Άρθρα

Τοποθέτηση για το Αφιέρωμα «Η ζωή είναι… γυναίκα: Ελληνίδες πολιτικοί μιλούν για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών» του star.gr

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί κάθε χρόνο αφορμή για να αξιολογηθεί η θέση των γυναικών στην κοινωνία και να εξεταστεί, κατά πόσον υφίσταται, στην καθημερινότητα, η ισότητα των φύλων.

            Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, αλλά και η ΕΕ διατηρούν, ως μη οφείλουν έμφυλες ασυμμετρίες.

            Η σύγχρονη Ελληνίδα, στις οικονομικά και κοινωνικά δύσκολες εποχές που ζούμε, στηρίζει έμπρακτα την οικογένειά της φροντίζοντάς την, προσπαθώντας, παράλληλα, να συμβάλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, οι δυσκολίες στην αγορά εργασίας έχουν πολλαπλασιαστεί και η προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας, δυστυχώς, δεν είναι δεδομένη (βλ. πρόσφατη απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου).

             Στην προστασία της μητρότητας, η παραδοχή είναι ότι βαδίζουμε προς το χειρότερο. Η μητέρα, ως πυλώνας της οικογένειας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, στις μέρες μας, δεν υποστηρίζεται αποτελεσματικά, παρόλο που ο ρόλος της στην κοινωνία μας και στον πολιτισμό μας είναι καθοριστικός.

            Ισχυρότερο παράγοντα για την ανισότητα αποτελεί η φτώχεια, την οποία συναντάμε πιο έντονα σε πληθυσμιακές ομάδες της κοινωνίας μας, οι οποίες θεωρούνται περιθωριακές. Παράδειγμα τέτοιας ομάδας, αποτελούν οι Ρομά, τους οποίους η κοινωνία μας δεν έχει καταφέρει ακόμα να ενσωματώσει, πλήρως, στον ιστό της.

            Η μητέρα Ρομά, προσπαθεί και εκείνη να στηρίξει την οικογένειά της, έχοντας όμως ως αφετηρία δυσμενέστερες συνθήκες διαβίωσης, ελλιπή μόρφωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και μία στερεοτυπική αρνητική απεικόνιση της ομάδας πληθυσμού, στην οποία ανήκει.

            Ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό, η Ελληνική Πολιτεία, σε όλες τις βαθμίδες της, δεν έχει προβεί στις απαραίτητες και ικανές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπίσει την ρίζα των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν.

            Η σύγχρονη Ελληνίδα, η γυναίκα Ρομά και η γυναίκα οποιασδήποτε φυλής έχει δικαίωμα στην ίση αντιμετώπιση, στην ίση μεταχείριση, στην εργασία και στην αναγνώριση για όσα προσφέρει στην κοινωνία μας.

 

*Δημοσιέυθηκε στις 8/3/2018

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...