Άρθρα

ΑΞΙΑ "Ας γίνει αυτή η ανείπωτη εθνική τραγωδία αφορμή για μια νέα σχέση πολίτη - κράτους"...

ΑΡΘΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΞΙΑ
31-08-2007


"Ας γίνει αυτή η ανείπωτη εθνική τραγωδία αφορμή για μια νέα σχέση πολίτη - κράτους".
Αυτή η φράση του Πρωθυπουργού έχει μεγάλη σημασία για τις μέρες που θα ζήσει η χώρα μας από εδώ και πέρα, επουλώνοντας τις πληγές που της άνοιξαν οι αλλεπάλληλοι εμπρησμοί αυτού του καλοκαιριού.

Καθώς η ζωή σιγά- σιγά επανέρχεται στις πληγωμένες περιοχές και αποτιμώνται οι ζημιές και οι συνέπειές τους, η επόμενη μέρα μας βρίσκει πιο έτοιμους και πιο σοφούς. Η άμεση αποζημίωση των πληγέντων με μια μόνο υπογραφή, εγκαινιάζει μια νέα σχέση πολίτη- κράτους, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που πραγματοποιείται, όμως, δυστυχώς, κάτω από συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η νέα αυτή σχέση, πρέπει να είναι αμφίδρομη, να ενέχει αμοιβαίο σεβασμό, να εδράζεται στην αξιοπιστία και να αποτελεί στην καθημερινότητά μας, τον κανόνα.

Δεν έχουν ανάγκη οι πολίτες από πολιτικούς που κρύβουν τα προβλήματα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Αντιθέτως έχει ανάγκη από πολιτικούς που αναγνωρίζουν τις αδυναμίες και τις παραλείψεις και να τις αντιμετωπίζουν αποφασιστικά.

Μέσα σ' ένα Σαββατοκύριακο, χάσαμε συμπατριώτες μας, ενώ άλλοι βρέθηκαν χωρίς σπίτι, χωρίς χωράφι, χωρίς καλλιέργειες, χωρίς ζωντανά, χωρίς επιχείρηση, δηλαδή χωρίς αυτά που τους εξασφάλιζαν απασχόληση και εισόδημα και τους κρατούσαν στην Ελληνική περιφέρεια. Η πολιτεία, μετά την εθνική τραγωδία απάντησε αμέσως. Με αποζημιώσεις, με οικονομικά βοηθήματα, με ανοικοδόμηση των κατοικιών, με ανασυγκρότηση του κοινωνικού, οικονομικού και παραγωγικού ιστού των περιοχών του πληγώθηκαν βαθιά, σε συνδυασμό με μεσομακροπροθεσμα μέτρα αποκατάστασης του κανονικού ρυθμού ζωής των περιοχών αυτών.

Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την νέα πραγματικότητα της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που προβάλει απειλητική για τη χώρα, και την ανάγκη να ανταποκριθούμε με στοχευμένες και μετρήσιμες πρωτοβουλίες. Να συντονίσουμε τις δράσεις μας, σε πανευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και παραμερίζοντας τις διαφορές μας, ξαναφέρνοντας τη ζωή και την ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές.

Ήδη, η Κυβέρνηση πήρε μια πολύ ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία: τη δημιουργία μιας "ευρωπαϊκής ΕΜΑΚ". Δηλαδή μιας ευρωπαϊκής δεξαμενής εξειδικευμένων δυνάμεων, ενός μηχανισμού που συνδράμει τα κράτη-μέλη σε περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, εξαιτίας κυρίως των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών, ως συνέπεια της κακοποίησης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, που πλήττουν όλο και πιο συχνά την Ευρώπη.

Εθνικός στόχος είναι:
Ά η προστασία του περιβάλλοντος και της ελληνικής περιφέρειας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε Υπουργείο αειφόρου ανάπτυξης, να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο, διατυπώνοντας κανόνες, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή τους από όλους, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Επομένως στον σχεδιασμό μας πρέπει να εντάξουμε:

- επιθετικές πολιτικές που εστιάζουν στην πρόληψη, στην κινητροδότηση για την ανάπτυξη
- την άμεση αναδάσωση των καμένων περιοχών για να προλάβουμε τις πλημμύρες, οι οποίες αναπόφευκτα θα έρθουν με τις πρώτες βροχές.

Για να συμβούν αυτά απαιτείται να παραμερίσουμε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με τον πολιτικό μας λόγο και να τους ενεργοποιήσουμε θετικά. Να κάνουμε δηλαδή πράξη την ομοψυχία και ενότητα που διακήρυξε ο Πρωθυπουργός, αφού είναι τα μόνα καταφύγια που μπορούν να μας στεγάσουν με ασφάλεια.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...