Άρθρα

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Θέματα ιδεολογίας

Ο Φιλελευθερισμός καλύπτει πολλούς τομείς. Εκφράζεται ως πολιτικός πλουραλισμός, ελεύθερη διακίνηση πολιτικών Ιδεών και Ιδεολογιών, ελεύθερη έκφραση σκέψης, σεβασμός της γνώμης, των τάσεων και των επιλογών ατόμων και ομάδων. Ο φιλελευθερισμός αναγνωρίζει το δικαίωμα σε όλους να σκέφτονται, να ενεργούν και να ζουν, όπως θέλουν. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός απαιτεί την ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς οικονομική δραστηριότητα των ατόμων. Απορρίπτει κάθε κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομική ζωή. Ο οικονομικός φιλελευθερισμός ξεκίνησε από την άποψη αστών φιλοσόφων και διαφωτιστών, σύμφωνα με την οποία πρέπει τα άτομα να αφεθούν ελεύθερα να εκδηλώσουν όλες τις δυνατότητες, τις οποίες κρύβουν μέσα τους. Ο απόλυτος και αχαλίνωτος φιλελευθερισμός δημιούργησε οξύτατα κοινωνικά προβλήματα. Έτσι, προέκυψε η ανάγκη, δίπλα στον ατομισμό και τον οικονομικό ανταγωνισμό, να κατανοήσει και την ανάγκη εφαρμογής ισόρροπου μείγματος κοινωνικής πολιτικής, που θα βελτιώνει τη θέση των οικονομικά αδυνάτων και αυτών, που βλάπτονται από τη λειτουργία ορισμένων οικονομικών νόμων και γίνονται θύματα των δυσλειτουργιών του οικονομικού συστήματος.

Στην ουσία, πρόκειται για αυτοαναθεώρηση του φιλελευθερισμού, κάτω από την επίδραση του κοινωνισμού και, επομένως,  την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού κράτους. Ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στον κλασικό φιλελευθερισμό και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Και αυτό, γιατί αποκλείουν από τον δεύτερο το στοιχείο της κοινωνικής πρόνοιας και ενδιαφέρονται μόνο για την απρόσκοπτη λειτουργία τον νόμων της αγοράς. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι μένουν προσκολλημένοι στις ξεπερασμένες αντιλήψεις της φυσιοκρατίας, σύμφωνα με την οποία, την οικονομική ζωή κατευθύνουν νόμοι σταθεροί και αναλλοίωτοι νόμοι, που, εκτός των άλλων, θεωρούν, πως είναι οικονομικά αποτελεσματικοί και εξασφαλίζουν την αρμονική λειτουργία του συστήματος (βλ. ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ορισμένοι στην πατρίδα μας που έπεσαν ‘’θύματα’’ αυτών των αντιλήψεων). Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη: «Δεν μπορώ να εξηγήσω και ακόμα περισσότερο να δικαιολογήσω την ταχύτητα, με την οποία κατρακύλησε η χώρα μας από τα επίπεδα του 2009 σε τέτοιο σημείο, ώστε με το ΔΝΤ να απολέσουμε ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και να τεθούμε σε καθεστώς κηδεμονίας… Θα έπρεπε, λοιπόν, να καταργηθούμε ως λαός και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα. Καλώ τους οικονομολόγους, πολιτικούς, αναλυτές να με διαψεύσουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λογικοφανής εξήγηση, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια διεθνής συνωμοσία, στην οποία συμμετείχαν και οι Ευρωπαίοι,… η ευρωπαϊκή Τράπεζα, ο διεθνής αντιδραστικός τύπος, που όλοι μαζί συνωμότησαν για το μεγάλο κόλπο της υποβάθμισης ενός ελεύθερου Λαού σε υποτελή». Επακριβώς αναφέρεται στις συνέπειες του απόλυτου και αχαλίνωτου φιλελευθερισμού.

Κάθε κόμμα εκφράζει ένα κομμάτι της κοινωνίας, όχι ολόκληρη την κοινωνία. Κάθε κόμμα ξεκινά από μια ορισμένη κοινωνική και πολιτική ιδεολογία. Η κοινωνική ιδεολογία αναφέρεται, κυρίως, στον τρόπο Οργάνωσης της Οικονομίας. Τα φιλελεύθερα κόμματα τάσσονται υπέρ της ελεύθερης Αγοράς και της Ατομικής πρωτοβουλίας. Η Νέα Δημοκρατία ασπάζεται, όμως, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που οριοθετεί  ως κόκκινη γραμμή το κοινωνικό κράτος να μην υπονομευτεί από τους κανόνες της Αγοράς. Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα Αρχών, αφού προβάλλει Αρχές και Προγράμματα για τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων και όχι κόμμα προσώπων. Ο δε χαρακτηρισμός σε κόμματα συντηρητικά και προοδευτικά είναι παραπλανητικός και ισχύει για το παρελθόν κάποιων κομμάτων. Το να θες να εφαρμόσεις, σήμερα, ένα κομμουνιστικό σύστημα Οργάνωσης στην κοινωνία δεν είναι ασφαλώς Προοδευτισμός.

Εξαρτάται, λοιπόν, από το αν θα ορίσουμε υπεύθυνα τι κόμμα θέλουμε, τι παράταξη θέλουμε. Θέλουμε, ένα κόμμα, στο οποίο η  αντίληψη του κτήτορα να αποτελεί παρελθόν. (Κάναμε, ήδη, το μεγάλο βήμα, με την ανάδειξη του Προέδρου από την Κοινωνία των πολιτών).  Θέλουμε ένα κόμμα Αρχών και Θέσεων. Θέλουμε ένα κόμμα, που να κηρύσσει το τέλος του ιδεολογικού αφοπλισμού της Νέας Δημοκρατίας. Ένα κόμμα, το οποίο να προβάλλει τις ιδέες του και όχι να τις κρύβει. Ένα κόμμα, που να βάζει τέλος στην Αποϊδεολογικοποίηση. Ένα κόμμα, που να λειτουργεί ως μαγνήτης. Ένα κόμμα, που θα πάει σε ιδεολογικό βάθος και, στη συνέχεια, θα επιχειρήσει τη διείσδυση στην κοινωνία, ως κόμμα Αρχών και Θέσεων. Αυτή πρέπει να είναι η μεγάλη λαϊκή φιλελεύθερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που οραματιζόμαστε, πιστεύοντας από θέσεως Αρχής, στον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό, οργανώνοντας την οικονομία, στηρίζοντας τη Μεσαία τάξη, οργανώνοντας το κράτος, ώστε ούτε τον επιχειρηματία να κάνει ούτε και τον νυχτοφύλακα, δρώντας παρεμβατικά εκεί, όπου διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός, προστατεύοντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από τη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό. Αναδιανέμοντας τον πλούτο και, ιδίως, καλώντας να συμβάλλουν εκείνους, που επωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...