Άρθρα

Αγγελιοφόρος Γιατί τόσος θόρυβος; Άνευ πραγματικού αντικειμένου η πρόταση του Γ. Παπανδρέου...

Άρθρο Κατερίνας Παπακώστα για την εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Γιατί τόσος θόρυβος;

Άνευ πραγματικού αντικειμένου η πρόταση του Γ. Παπανδρέου


Η πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ κατατείνει στο να δώσει την πολιτική και θεσμική βελτίωση που είναι και ΠΟΛΙΤΙΚΑ ορατή και αναγκαία:

Πιστεύω πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 παρ. 7 περί της ανώτερης εκπαίδευσης ανήκει στις προτάσεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αφού ουσιαστικά επιχειρείται η συνταγματική απεμπλοκή στη διεύρυνση της έννοιας των ΑΕΙ. Επομένως, δεν αντιλαμβάνομαι το θόρυβο που γίνεται παρά μόνον ως επικοινωνιακό προπέτα-σμα καπνού, από εκείνους οι οποίοι αρνούνται να προχωρήσει οτιδήποτε στην παιδεία, απορρίπτοντας το διάλογο αναίτια και αδικαιολόγητα. Την ίδια ώρα στην Ευρώπη αυτά είναι λυμένα. Πολύ περισσότερο δε που η βελτίωση της ποιότητας των σπουδών που θα προκύψει οπό τον συναγωνισμό ή και ανταγωνισμό, αν θέλετε, μεταξύ των πανεπιστημίων θα ωφελεί τους αποδέκτες, δηλαδή τους φοιτητές. Οπως και να 'χει το θέμα η αναθεώρηση του άρθρου 16
παρ. 7 περί της ανώτερης εκπαίδευσης δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να γίνει κέντρο προσέλκυσης ξένων φοιτητών, πράγμα το οποίο ήδη συμβαίνει με άλλες χώρες στην Ευρώπη. Η πρόταση δε του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ. Παπανδρέου, νια δημοψήφιομα για το θέμα της παιδείας προφανώς συνιστά πολιτική υπεκφυγή και αποποίηση της ευθύνης και του ενδεχόμενου πολιτικού κόστους εξαιτίας της διατύπωσης μιας καθαρής θέσης εκ μέρους του. Είναι δε πολιτικά περίεργο που ο κ Παπανδρέου υιοθέτησε για το θέμα αυτό την άποψη μεγάλης και έγκυρης εφημερίδας άκριτα κατά τη γνώμη μου, αφού η πρόταση αυτή έρχεται παράλληλα με την εξέλιξη της συζήτησης από την προτείνουσα Βουλή - που είναι παρούσα-για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θέλω να σημειώσω πως η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική βουλή για την διατύπωση και την κατεύθυνση πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι η πρόταση του κ Παπανδρέου για δημοψήφισμα είναι πολιτικά άσφαιρη αφού γνωρίζει πως είναι άνευ αντικειμένου με βάση την παραπάνω σημείωση. Εν πάση περίπτωση οι πολίτες απαιτούν ουσιαστική μεταρρύθμιση στην παιδεία και επιδοκιμάζουν ξεκάθαρες πολιτικές. Σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξοδεύεται το θεσμικό κύρος του δημοψηφίσματος από εκείνους που για πολιτικές σκοπιμότητες και μόνον επιχειρούν να αντλήσουν κύρος μέσα από αυτό.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...