Ομιλίες

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την Κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από 24.12.2015 και 30.12.2015 στις 11.02.2016

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, πριν μπω στην ουσία της κύρωσης των δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, επιτρέψτε μου, ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και ως μέλος της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, να εκφράσω τη συντριβή και τη θλίψη μου για τη σημερινή αποφράδα μέρα, με αφορμή την πτώση του ελικοπτέρου και την απώλεια πληρώματος του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι μια αποφράδα μέρα για τη χώρα και είναι μια μέρα η οποία πραγματικά προκαλεί συντριβή και θλίψη, θεωρώ, σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλέσω πάρα πολύ να μην πιέζετε τους Βουλευτές όσον αφορά το θέμα του χρόνου. Να μην πιέζετε τους Κοινοβουλευτικούς να συντμήσουν τις τοποθετήσεις τους, όταν σοβαρότατα ζητήματα -και μάλιστα κατά παράβαση του Κανονισμού- συζητούνται στην Αίθουσα της Ολομέλειας και τα οποία χρήζουν απαντήσεων, χρήζουν επεξεργασίας νομοθετικής και χρήζουν ανάλυσης πολιτικής, προκειμένου να δοθεί η ορθότερη οδός νομοθέτησης.

Πρέπει εδώ να τονίσω και να υπογραμμίσω, με την εμπειρία και της συμμετοχής μου στην Κυβέρνηση, ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου συνταγματικά προβλέπεται μεν, με βάση το δίκαιο της ανάγκης, η κατάχρησή της, όμως, δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά αδυναμία της Κυβέρνησης, η οποία έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία να νομοθετήσει ορθά και να νομοθετήσει με έναν τέτοιο τρόπο που να αποδεικνύει ότι δεν ασκεί καταχρηστικά το συνταγματικό αυτό δικαίωμα του δικαίου της ανάγκης. Κλείνω με αυτό, όσον αφορά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Βλέπετε εμείς, κύριοι της Συγκυβέρνησης και της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, είμαστε υπεύθυνοι και δεν λαϊκίζουμε στα ζητήματα αυτά. Θυμάμαι τον εαυτό μου, ως Υφυπουργό Υγείας σε αυτήν εδώ τη θέση, με τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση την κυβερνητική σήμερα Πλειοψηφία, και τον «χαμό» -επιτρέψτε μου την έκφραση- για τον τρόπο νομοθέτησης της κυβέρνησής μας τότε, σε εξίσου δύσκολες, ίσως και δυσκολότερες και πιο ασφυκτικές συνθήκες, απέναντι σε μας, που τότε ήμασταν τα μέλη της Κυβέρνησης, του Υπουργικού Συμβουλίου και, βέβαια, τους συναδέλφους της κυβερνητικής Πλειοψηφίας εκείνης της εποχής.

Η γιαγιά μου η Κατερίνα έλεγε -και είναι σοφή και ορθή η κρίση του λαού- «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις!». Τα εισπράττετε σήμερα τα επίχειρα των πράξεων και των λόγων και των έργων σας.

Και εδώ θέλω να στηλιτεύσω, κύριε Πρόεδρε -και όφειλε να ανακαλέσει στην τάξη το Προεδρείο- την επαίσχυντη παραληρηματικού τύπου, επονείδιστου μάλιστα παραληρήματος, του κυρίου Υπουργού Παιδείας, ο οποίος έχει τη συνήθεια, όταν προσέρχεται στο Κοινοβούλιο, να πυροδοτεί εκρήξεις, να στρέφεται με διχαστικό και πολωτικό τρόπο απέναντι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και στα λοιπά κόμματα της Αντιπολίτευσης, θεωρώντας ότι έτσι κάνει το καθήκον του. Θεωρώ ότι η καταισχύνη της παραληρηματικής και επονείδιστης συμπεριφοράς του Υπουργού της Παιδείας, ο οποίος πρέπει να δίνει τον τόνο της αξιοπρέπειας, δεν τιμά την Κυβέρνησης. Την χαρακτηρίζει, όμως, εφόσον δεν βρέθηκε κάποιος από τα υπουργικά έδρανα να πάρει τον λόγο και να πει «ζητώ συγγνώμη από τους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ιδιαίτατα, για τον τρόπο συμπεριφοράς του Υπουργού Παιδείας». Αυτό για να καταγραφεί στα Πρακτικά.

