Άρθρα

ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ Είστε μία νέα γυναίκα, με σύγχρονες αντιλήψεις...

Άρθρο Κατερίνας Παπακώστα για την εφημερίδα Γραμμή Ζωής για τον Εθελοντισμό

Κυρία Παπακώστα, Είστε μία νέα γυναίκα, με σύγχρονες αντιλήψεις, πολλά χρόνια Βουλευτής στην Β' Αθηνών και παράλληλα Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας. Όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ευαισθησίες σας για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι). Ήδη διανύουμε μια εποχή, κατά την οποία η γήρανση του πληθυσμού προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς. Σήμερα καταγράφονται 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας στην Τρίτη ηλικία, δηλαδή 65 ετών και άνω, ποσοστό που αναλογεί στο 23% του συνολικού πληθυσμού και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας το 2020 θα μετατραπεί σε χώρα γερόντων, με 32,5% του πληθυσμού άνω των 65 ετών.
Πιστεύεται ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει σήμερα την γήρανση του πληθυσμού ως μείζον κοινωνικό πρόβλημα;
Πράγματι, η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα την έχουμε αντιληφθεί όλοι. Θεωρώ πως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος που προωθεί η Κυβέρνηση, μετά βεβαίως, από ένα βαθύ και ειλικρινή διάλογο ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα έχει ως στόχο την αντιμετώπιση κινδύνων που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.

2. Με βάση το πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης, ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να ανακοπεί κατά το δυνατόν η αλματώδης γήρανση του πληθυσμού;
Η αναμόρφωση - όπως σας προανέφερα - του ασφαλιστικού μας συστήματος, αλλά και η προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση για μείωση του δημόσιου ελλείμματος, αύξηση των δεικτών απασχόλησης και των συντελεστών παραγωγικότητας, θα δώσουν ανάσα στο πρόβλημα.

3. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων δεν υπήρχε αναφορά για λύσεις στην καθημερινότητα των ηλικιωμένων, πλην του θέματος της σύνταξης. Πιστεύετε ότι αν οι ηλικιωμένοι πάρουν 5, 10, 20, ή 50 ΕΥΡΩ παραπάνω το μήνα, θα ξεπεράσουν τα προβλήματα εγκατάλειψης, απομόνωσης, μαρασμού και ανασφάλειας;
Εργαζόμαστε όλοι, για μια κοινωνία με αίσθημα ασφάλειας, με περισσότερη συνοχή, με περισσότερη δικαιοσύνη, με περισσότερη ανθρωπιά. Για μια κοινωνία, με λιγότερους φτωχούς, με ουσιαστική αρωγή των κοινωνικά ασθενέστερων. Η κεντρική αυτή στόχευση για την περίοδο που ακολουθεί, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2008. Σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια εποχή ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους.
Με την Εθνική Κατώτατη Σύνταξη και το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής φιλοδοξούμε να βοηθήσουμε σημαντικά τους συμπολίτες μας που είναι ασθενέστεροι, οικονομικά και κοινωνικά. Όσα μέτρα, όμως, και αν λάβει η Πολιτεία, φαίνονται ανεπαρκή, αν δεν συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή και η κοινωνία, η οικογένεια, το σχολείο, η τοπική κοινωνία, με το ενδιαφέρον της, την ανθρωπιά της.

