Άρθρα

Ένα Χρόνο μετά την Επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ - Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

Ένα χρόνο μετά την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε σε θέση να κρίνουμε στέρεα, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε δύο φορές την ψήφο των πολιτών, παρουσιάζοντας ομολογουμένως ένα κοινωνικά ευαίσθητο πρόγραμμα, επιτιμώντας τις πολιτικές που είναι απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων και τις αδικίες που δήθεν θα έπαυαν μόλις έπαιρνε τα ηνία της Χώρας στα χέρια του. Ωστόσο, όταν αυτό συνέβη, ξυπνήσαμε με το δυσάρεστο αίσθημα της αντίφασης της πραγματικής κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με τις υποσχέσεις της.

            Σήμερα ανησυχώ, διότι διαπιστώνω ένα μεγάλο κοινωνικό έλλειμμα εις βάρος των αδύναμων πολιτών. Η Κυβέρνηση, ενώ πήρε με άνεση την δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης δηλώνοντας υποστηρικτής των «αδύναμων», ένα χρόνο μετά αυτοί βρίσκονται σε πιο δεινή θέση.

            Τις αρνητικές συνέπειες αυτών των κυβερνητικών επιλογών υφίστανται επί παραδείγματι οι συνταξιούχοι. Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε γύρω από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, η Κυβέρνηση λεηλατεί τις επικουρικές συντάξεις. Θέλω με έμφαση να πω, ότι πλήττονται ιδιαιτέρως με αυτή την κυνική πολιτική τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, των οποίων τα έξοδα ξεπερνούν κατά πολύ αυτά του μέσου συνταξιούχου. Εφαρμόζοντας τον νέο ασφαλιστικό νόμο, η Κυβέρνηση προχωρά στην μείωση των κυρίων συντάξεων των ατόμων με αναπηρία, επιβάλλοντος την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6%. Σημειώνω, ότι έως τώρα οι συγκεκριμένες συντάξεις είχαν μείνει ανέγγιχτες.  

Στον νευραλγικό τομέα του Υπουργείο Εργασίας, προκαλεί εντύπωση η απροθυμία της Κυβέρνησης να συνεχίσει τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει κάνει  τις απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία των 30.000 θέσεων εργασίας, τις οποίες υποσχέθηκε, ενώ στην πολυδιαφημιζόμενη Κοινωφελή Εργασία προκηρύχθηκαν μόλις 2.600 θέσεις σε Hot Spot. Ακόμη και σε προγράμματα που αφορούν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, στα μέσα της θερινής περιόδου δεν είχε ενταχθεί ακόμη κανένας ωφελούμενος.

            Δίχως αμφιβολία, όλα τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις σε φόρους και εισφορές δυσχεραίνουν την οικονομική κατάσταση όλων των πολιτών, πόσο μάλλον αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δεν ανέχομαι πλέον να ακούω τα κυβερνητικά στελέχη να επικαλούνται την «κοινωνική ευαισθησία» του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδεικνύεται καθημερινά, ότι οι κοινωνικά αδύναμοι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια διότι στην πράξη, την προεκλογική κοινωνική ευαισθησία, την πήρε… ο άνεμος του αριστερού μνημονίου.

 

*Το άρθρι δημοσιεύτηκε στις 16/10/2016 στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...