Όσον αφορά τώρα στο περιβάλλον στο οποίο νομοθετούμε, κύριοι της Κυβέρνησης.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, θα εφαρμόσετε τον Κανονισμό όσον αφορά τους Βουλευτές κι όσον αφορά τον χρόνο ομιλίας. Λέω, λοιπόν, ότι ασφυκτιώντας και πιεζόμενοι από τουρκικές ΝΟΤΑΜ, απανωτές, μετά την πτώση του ελικοπτέρου και την τραγική απώλεια του πληρώματός του, εν μέσω της περιδίνησης για το ασφαλιστικό, εν μέσω της συγκρουσιακής ατμόσφαιρας για το αγροτικό, εν μέσω –υποτίθεται- της βούλησης της Κυβέρνησης να πάει στην αξιολόγηση και να την κλείσει, εν μέσω όλου αυτού του κλίματος, διαπιστώνω μετά λύπης μου ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει ως στρατηγική τον πανικό, τον διχασμό, την πόλωση και ως κερασάκι στην τούρτα φέρνει και τις τηλεοπτικές άδειες.

Γιατί, κύριοι της Κυβέρνησης; Νομίζετε ότι απευθύνεστε σε μια Βουλή κοινοβουλευτικών οι οποίοι πείθονται ότι εσείς θέλετε να κυβερνήσετε για τέσσερα χρόνια;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ την ανοχή σας, όπως ανεχόμεθα και εμείς, οι Βουλευτές, τη συστηματική παραβίαση του ορθού τρόπου νομοθέτησης και της ορθής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, κατά τον Κανονισμό που υπερψηφίσαμε.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης εάν θέλετε να αποδράσετε, μετακυλίοντας τα δύσκολα είτε αναθέτοντας σε άλλη κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτήν εδώ τη Βουλή, είτε αναθέτοντας σε δημοψήφισμα στο λαό τα δικά σας υπεσχημένα, τα οποία μετακυλίετε προς τα πίσω, για να μην πιείτε το πικρό ποτήρι της εφαρμογής, είτε αν θέλετε να αποδράσετε με εκλογές, θεωρώ ότι αυτό πρέπει να το πείτε καθαρά. Γιατί πια είμαστε στον 21ο αιώνα, έστω και αν μας έχετε γυρίσει με τις πρακτικές σας στον 19ο αιώνα.

Θέλω να σας πω ότι πολλές από τις διατάξεις των δύο πράξεων νομοθετικού περιεχομένου θεωρώ ότι είναι θετικές. Θεωρώ, όμως, και κάποιες άλλες ως αδιανόητες. Θεωρώ ως τακτοποίηση κομματικών εκκρεμοτήτων και εξόφληση κομματικών γραμματίων εν όψει των πίσω σκέψεων, των δεύτερων στο πίσω μέρος του μυαλού της Κυβέρνησης και του κυρίου Πρωθυπουργού για όλα τα ενδεχόμενα και σενάρια που σας είπα προηγουμένως. Θεωρώ ότι υπάρχουν και τέτοιες διατάξεις οι οποίες δεν συνάδουν με το δίκαιο της ανάγκης και άρα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Θεωρώ, επίσης, ότι θα έπρεπε, εάν επιθυμείτε να κλείσετε την αξιολόγηση και να βάλετε τα μεγάλα ζητήματα μπροστά, να ζητάτε, όχι μονάχα με τη ρητορική σας αλλά και την καθημερινή κυβερνητική σας πρακτική, τη συναίνεση και τη συγκατάνευση. Γιατί θεωρώ ότι εδώ μέσα υπάρχουν μόνο Έλληνες και Ελληνίδες πατριώτες Βουλευτές και Βουλευτίνες, οι οποίοι νοιαζόμαστε για το καλό αυτού του τόπου, και δεν υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι υπονομεύουν, όπως διαρκώς στηλιτεύετε -και απευθύνεστε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ιδίως- την πορεία της χώρας και εσείς που την υπερασπίζεστε. Διότι σας λέω ότι, εάν δεν πάρετε μέτρα μέχρι το σαββατοκύριακο, θα διαλύσετε τη χώρα.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...