4. Στις οικογένειες, στις οποίες συγκατοικούν τρεις γενιές ανθρώπων, είναι σίγουρα τα πιο ολοκληρωμένα και ''πλούσια'' σε συναισθήματα, εικόνες, εμπειρίες και θα λέγαμε ότι τα ηλικιωμένα μέλη τους είναι τα πιο τυχερά σε αντίθεση με άλλους ηλικιωμένους που ζουν μακριά από παιδιά και εγγόνια, η από άλλους ηλικιωμένους που δεν έχουν κανέναν δικό τους και διαβιούν μόνοι. Η πολιτεία από το 1999 έχει θεσπίσει τα "Βοήθεια στο Σπίτι" που λειτουργούν από τους Δήμους.
Πιστεύετε ότι θα πρέπει να αποτελεί σήμερα καύχημα της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η λειτουργία των υφιστάμενων δομών "Βοήθεια στο Σπίτι" και "Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων-ΚΗΦΗ", όταν σήμερα με την οργάνωση και την στελέχωση που διαθέτουν οι δομές αυτές, καταφέρνουν να εξυπηρετήσουν μόλις και μετά βίας το 2% περίπου των ηλικιωμένων που έχουν ανάγκη και αυτό χάρη στη φιλοτιμία του ταλαιπωρημένου εργασιακά και οικονομικά προσωπικού που στελεχώνει τις δομές αυτές;
Η θεσμοθέτηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων έγινε προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες κοινωνικής φροντίδας για αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση των ηλικιωμένων, καθώς και των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα κοινωνικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας ή αναπηρίας. Από εκεί και πέρα, η λειτουργία του προγράμματος και η αποτελεσματικότητά τους αξιολογείται και κρίνεται αναγκαία ή όχι από τους πολίτες.

5. Πιστεύετε ότι οι ενεργοί πολίτες και εννοώ τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μπορούν να αποτελέσουν βοηθητικό υποστηρικτικό εργαλείο της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκπλήρωση προγραμμάτων υπέρ των ηλικιωμένων με στόχο όμως την παραμονή τους στο οικείο περιβάλλον τους και όχι την ιδρυματοποίησή τους;
Αναμφισβήτητα, η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών μπορεί να καλύψει τυχόν κενά που δεν μπορεί να καλύψει το Κράτος. Οι εθελοντικές οργανώσεις σήμερα, είναι ανάγκη, να παίξουν σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας τις εξελίξεις και ωθώντας αλλαγές, ή βελτιώσεις των υπαρχόντων προγραμμάτων.

Η Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, μετά από συνεργασία με κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και με την Ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, εξειδικευμένη σε θέματα οικογένειας, έχει καταθέσει μεταξύ άλλων προτάσεών της, αυτήν περί Θεσμοθέτησης και ενίσχυσης προγράμματος τηλεειδοποίησης για άτομα τρίτης ηλικίας, όπου θα μπορούν, με το πάτημα ενός κουμπιού, να καλέσουν για βοήθεια 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, ενεργοποιώντας μηχανισμούς ειδοποίησης φορέων όπως: ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Άμεση Δράση, συγγενείς, οικογενειακό γιατρό ή ακόμα και αποστολή εξειδικευμένου νοσηλευτή για παροχή πρώτων βοηθειών. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ έχει με βάση το καταστατικό της μοναδικό σκοπό και στόχους για την εφαρμογή προγράμματος τηλεειδοποίησης με το πάτημα ενός κουμπιού. Μάλιστα επειδή το 27% των ηλικιωμένων ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, η πρόταση της οργάνωσης που συστήθηκε τον Μάιο του 2006, είναι η Δωρεάν παροχή στους ηλικιωμένους του μηχανισμού με το φορητό κουμπί, αλλά και η Δωρεάν παροχή ενός συνόλου υποστηρικτικών υπηρεσιών στα σπίτια των ηλικιωμένων.
6. Πιστεύετε ότι η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ; Αφού η δράση της οργάνωσης θα έρθει σε συμπαράσταση και υποστήριξη των "Βοήθεια στο Σπίτι", δίνοντας τους δυνατότητες εκσυγχρονισμού και συντονισμού, ενώ παράλληλα, με την συνεργασία αυτή θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι ηλικιωμένοι;
Είμαι οπαδός της άποψης ότι το Κράτος οφείλει να συνεργάζεται και να αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες των πολιτών, που εθελοντικά, επιθυμούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι κοινωνικής προσφοράς και μάλιστα με πρωτοποριακό τρόπο.

