Τελευταία Νέα

Ερώτηση Κατ. Παπακώστα για την Αύξηση των Κρατήσεων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου για την αύξηση των κρατήσεων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

            Συγκεκριμένα, η Βουλευτής αναφέρει πως με το άρθρο 19 του ν. 4488/2017 τροποποιήθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, έτσι ώστε η πάγια μηνιαία κράτηση των μετόχων του ΜΤΠΥ να ανέρχεται πλέον στο ποσοστό 4,5% επί των συντάξιμων αποδοχών. Συνεπώς, η κράτηση αυξήθηκε κατά 0,5% ενώ έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.

            Η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει πως η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία εκδόθηκε στις 3/10/2017, ορίζει πως η παρακράτηση των αναδρομικών από την μισθοδοσία των μετόχων θα πραγματοποιηθεί σε δύο δόσεις.

            Όπως έγινε γνωστό, τα Δ.Σ. ορισμένων νοσοκομείων αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την προβλεπόμενη παρακράτηση σε περισσότερες δόσεις, προκειμένου οι υπάλληλοι να μην επωμισθούν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους, λόγω της ρύθμισης του Υπουργείου.

            Η Βουλευτής ρωτά γιατί επιλέχθηκε η αναδρομική κράτηση δέκα μηνών να ολοκληρωθεί σε δύο δόσεις, δηλαδή ποιά είναι η φιλοσοφία της ρύθμισης και αν θα εκδοθεί νέα εγκύκλιος, προκειμένου οι κρατήσεις να γίνουν σε περισσότερες από τις προβλεπόμενες δόσεις, ώστε οι υπάλληλοι να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις υπέρμετρα μεγάλες μειώσεις της μισθοδοσίας τους.