΑμεΑ. Πρέπει να σας πω ότι περιορίζετε τα κοινωνικά κριτήρια εδώ, γιατί στα άρθρα 15, 16 και 17 -εκτός αν διευκρινίσετε ότι δεν είναι σωστή η διατύπωση και άρα χρήζει νομοτεχνικής βελτιώσεως- λέτε ότι τα κοινωνικά κριτήρια αφορούν μονάχα στους γονείς που έχουν τουλάχιστον ένα τέκνο με ανίατο ή δυσίατο νόσημα. Στους συζύγους, κύριε Υπουργέ; Μέχρι τώρα οι σύζυγοι συμπεριλαμβάνονταν. Η προηγούμενη κυβέρνηση τους κάλυπτε. Εσείς, δηλαδή, στερείτε το δικαίωμα στους ενστόλους να μπορούν να τύχουν των κοινωνικών κριτηρίων όταν έχουν ΑμεΑ ως σύζυγο; Μόνο με παιδιά; Το περιορίζετε δηλαδή;

Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω εδώ είναι το εξής: Περιορίζετε την ειδική άδεια τριάντα ημερών για το στρατιωτικό προσωπικό μόνο στις περιπτώσεις της νοητικής υστέρησης του συνδρόμου Down ή προσθέτετε και αυτές; Εάν προσθέτετε και αυτές, η διατύπωση είναι λανθασμένη. Πρέπει να το διευκρινίσετε, να το αποσαφηνίσετε.

Τέλος, πρέπει να σας πω σχετικά με το περίφημο άρθρο 25 και το άρθρο 29, για το οποίο μας ασκήθηκε και κριτική.

Κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε. Και ευχαριστώ θερμά.

Πρέπει να σας πω ότι ο κ. Τόσκας, ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος καθόταν προηγουμένως δίπλα σας, ήταν εκείνος που το 2010 εισηγήθηκε στον τότε Υπουργό Άμυνας, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, τη συγκεκριμένη διάταξη. Είναι δίπλα σας σήμερα ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Τότε, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, ήταν σύμβουλος του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Εσείς σήμερα καταργείτε μια διάταξη της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και επαναφέρετε μια διάταξη πάλι κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, αλλά του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ του ’96.

Και πρέπει να σας πω ότι το θέμα της αναδρομικότητας μπορούμε να το δούμε θετικά, αλλά αφού αποσαφηνίσετε και διευκρινίσετε όλα τα προηγούμενα, τα οποία μόνο τη διαφάνεια και την προάσπιση των ίσων δικαιωμάτων -κοινωνικών, εργασιακών και άλλων- δεν προάγουν των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για το λόγο αυτό, κύριε Υπουργέ, επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ οριστικά με τις διευκρινίσεις σας, όπως φαντάζομαι και οι συνάδελφοί μου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι.

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...