Άρθρα

Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί αυτάρκης και δυνατή στα δικά της πόδια - Άρθρο στο letter.gr

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι μας, για τον ρόλο που πρέπει να παίξει πλέον η ΕΕ.

Είναι γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική κρίση, βρήκε την Ευρώπη ανέτοιμη. Καθώς δεν υπήρχε τρόπος αντιμετώπισης τέτοιου είδους φαινομένων, το 2010 έγινε αποδεκτή για πρώτη φορά η συμμετοχή του ΔΝΤ σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχω επισημάνει ένα ζήτημα που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήταν αρχικά αντίθετοι με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, καθώς κάτι τέτοιο θεωρείτο παρέμβαση στο σύστημα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και προσπάθεια αντικατάστασης του Eurogroup.

Ως μοναδική ένωση κυρίαρχων κρατών, η ΕΕ έχει βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωπη με δυσκολίες τις οποίες δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει άμεσα, καθώς δεν προβλέπονταν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ή οι κατάλληλες πολιτικές από την λειτουργία της. Για αυτό τον λόγο λέγεται εξάλλου, ότι η ΕΕ συνήθως δεν προλαμβάνει καταστάσεις, παρά αντιδρά σε γεγονότα.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση, όπου η ΕΕ μην έχοντας αντιμετωπίσει στο παρελθόν ανάλογα οικονομικά προβλήματα σε κράτος-μέλος της, αναγκάστηκε να δεχθεί την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή μας, η Ευρώπη πρέπει και να αποφασίσει πως θα πορευτεί στο μέλλον. Έχουμε δημιουργήσει πλέον δικούς μας μηχανισμούς στήριξης, έχουμε οπλισθεί δηλαδή με τα κατάλληλα μέσα. Ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργήθηκαν βιαστικά και είχαν προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να στηριχθούν άμεσα τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, από το 2013 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αντικατέστησε τους προηγούμενους μηχανισμούς, στέκεται σε στέρεες βάσεις. Ενδεικτικό της σημαντικότητας και της δύναμης που μπορεί να αναπτύξει το ESM, είναι η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα για την αποπληρωμή μέρους των Ελληνικών ομολόγων προς το ΔΝΤ μέσω του ESM.

Συνεπώς, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αναλάβει πλέον τις ευθύνες της προς τα κράτη-μέλη της και πρέπει να αρχίσει να αντιμετωπίζει και να λύνει τα προβλήματά της εκ των ενόντων για να σταθεί δυνατή και αυτάρκης στα δικά της πόδια. Αυτή η εξέλιξη απαιτείται, έτσι ώστε οι αποφάσεις, οι διαπραγματεύσεις και οι απαιτήσεις να έχουν στο επίκεντρο της προσοχής αποκλειστικά και μόνο το καλό και το συμφέρον των κρατών-μελών και κατά συνέπεια και της Ευρώπης.

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...