Άρθρα

ΒΡΑΔΥΝΗ Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και την ενδεχόμενη εξομοίωση...

Άρθρο Κατερίνας Παπακώστα για την εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη συνταξιοδότηση των γυναικών και την ενδεχόμενη εξομοίωση τους με τα όρια ηλικίας των ανδρών. Ως Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, έχω συνεργαστεί με τις γυναικείες οργανώσεις και οφείλω να αποκαταστήσω την πραγματικότητα.
Στην Ευρώπη, η εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή των γυναικών είναι στοιχείο των πολιτικών των κρατών- μελών εδώ και δεκαετίες. Στη χώρα μας όμως, οι θαυμαστές του σουηδικού μοντέλου δεν φρόντισαν να δώσουν, όλα αυτά τα χρόνια, τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις, ώστε να εναρμονίσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή των γυναικών.
Η συζήτηση για την εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών, για να εφαρμοστεί επί ίσοις όροις, πρέπει να συνοδεύεται με πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, - πολιτικές εφαρμοσμένες ήδη, στην Ευρώπη - ώστε αυτή να γίνει, αν απαιτηθεί, χωρίς κραδασμούς και συνέπειες. Εξάλλου, είναι ρητή και κατηγορηματική η δέσμευση του Πρωθυπουργού πως δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, πράγμα που αποδεικνύεται και από το ότι η χώρα μας παραπέμφθηκε γι' αυτό, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ως Γραμματέας Γυναικών, κατέθεσα τον Νοέμβριο του 2006, Τροπολογία, ζητώντας τη θεσμοθέτηση της μητρότητας ως κοινωνικής θητείας, κατ' αντιστοιχία προς τη στρατιωτική θητεία. Συγκεκριμένα, πρότεινα η διάρκεια της κύησης, να λογίζεται ως προϋπηρεσία, η οποία να στοιχειοθετεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για μια εργαζόμενη, η εννεάμηνη κυοφορία της, συν επιπλέον δώδεκα μήνες, οι οποίοι προβλέπονται ως χρόνος προστασίας της μητρότητας -σύνολο 21 μήνες- να συνυπολογίζονται ως συντάξιμος χρόνος για κάθε παιδί. Η πρότασή μου αυτή στοχεύει στο να διασφαλίσει τις συνθήκες για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Επιπλέον, τα τριάμισι αυτά χρόνια η Κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων που διευκολύνουν την οικογένεια και τη μητέρα, με έμφαση στις πολύτεκνες και τις τρίτεκνες, στις οποίες ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το πολυτεκνικό επίδομα. Αυξήσαμε τον αριθμό των γυναικών στην απασχόληση, προωθήσαμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, προσθέσαμε 650 ολοήμερα σχολεία, ενώ επιχορηγείται η λειτουργία 369 δομών κοινωνικής φροντίδας.
Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να βάζουμε στο περιθώριο πολύτιμους ανθρώπινους πόρους, όπως είναι οι γυναίκες.
Θεωρώ πως όλες αυτές οι θεσμικές παρεμβάσεις αποτελούν ισχυρό κοινωνικό κίνητρο υπέρ της μητρότητας και της οικογένειας. Δεν ισχυρίζομαι πως λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε μια προσπάθεια που επιβεβαιώνεται καθημερινά, από την αποδοχή που έχει και στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στο γεγονός ότι και τα άλλα κόμματα προσχωρούν στις απόψεις μας, έστω και με καθυστέρηση ".

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...