Άρθρα

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Τα μέτρα δεν αρκούν, το φαινόμενο της βίας θα πρέπει να ιδωθεί συνολικά και χρειάζεται η συμπόρευση όλων μας...

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ


Τα επεισόδια που έγιναν στην Παιανία και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός νεαρού οπαδού δεν μπορεί παρά να δημιουργούν σε όλους μας θλίψη και απογοήτευση. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, χάνεται ένας νέος, διότι ως γονείς, ως παιδαγωγοί, ως πολιτικοί, ως ΜΜΕ, ως κοινωνικό σύνολο σταθήκαμε όλοι ανίκανοι να εμποδίσουμε το χαμό του. Αποτύχαμε να το αποτρέψουμε, όπως αποτύχαμε και σε άλλες περιπτώσεις παραβατικότητας που εμπλέκονται ανήλικοι θύτες- θύματα (τελικά) και που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί θεαματικά.
Τα επεισόδια της Παιανίας δεν μπορούν παρά να ιδωθούν ως συνέχεια του Άλεξ, του πατροκτόνου στη Νίκαια, της Αμαρύνθου, αλλά και τόσων άλλων περιπτώσεων βίας και τραυματισμών στα γήπεδα. Όποιος το δει ως αποκομμένο περιστατικό, κατά την γνώμη μου βλέπει μόνο το δέντρο, αντί να δει το δάσος.
Διότι φαινόμενα σαν κι αυτό και τόσα άλλα που αναφέρθηκαν, πηγάζουν από το σύνολο της κοινωνίας μας: από την οικογένεια, το σχολείο, το νομοθετικό πλαίσιο, τα προληπτικά μέτρα, από τις αθλητικούς παράγοντες. Η μη μετατροπή των ποινών, η φυλάκιση των υπαιτίων, οι κάμερες στα στάδια, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια θα βοηθήσουν. Όμως, τα μέτρα δεν αρκούν, το φαινόμενο της βίας θα πρέπει να ιδωθεί συνολικά και χρειάζεται η συμπόρευση όλων μας.
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε πρωτοβουλία για σειρά μέτρων που αφορούν την νεανική παραβατικότητα υιοθετώντας μια στρατηγική ιδιαίτερης σημασίας και επικαιρότητας, που περιλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών, δράσεων και χρηματοδοτήσεων, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας, όπως:
σύνταξη κοινοτικών στατιστικών για τη μέτρηση της εγκληματικότητας των νέων και την ποινική δικαιοσύνη των ανηλίκων,
συγχρηματοδότηση περίπου 100 διακρατικών προγραμμάτων την τελευταία πενταετία για αντίστοιχα θέματα,
σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση θεμάτων εγκληματικότητας των νέων.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά παραβατικότητας των νέων παραμένουν ακόμα χαμηλά, η αύξηση όμως των φαινομένων σε σχέση με το παρελθόν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Αν και στη χώρα μας δεν υπάρχει το φαινόμενο της οργανωμένης εγκληματικότητας ανηλίκων, με την έννοια των συμμοριών -εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις- παρατηρείται αύξηση στα αδικήματα που διαπράττονται από παιδιά κάτω των 18 ετών, ενώ κατεβαίνει συνεχώς το όριο ηλικίας. Με βάση στοιχεία της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών για το δικαστικό έτος 2003-2004, οι ανήλικοι βγαίνουν στην παρανομία από 8 ετών! Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μέσα στο 2006 σημειώθηκαν 16 δολοφονίες από ανηλίκους (ενώ το 2005 ο αριθμός ήταν μηδενικός), 21 βιασμοί (ενώ το 2005 ήταν 15) και 203 καταγραφές υποθέσεων με ναρκωτικά που εμπλέκονται ανήλικοι.
Είναι προφανές πως τα παιδιά μας, σήμερα, στις πολιτισμένες χώρες , δεν κινδυνεύουν από τη φτώχια, τις συρράξεις ή τον αναλφαβητισμό, αλλά από την έλλειψη συλλογικής ευθύνης. Την στιγμή αυτή, απουσιάζει από τη χώρα μας ένα Σχέδιο Δράσης για τα Παιδιά. Ένας εθνικός σχεδιασμός δηλαδή που θα επιληφθεί τις πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούν την παιδική κακοποίηση, την προστασία της παιδικής ηλικίας, την συντονισμένη προστασία της οικογένειας, θέματα που όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, συνδέονται άμεσα με τα φαινόμενα της βίας.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...