Άρθρα

Ο ρόλος της Γυναίκας στην οικογένεια...

Κατερίνα ΠαπακώσταΣτην σημερινή πολυπολιτισμική κοινωνία, ο ρόλος της γυναίκας ο τόσος σημαντικός μέσα στην οικογένεια γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, όλο και ιιιο δύσκολος. Στην διπλή της ιδιότητα ως γυναίκας και συζύγου έχει προστεθεί από τον προηγούμενο αιώνα και η ιδιότης της ως εργαζομένης, ενώ η κυρία αποστολή της ως μητέρας, έγινε ακόμα πιο απαιτητική. Γιατί η μητέρα όχι μόνο πρέπει να διατρέφει σωστά τα παιδιά της, λόγο των κινδύνων από την έτοιμη και γρήγορη τροφή που είναι της μόδας (fast food), αλλά και να τα ανατρέφει ακόμα πιο σωστά, γιατί ·όσο αξίζει μια καλή μητέρα δεν αξίζουν εκατό δάσκαλοι" (Χέρμπερντ). Ωστόσο η ανατροφή ίων παιδιών δεν είναι απλή όπως άλλοτε, γιατί το παιδί έχει τόσες πολλές και από τόσα πολλά μέρη προσλαμβάνουσες λανθασμένες παραστάσεις, από τα Μ.Μ.Ε. αλλά και την παράλογη και αγχώδη καθημερινότητα, ώστε ο ρόλος της να γίνεται ανταγωνιστικός.
'Όσον αφορά δε τον παράγοντα "πρότυπο για τα παιδιά της" και αυτός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, λόγω του μικρού χρόνου που διαθέτει η γυναίκα για τα παιδιά της επειδή εργάζεται εκτός οικίας.
Η γυναίκα Λοιπόν καλείται να δώσει τα ψυχικά και πνευματικά εφόδια που χρειάζεται το παιδί, αλλά και να καλλιεργήσει εθνική συνείδηση, διδάσκοντας τις ελληνορθόδοξες αξίες και τις παραδοθείς μας.
Αν προσθέσουμε δε και τις αυξημένες γνώσεις που χρειάζεται ο νέος για να σταδιοδρομήσει, συνυπολογιζομένου του εκπαιδευτικού μας συστήματος και της παραπαιδείας, η γυναίκα πρέπει να εξεύρει όχι μόνο χρήμα αλλά και χρόνο για να συμπαρασταθεί στα παιδιά της, ώστε να γίνουν σωστοί αυριανοί πολίτες.
Χρόνο, που αφού δεν μπορεί να εξοικονομηθεί από την εργασίας της, θα τον αφαιρέσει από χρόνο αναψυχής της, ξεκούρασης ή ακόμα και χρόνο που έπρεπε να αφιερώσει στον σύζυγο της..
Πως να απαιτήσουμε από μια γυναίκα, που δεν έχει χρόνο για τον εαυτό της, για τον άντρα της ή που πηγαίνει βιαστικά στην δουλειά της, να είναι πάντα
υπομονετική και ευχάριστη; Και όμως, για μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη οικογένεια , η γυναίκα που αποτελεί το κύριο πρόσωπο, θεμέλιο και πυρήνα της. οφείλει να εξασφαλίσει αυτή την ατμόσφαιρα, ώστε η οικογένεια να γίνει όπως την θέλει το Σύνταγμα -θεμέλιο συντήρησης -και προαγωγής του έθνους· (άρθρο 21) ή όπως θέλει ο λαός: λιμάνι για τον άντρα, καταφύγιο για τα παιδιά, αποκούμπι για τους γεροντότερους. Και όπως τη θέλει η πολυπολιτισμική κοινωνία μας με τα πολλά πρότυπα και τα πολλά μηνύματα και τις πολλές προκληθείς, όσο και δυνατότητες για τα παιδιά της, όπου η επέμβαση η δική της θα τα Βοηθηθεί να τα αποκωδικοποιήσουν σωστά, ώστε να βαδίζουν ασφαλείς μέσα στην ανοικτή κοινωνία.
Γι' αυτό είναι απαραίτητο το κράτος πρόνοια να σταθεί κοντά στην Ελληνίδα μητέρα ή κόρη, εργαζόμενη ή μη, "όσα να προετοιμάζεται και να επιτελεί σωστά το ρόλο της δηλαδή την κοινωνική αποστολή της ρέει μέσα στην οικογένεια, σε οποιαδήποτε γενιά και αν ανήκει. Ως κόρη και αυριανή σύζυγος και μητέρα, ως μητέρα που ετοιμάζει την νέα γενιά, ως γιαγιά που μεταδίδει εμπειρίες και παραδόσεις στις δυο νεότερες γενιές. Και μην ξεχνάμε τον ρόλο της γυναίκας στην απόδημη οικογένεια, όπου πολύ σωστά αποκαλείται -Μάνα του Γένους", γιατί κατάφερε να κρατήσει και να μεταδώσει στην οικογένεια της τον ορθόδοξο τρόπο ζωής και την πολιτιστική κληρονομιά μας.
Είναι ανάγκη να στηριχθεί η γυναίκα στο ρόλο της αυτό, γιατί όχι μόνο το μέλλον του παιδιού εξαρτάται από την μητέρα· (Ρουσσώ), αλλά γιατί ολόκληρο το μέλλον της σημερινής Ελλάδος εξαρτάται από αυτή, μέσα σε μια ανταγωνιστική Ευρώπη, από το βάρος μεταναστών των ομοίων δεν μπορεί να εκπληρώσει τις ανάγκες και με την αγωνία του δημογραφικού της αφανισμού ή της πληθυσμιακής αλλοιώσεως. Πιστεύω ότι η ελληνοχριστιανική αγωγή αιώνων που κουβαλάει μέσα της η Ελληνίδα θα την βοηθήσει να τα βγάλει πέρα, ώστε η ελληνική οικογένεια να παραμείνει θεμέλιο του έθνους, λιμάνι, καταφύγιο και ευτυχίας των μελών της.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...