Άρθρα

Ελεύθερος Τύπος Λέμε όχι στο καθεστώς της ενδο-οικογενειακής Βίας

Λέμε όχι στο καθεστώς της ενδο-οικογενειακής Βίας

"ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ": Ως γραμματέας Γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, φέρατε στη Βουλή το θέμα της ενδο-οικογενειακής Βίας. Είχε ανταπόκριση η πρωτοβουλία σας;


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: Το άνοιγμα που έκανε η Γραμματεία για την καταπολέμηση της ενδο-οικογενειακής βίας έχει τεράστια απήχηση στην κοινωνία, γεγονός που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και εξηγούμαι. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι μια κίνηση που κάναμε στη Βουλή, καταθέτοντας 11 γυναίκες βουλευτές σχέδιο νόμου για την ενδο-οικογενειακή βία είχε τέτοια ανταπόκριση σε όλες τις γυναίκες. Οταν 4.500 παιδιά εξετάζονται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, κακοποιημένα από γονείς ή συγγενικά πρόσωπα, δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, γνωρίζουμε ότι τα 46 από αυτά υποκύπτουν στα τραύματα τους. Επίσης, 85% των παιδιών που ζουν σε περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας γίνονται τα ίδια μελλοντικοί θύτες. Ολα αυτά με βάση στοιχεία κρατικών οργανισμών που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Δεν είναι καινούρια πράγματα αυτά. Ε, λοιπόν, εμείς λέμε όχι σε αυτό το καθεστώς. Και καταθέτουμε και τις προτάσεις μας.


"Τ.τ.Κ.": Οι προτάσεις αυτές αφορούν στο σχέδιο νόμου που καταθέσατε;


Κ.Π.: Και όχι μόνο. Πλέον έχουμε μια πλήρη σειρά ώριμων προτάσεων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα έχουμε πλήρη εικόνα άρα και σημαντική τεχνογνωσία για το τι ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στα σημεία των προτάσεων που υποβάλλουμε στην κυβέρνηση υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης του θύματος από το κράτος έως ότου η δικαστική αρχή ρυθμίσει τα της διατροφής ή επαγγελματικής αποκατάστασης. Η Πολιτεία θα αναζητεί την αποζημίωση από το δράστη βάσει του νόμου περί δημόσιων εσόδων. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που αποδεικνύεται σωματική ή ψυχολογική βία στο σπίτι, ο υπαίτιος απομακρύνεται προκειμένου να καθοριστεί από το αρμόδιο δικαστήριο το θέμα της μετοίκησης ή της επιμέλειας των παιδιών. Προβλέπονται επίσης μια σειρά ρυθμίσεων που ακόμα είναι στο στάδιο της επεξεργασίας.

"Τ.τ.Κ.": Πιστεύετε ότι για την ελληνική κοινωνία θα αποτελέσει παρελθόν το φαινόμενο;


Κ.Π.: Δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εμένα μου αρκεί ένα μικρό βήμα. Σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι απόλυτα δεκτική σε μια προσπάθεια για να προλάβουμε ή και να αμβλύνουμε το φαινόμενο. Ομως πολύ ειλικρινά θέλω να σας πω ότι το ίδιο ακριβώς είναι
ένα ζήτημα που ενδιαφέρει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Πρόσφατα βρέθηκα στις Βρυξέλλες, όπου σε μία σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών συζητήσαμε τρόπους δράσης, διαπιστώνοντας ότι αυτό το "κρυφό έγκλημα" μας. αφορά όλες. Και σας βεβαιώνω ότι σε μερικές οικογένειες δεν είναι μόνο οι γυναίκες ή τα παιδιά που κακοποιούνται αλλά και οι άντρες σύζυγοι.


"Τ.τ.Κ.": Ταξιδεύετε συχνά τελευταία. Αυτή είναι η ευχάριστη πλευρά της θέσης σας ως Γραμματέως Γυναικών ΝΔ;


Κ.Π.: Το ευχάριστο είναι ότι μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω απομακρυσμένες περιοχές και να έρθω σε επαφή με στελέχη μας από όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι πολιτικά ανεκτίμητο. Δεν με πειράζει που λείπω συχνά από το κέντρο - αν και όπως ξέρετε είμαι πάντα παρούσα στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα. Η δουλειά στη Γραμματεία γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα και τώρα ήρθε η ώρα της εξόρμησης στην επαρχία με ένα σχέδιο δράσεων που πολύ σύντομα θα μπορούμε να ανακοινώσουμε σε όλη του την ευρύτητα.


Κ.ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...