Τα οικονομικά των ΜΚΟ στηρίζονται ως επί το πλείστον στις χορηγίες και τις δωρεές. Όπως γνωρίζετε, η εταιρική κοινωνική ευθύνη στη χώρα μας είναι ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο και όπου υπάρχει στοχεύει σε δράσεις για τα παιδιά, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Δράσεις δηλαδή που προβάλλονται έντονα από την πολιτεία και ως εκ τούτου και από τα ΜΜΕ.
7. Πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεσα έμφαση στην εκδήλωση του ενδιαφέροντος της πολιτείας για την ανάγκη παροχής φροντίδας στους ηλικιωμένους, με την ενεργό συμμετοχή φορέων εθελοντισμού υπό την εποπτεία της πολιτείας, αφού το ενδιαφέρον αυτό θα συμπαρασύρει τις επιχειρήσεις στην εκδήλωση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την Τρίτη ηλικία, που σήμερα είναι ανύπαρκτη;
Θεωρώ πως η πρόκληση των σύγχρονων επιχειρήσεων σήμερα, είναι το να καταφέρουν να ενσωματώσουν την κοινωνία στην καρδιά της επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό, οφείλουν να δουν την επιχείρηση ως κομμάτι αναπόσπαστο και ζωντανό της κοινωνίας, το οποίο θα έχει ενεργό ρόλο, τόσο στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όπου εντάσσεται και η Τρίτη ηλικία, όσο και στο διάλογο μεταξύ δημόσιου-κοινωνικού και ιδιωτικού τομέα.


Η υλοποίηση προγραμμάτων τηλεειδοποίησης, τηλεϊατρικής από το σπίτι και ενός συνόλου πολλαπλών υποστηρικτικών υπηρεσιών στο σπίτι με στόχο την φροντίδα των ηλικιωμένων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής οικονομίας, η οποία θα προσφέρει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.
8. Ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η συμβολή της πολιτείας;
Πιστεύω πως θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων που αποδεδειγμένα βελτιστοποιούν την φροντίδα των συνανθρώπων μας στο σπίτι, με τη χρήση της τηλεϊατρικής.

Ποια κατά την γνώμη σας μπορεί να είναι η συμβολή του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Απασχόλησης, του Υπουργείου Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης, του Οργανισμού Εθελοντισμού "ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ" και της "ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ";
Όπως κάθε φορέας, οφείλει να βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεχή διάλογο με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών, να δέχεται τροφοδότηση ιδεών και προτάσεων.

Κυρία Παπακώστα στο σημείο αυτό θέλω να σας κάνω την ποιο παράτολμη πρόταση - ερώτηση,
Είναι γνωστό, ότι παρά το γεγονός ότι ζούμε σε κοινωνία ισότητας μεταξύ των δύο φύλλων, ανδρών - γυναικών, οι γυναίκες ως επί το πλείστον έχουν επιφορτισθεί το βάρος της φροντίδας και προσοχής των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, προσθετικά σε όλες τις άλλες ασχολίες τους. Έχουν το άγχος και την έγνοια των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα όταν οι ηλικιωμένοι κρατούν τα ανήλικα παιδιά. Αυτές οι γυναίκες θα αισθανθούν ηρεμία με την εφαρμογή προγραμμάτων τηλεειδοποίησης. Αυτές οι γυναίκες είναι πάρα πολλές… Από τον Μάιο του 2006 η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ έχει διεξάγει έναν επίπονο αγώνα και μέσα από δεκάδες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την υλοποίηση του προγράμματος τηλεειδοποίησης. Τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά από τα προγράμματα χορηγιών ορισμένων εταιρειών, από δωρεές ευαίσθητων συμπολιτών μας και τις εισφορές των Τακτικών Μελών μας. Μόνον 112.500€ μας χωρίζουν από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος μας, ποσόν που ευελπιστούμε σύντομα να συγκεντρώσουμε.
Τι θα λέγατε εάν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, σας ζητούσε με την ιδιότητά σας ως Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, να ηγηθείτε μιας εκστρατείας αγάπης, για την συγκέντρωση πόρων που θα ενισχύσουν το πρόγραμμα της "Υιοθεσία Ηλικιωμένων";

Με μεγάλη μου χαρά. Έχω αποδείξει, πως κάθε πρωτοβουλία των συμπολιτών μου, προς όφελος κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, με ενδιαφέρει, με βρίσκει σύμμαχο και συμπαραστάτη. Η επιλογή σας αυτή, ανάμεσα στους συναδέλφους μου, με τιμά.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...