Άρθρα

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Άρα λοιπόν, διαπιστώνεται πως όχι αδίκως οι ευρωπαίοι τοποθετούν σε νούμερο ένα ζήτημα, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια ...ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

(Εφημερίδα που εκδίδεται από την ''ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ'')

Πρόσφατα είχα την τιμή να εκλεγώ Αντιπρόεδρος Γυναικείων Οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μια από τις πιο δραστήριες πολιτικές οργανώσεις της Ευρώπης σε θέματα γυναικών. Μέσα στους στόχους της είναι η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και η εμπέδωση των ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Η επαφή μου αυτή ως Γραμματέας Γυναικών της ΝΔ -και πλέον ως Αντιπρόεδρος Γυναικών του ΕΛΚ- με τις ευρωπαϊκές ομάδες πολιτικής σκέψης, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για εμένα και για την Ελλάδα που εκπροσωπώ, να διδαχτούμε κάτι, από όσα πράττει η Ευρώπη σε θέματα που την απασχολούν -και μας απασχολούν καθημερινά, - γιατί η καθημερινότητα τελικά, δε διαφέρει και πολύ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Διαπίστωσα λοιπόν, πως στο κέντρο των πολιτικών των ''συναδέλφων'' μας ευρωπαίων, δεν είναι η οικονομία ή η ανεργία ή κάποιο άλλο βαρύγδουπο θέμα, αλλά ένα ζήτημα που το θεωρούν σημαντικότερο από όλα, αρχή πολλών άλλων ζητημάτων, που δεν είναι άλλο από το θέμα της οικογένειας και το δημογραφικό πρόβλημα. Διότι δεν μπορεί κανείς να αναζητά λύσεις για την οικονομία, μην υπολογίζοντας το σημαντικότατο εργατικό δυναμικό που απαρτίζουν οι γυναίκες, δεν μπορεί κανείς να μιλά για το ασφαλιστικό, δίχως να υπολογίζει τη συνεχή γήρανση του πληθυσμού και το δημογραφικό πρόβλημα, δεν μπορεί κανείς να μιλά για παιδεία, χωρίς να συνυπολογίζει τον κεφαλαιώδη ρόλο που διαδραματίζουν οι γονείς και η οικογένεια.
Άρα λοιπόν, διαπιστώνεται πως όχι αδίκως οι ευρωπαίοι τοποθετούν νούμερο ένα ζήτημα, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογένεια και τη γυναίκα, θεωρώντας τα ως το ''κλειδί'' για την εξεύρεση λύσεων σε πολλούς άλλους τομείς.
Στη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, έχουμε αντιληφθεί τη σημασία που έχει στην κοινωνία και στο μέλλον της ζωής η οικογένεια, και πόσο αναγκαίο είναι, να υπάρχει ισορροπία στο οικογενειακό περιβάλλον. Η ίδια, έχω τονίσει κατ' επανάληψη, ότι τα θέματα που αφορούν τη μητρότητα και την οικογένεια, οφείλουμε να τα δούμε ως θέματα της κοινωνίας κι όχι ενός μεμονωμένου συνόλου. Η παιδεία, η ανατροφή που παίρνει ένα παιδί, ο χαρακτήρας του, η μετέπειτα ισορροπία των ατόμων διαμορφώνονται και πλάθονται, κατά κύριο λόγο, από την οικογένεια, αφού αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο, όπου μεταδίδονται οι κοινωνικές πεποιθήσεις, στην επόμενη γενιά. Όταν λοιπόν, ελαχιστοποιείται η γονική παρουσία, όταν οι γονείς εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ ή είναι απόντες, αλλά και όταν είναι παρόντες αλλά εξουθενωμένοι από τον φόρτο των υποχρεώσεων, τότε διαπιστώνονται κενά τα οποία διαφαίνονται αργότερα.
Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής, η ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στον επαγγελματικό στίβο, η έλλειψη χρόνου, οι οικονομικές δυσκολίες, το γεγονός ότι εργάζονται και οι δυο γονείς -συχνά με εξαντλητικά ωράρια- όλα αυτά οδηγούν τα ζευγάρια σε χωρισμό ή τα αποτρέπουν από τη δημιουργία οικογένειας με αποτέλεσμα τον περιορισμό των γεννήσεων με την αύξηση της μη ηθελημένης, αλλά και της ηθελημένης υπογονιμότητας των νέων. Αρκεί να δούμε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις γονιμότητας μεταξύ των Ευρωπαίων: Για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας αντιστοιχούν 1,25 παιδιά ετησίως.
Πρέπει να δούμε καταρχάς, τι κίνητρα δίνουμε στις γυναίκες ως μητέρες, τι κίνητρα δίνουμε στην οικογένεια, ώστε πραγματικά να μην αποτελεί κώλυμα, να μην αποτελεί ασυμβίβαστο, το να είναι μια γυναίκα μητέρα και παράλληλα να είναι και εργαζόμενη. Αυτό για να γίνει, -ας μη στρουθοκαμηλίζουμε- απαιτεί ομπρέλα από την πολιτεία. Απαιτεί κοινωνική πρόνοια και κοινωνική στήριξη.
Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων πριν ένα περίπου χρόνο, με τη συνδρομή κι άλλων συναδέλφων βουλευτών, κάναμε ένα πρώτο βήμα: εφοδιάσαμε το νομικό μας οπλοστάσιο με το νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Στη συνέχεια, καταθέσαμε την πρότασή μας για την θεώρηση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας. Διότι όπως οι άντρες υπηρετούν την πατρίδα, προσφέρουν τον εαυτό τους και στον τόπο υπηρετώντας τη στρατιωτική τους θητεία, έτσι και οι γυναίκες προσφέρουν παιδιά στην πολιτεία, στο έθνος, στον τόπο, υπηρετούν δηλαδή την κοινωνική τους θητεία και αυτό πρέπει αυτό να τους αναγνωρισθεί και θεσμικά.
Παράλληλα ζητούμε -και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε-, την εξομοίωση των αδειών, αυτών που απολαμβάνουν άνδρες και γυναίκες ως δημόσιοι υπάλληλοι και να μεταφερθεί και στον ιδιωτικό τομέα.
Ένα τρίτο θέμα είναι οι ανύπανδρες μητέρες και κατ' επέκταση οι μονογονεικές οικογένειες. Εκατόν είκοσι, ίσως και παραπάνω, χιλιάδες γυναίκες και στον τόπο μας, είναι ανύπανδρες μάνες. Από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε την οικογένεια ως θεμέλιο του κράτους, οφείλουμε αυτά τα ζητήματα να τα δούμε.
Πάγιες θέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας για την οικογενειακή πολιτική είναι μεταξύ άλλων:
" Η ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου, όπου πρωταρχικό ρόλο θα έχει η κοινωνία των πολιτών, με στόχο την προσαρμογή στις νέες ανάγκες και τη δημιουργία ενός χώρου ελευθεριών,
" Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών, της ΕΕ και του ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη ενός πλαισίου υπηρεσιών που θα βοηθά στην λειτουργία της οικογένειας και την ιδιωτική ζωή με έμφαση στην εξομάλυνση των διακρίσεων και την απόδοση δικαίου κατά τις διαγενεακές σχέσεις
" Η ανάγκη ευελιξίας και ασφάλειας στα πλαίσια της κινητικότητας και συμμαχίες σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
" Ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας (ευέλικτα ωράρια, αυξημένη προστασία της μητρότητας, κατάλληλες γονικές άδειες, υπηρεσίες φύλαξης και φροντίδας)
" ενθαρρυντικά οικονομικά/ φορολογικά μέτρα.
Στη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων πιστεύουμε πως σύντομα, οι απαιτήσεις που διαγράφονται από τα νέα αυτά κοινωνικά δεδομένα, θα γίνουν εφαρμοσμένη πολιτική. Η άσκηση οικογενειακής πολιτικής οφείλει να τοποθετηθεί στο κέντρο των προσπαθειών μας. Και σε αυτή μας την προσπάθεια επιδιώκουμε τη συνεννόηση και τη στήριξη όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...