Τελευταία Νέα

Ερώτηση Κατ. Παπακώστα για την ενεργειακή ευστάθεια της Χώρας μετά την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την ενεργειακή ευστάθεια της Χώρας μετά την κατολίσθηση στο Αμύνταιο.

            Η Βουλευτής επισημαίνει πως το γεγονός έφερε στο φως ένα διαχρονικό πρόβλημα, καθώς η μετεγκατάσταση των οικισμών, η οποία ψηφίστηκε το 2011, δεν έχει πραγματοποιηθεί.

            Το κείμενο της Ερώτησης εστιάζει ωστόσο στο ζήτημα της ενεργειακής ευστάθειας, καθώς το εν λόγω ορυχείο εκτιμάται πως διαθέτει 30 εκατ. τόνους λιγνίτη και είναι πλέον κλειστό, ενώ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, οι οποίες παρήγαγαν 600 MW. Η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει, πως ο ΑΗΣ Αμυνταίου είχε μεν περιορισμένες ώρες λειτουργίας και προβλεπόταν η απόσυρσή του το 2019, ωστόσο παρείχε σημαντική ισχύ.

           Η Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν κινδυνεύει η ενεργειακή ευστάθεια της Χώρας από την μη λειτουργία των μονάδων που τροφοδοτούνται από το ορυχείο του Αμυνταίου και πώς θα καλυφθεί το κενό των 600 MW εν όψει της θερινής αιχμής, αλλά και πώς θα καλυφθεί το σχετικό κόστος κάλυψης του κενού.