Άρθρα

Έλλειμμα Πρόσβασης στην Υγεία σημαίνει Ανισότητα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality – EIGE), δημοσιεύει ανά διετία τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, του οποίου είχα την τιμή να διατελέσω Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως το διάστημα 2013-2014. Ο Δείκτης αυτός μετράει την ισότητα των φύλων συνολικά και σε διάφορους τομείς προτεραιότητας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Οι διαφορές των δύο φύλων επικεντρώνονται στους εξής έξι τομείς: στην εργασία, στις αμοιβές, στην εκπαίδευση, στον χρόνο, στην εξουσία και στην υγεία.

            Δυστυχώς, η εξέλιξη της Χώρας μας στον τομέα της ισότητας των φύλων είναι αρνητική. Ενώ το 2013, όταν ο Δείκτης παρουσιάστηκε πρώτη φορά, στον Γενικό Δείκτη Ισότητας, η Ελλάδα με 40 από 100 βαθμούς κατείχε την τρίτη θέση από το τέλος, τα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο έτος 2015, μας κατατάσσουν στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Συγκεντρώσαμε μόλις 50 βαθμούς, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στους 66.2 βαθμούς.

            Σε ότι αφορά στον τομέα της υγείας, οι Ελληνίδες, το 2013 απολάμβαναν την ισότητα, καθώς η Χώρα μας με 92.4 βαθμούς ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρισκόταν στους 90.1 βαθμούς. Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία, μας αναλογούν μόλις 83.1 βαθμοί, πέφτοντας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος έχει φτάσει στους 87.4.

            Η Δείκτης για την ισότητα στην υγεία αποτελείται από τα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η μειωμένη βαθμολογία μας και στις τρεις υποκατηγορίες αποτελούν απόρροια της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, το «αγκάθι» στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη της Χώρας.

            Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες και η ανεργία έφεραν μεγάλο αριθμό πολιτών σε κατάσταση μη ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, αντιμετωπίσθηκε το 2014 με δύο Υπουργικές Αποφάσεις, επί των ημερών μου στο Υπουργείο Υγείας, οι οποίες παρείχαν την δυνατότητα πρόσβασης στην δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους πολίτες. Η πρωτοβουλία αυτή ολοκληρώθηκε εν συνεχεία, με τον ν. 4368/2016.

            Ωστόσο, σημαντικός αριθμός πολιτών, ο οποίος ξαφνικά βρίσκεται σε κατάσταση μη ασφάλισης, δεν γνωρίζει πως έχει το δικαίωμα και την δυνατότητα της δωρεάν περίθαλψης.  Για αυτό τον λόγο, πολίτες και οικογένειες με παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε οικογενειακό ιατρό, σε παιδίατρο και σε οποιουδήποτε είδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θεωρώντας, πως ως ανασφάλιστοι έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν τις υπηρεσίες τις οποίες θα δεχθούν, και ευρισκόμενοι σε δεινή οικονομική κατάσταση, αποφεύγουν την επίσκεψη σε ιατρούς. Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους, πράγμα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

            Η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας αποτελεί βασικό δικαίωμα κάθε παιδιού, κάθε γυναίκας και όλων των πολιτών. Για αυτό τον λόγο, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες κάλυψης αυτού του κενού στην πληροφόρηση, το οποίο υφίσταται στην Ελληνική κοινωνία. Η μη ασφάλιση δεν αποτελεί λόγο παραμέλησης εξέτασης, ελέγχου ή εμβολίου.

            Την ίδια ώρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη ανεπίτρεπτων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικό στις δημόσιες μονάδες υγείας. Τόσο η Πρωτοβάθμια όσο και η Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας οφείλουν να είναι άριστα στελεχωμένες και εξοπλισμένες. Βαρύγδουπες ανακοινώσεις, αλλά ακόμη και η ψήφιση νόμων για την μεταρρύθμιση ολόκληρου του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, όταν δεν υλοποιούνται ή όταν η υλοποίησή τους συνδέεται με επιπρόσθετη γραφειοκρατία και αναστάτωση και κατ’ επέκτασιν με χειρότερες υπηρεσίες υγείας.

            Η υγεία δεν αποτελεί χώρο για μικροκομματικά παιχνίδια ούτε για επίδειξη ιδεολογικών διαφορών. Αντίθετα, είναι ένα πεδίο στον οποίο η πολιτική, όταν εφαρμόζεται με ορθό τρόπο, μπορεί να αποδείξει τον λόγο ύπαρξής της στην υπηρεσία του πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο, μέγιστα αγαθά  μακράν είναι η υγεία και η ισότητα των φύλων. Στην Ελλάδα, ωστόσο, αυτή την στιγμή υπάρχει έλλειμμα τόσο στο δικαίωμα της υγείας όσο και στην ισότητα των φύλων. Πρόκειται για μία διαπίστωση η οποία πρέπει να προβληματίσει το σύνολο της Κοινωνίας αλλά και την Κυβέρνηση.   

* To άρθρο δημοσιεύθηκε στις 17/10/2017 στο avriotisygeias.gr

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...