Άρθρα

Ελληνικές Τράπεζες υπό τον Έλεγχο του ΤΧΣ και… ξένων Τραπεζιτών; - Άρθρο στο pronews.gr

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ βοηθήθηκε σημαντικά από την υπόσχεση πως κανένα σπίτι δεν θα περνούσε στα χέρια τραπεζίτη. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επανεκλογή της Αριστεράς, κινδυνεύουν να χαθούν πρώτες κατοικίες, ξένα funds μπορούν να αγοράσουν κόκκινα δάνεια και επιπλέον, μπορούν να περάσουν σε «ξένα χέρια» ακόμα και… οι Ελληνικές Τράπεζες.

           Τελευταία γίνεται όλο και πιο ορατός ο κίνδυνος να χαθεί ο πλήρης έλεγχος των Ελληνικών Τραπεζών και αυτός να περάσει αποκλειστικά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η ανησυχία επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ΤΧΣ έχει δώσει σαφέστατες κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των επιτροπών των Τραπεζών. Ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι της Συγκυβέρνησης, και έτσι ξεκινούν οι αλλαγές στις Διοικήσεις των Τραπεζών, ενώ όπως όλα δείχνουν, αυτές θα ενταθούν το φθινόπωρο.

           Έχουν γίνει γνωστές και έχουν συζητηθεί αρκετά οι παραιτήσεις Προέδρων τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ αναμένεται να οριστεί νέος Πρόεδρος ακόμη και στην Εθνική Τράπεζα. Υλοποιώντας τις απαιτήσεις του ΤΧΣ δεν αποκλείεται στις Διοικήσεις να οριστούν ξένοι τραπεζίτες, ακόμη και εκπρόσωποι ξένων funds.

            Παράλληλα, παραμένει αδιευκρίνιστο το τί θα γίνει με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών μας ταμείων, τα οποία έως και σήμερα μεταφέρονταν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πλαίσιο του νέου Ασφαλιστικού Συστήματος, δημιουργείται το Ενιαίο Ταμείο, που θα χειρίζεται και τα εκάστοτε αποθεματικά. Εφόσον όμως βρεθούμε υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΤΧΣ, διερωτάται κανείς πόσο βιώσιμο θα είναι αλλά και ποιά τύχη θα έχει το Ενιαίο Ταμείο.

            Η Νέα Δημοκρατία κατηγορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την συνεργασία της με την Τρόικα, η οποία γινόταν προκειμένου να βγούμε από την δίνη των Μνημονίων και έχοντας πάντα ως υπέρτατο αγαθό την προστασία των Ελληνικών συμφερόντων. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την υπαγωγή μας σε τρίτο Μνημόνιο, την «ιδιότυπη» ανακεφαλαίωση των Τραπεζών, πλέον χάνει και τον έλεγχό τους.

            Οι αριστερές υποσχέσεις αποδείχθηκαν πολύ εύκολες στα λόγια, αλλά η υλοποίησή τους μένει να αποδειχθεί. Αλλά από την μη υλοποίησή τους μέχρι την απώλεια του ελέγχου θέλει … «αριστερό» ταλέντο.

 

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 30/8/2016 στο pronews.gr

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...