Τελευταία Νέα

Κατ. Παπακώστα: «Η πώληση φρέσκου αέρα έγινε πολιτική και αυτό συνιστά τον ορισμό της παρακμής»

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε χθες η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

            Η Βουλευτής επεσήμανε πως ομιλεί ως ανεξάρτητη Βουλευτής εξαιτίας και του κοινωνικού μερίσματος, αλλά αισθάνεται επιβεβαιωμένη από την στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υπερψήφισε την διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Σημείωσε πως δεν ταιριάζει στην Νέα Δημοκρατία  η εκχώρηση της πολιτικής την οποία εφάρμοσε ως Κυβέρνηση το 2014. Παράλληλα, άσκησε κριτική προς την Κυβέρνηση η οποία υιοθέτησε μία πολιτική «για την οποία έχτιζε λίβελους» ως αντιπολίτευση και για αυτό οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Η απονομή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς στους πολίτες οι οποίοι εθίγησαν, αγρίως, από την οικονομική κρίση.

            Η Κατερίνα Παπακώστα, απευθυνόμενη προς την Κυβέρνηση, διευκρίνισε πως το κοινωνικό μέρισμα σε καμία περίπτωση δεν είναι προϊόν ανάπτυξης της οικονομίας, καθώς αν ήταν, θα συνέβαλλε στην περαιτέρω ανάπτυξή της. Σε ότι αφορά στην ρητορική από την πλευρά της αντιπολίτευσης παρόλο που υπερψήφισε το νομοσχέδιο, η Βουλευτής είπε: «Ακούτε και βλέπετε το αποτέλεσμα και τα επίχειρα μίας αντιπολίτευσης την οποία ασκήσατε εσείς και σήμερα την εισπράττετε ως απόσβεση. [… ] Δεν υπάρχει πολιτική ωριμότητα να κατανοήσει κανείς ότι σήμερα αυτό αποτελεί παρακμιακό στοιχείο του πολιτικού βίου της Χώρας και δεν αποτελεί στοιχείο ποιοτικής διαφοράς το οποίο να διακρίνει σήμερα τον πολιτικό κόσμο και να δείχνει ότι έχει κατανοήσει τις ευθύνες του και να έχει κατανοήσει τα λάθη του […].»  

            Η Βουλευτής τόνισε πως, η Χώρα μας δεν ασκεί οικονομική και νομισματική πολιτική, αυτή ασκείται από τις Βρυξέλλες και από τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Ευρωζώνης, καθώς βρισκόμαστε σε καθεστώς μνημονίων και επιτροπείας, ασκεί μόνο δημοσιονομική πολιτική της οποίας το μείγμα δεν είναι ισορροπημένο. Πρόκειται για συσταλτική και όχι για αναπτυξιακή πολιτική, διότι οι πολλαπλασιαστές φόρων και μεταβιβαστικών πληρωμών είναι ίσοι και αντίθετοι. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινωνικό μέρισμα δεν έχει ούτε αναδιανεμητικό ούτε ανταποδοτικό χαρακτήρα. Αυτό θα ίσχυε αν δινόταν σε 7 εκατ. πολίτες αντί για 4 εκατ., που αφορά τώρα, και εμπεριείχε την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, καθώς έτσι θα επωφελούταν μεγαλύτερο εύρος πολιτών και θα μείωνε την τρύπα των περίπου 15 δις Ευρώ.

            Συμπέρανε, πως είναι απαραίτητο ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο θα εξισορροπεί την ανάπτυξη, θα επαναφέρει και την δυνατότητα αποταμίευσης στους πολίτες η οποία έχει εξαϋλωθεί, αυτό θα οδηγήσει τις τράπεζες να «ανοίξουν την στρόφιγγα» με χαμηλό επιτόκιο ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων και όλο αυτό θα δημιουργήσει ζήτηση και ανάπτυξη.

Η Κατερίνα Παπακώστα πρότεινε να αυξηθεί το κόστος των δημοσίων επενδύσεων, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, πράγμα που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα με την προϋπόθεση ύπαρξης ενός ενιαίου και σταθερού φορολογικού αλλά και επενδυτικού περιβάλλοντος.

            Η Κατερίνα Παπακώστα παρουσίασε μία δική της πρόταση για την διανομή των 360 εκατ. Ευρώ, τα οποία η Κυβέρνηση δίνει στην ΔΕΗ, καθώς αυτά θα μπορούσαν να μοιραστούν κατά 100 εκατ. Ευρώ στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, κατά 150 εκατ. Ευρώ στους στρατιωτικούς έναντι των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ και τα υπόλοιπα 110 εκατ. Ευρώ να πάνε στην κάλυψη των δαπανών των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της ΔΕΗ.

            Κλείνοντας, η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε πως στην Βουλή πρέπει να «συζητούμε σοβαρά, να προτείνουμε πολιτικές λύσεις και όχι να λειτουργούμε όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι με λογική «εν αμίλλας πονηραίς, αθλιότερος ο νικήσας».