Άρθρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Το "κλάμπ των ανάξιων"

Όταν  ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιο-» έγραφε ότι ο κάθε πολίτης επιλέγεται για τα δημόσια αξιώματα με μόνο κριτήριο την προσωπική του αρετή και ικανότητα, δεν μπορούσε να προβλέψει το επίκαιρο του πράγματος. Δηλαδή την ιδέα της αξιοκρατίας, Στις μέρες μας, μετατράπηκε σε «μήλον της Έριδος», με θεατές τους εμβρόντητους πολίτες. Όλα τα κόμματα μιλούν για αξιο­κρατία. Στην πράξη, η προώθηση ατόμων σε ανώτερες δημόσιες θέσεις γίνεται μέσα από δαιδαλώδεις δημόσιες σχέσεις και τη θεώρηση ότι οι άξιοι ανήκουν, για το κάθε κόμμα, στο δικό του χώρο προνομιακά. Θύματα αυτής της ιδιοτελούς παραδο­ξότητας πέφτουν οι άξιοι -τους οποίους διακηρύσσουμε πως υπερασπιζόμαστε που έχουν άλλη κομματική ταυτότητα απ' αυτήν του κόμματος που κυβερνά. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με τη συνερ­γία των ΜΜΕ και τις εκάστοτε κυρίαρ­χης τάξης. Δηλαδή, του κατεστημένου. Το κατεστημένο αυτό στηρίζει και στηρίζεται από την εξουσία. Το χαρακτηρίζει η λογική κλειστού κλαμπ. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση. Υπάρχει αλληλεγγύη : μεταξύ των μελών Και επιβιώνει, θαυμάσια μέσα στις δημοκρατικές κοινωνίες.

ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της συμπεριφοράς, διαπιστώνουμε την κοινωνική πρόοδο και ανέλιξη όσων ανήκουν σ΄ αυτό και την προώθηση σε υψηλά αξιώματα μετρίων που προβάλλονται όμως σαν «προσωπικότητες με ειδικό βάρος και κύρος» σε βάρος των αξίων και της αξιοκρατίας. Όσοι ομολογούν την πίστη τους για αξιοκρατία υποστηρίζουν ότι αν πετύχουμε να προωθήσουμε τους άξιους συμπολίτες μας σε σημαντικές δημόσιες     θέσεις, θα πετύχουμε. μια ευρύτερη κοινωνική άνθηση. Αυτή, όμως, τη γενική πρόοδο, την παραγωγικότητα και την πολιτική άνθηση την υπερασπίζονται από επιλογή

άνθρωποι που δεν είναι αξιωματούχοι, αλλά, απλώς, εργατικοί και ευσυνείδητοι πολίτες, που κοπιάζουν για τη γενική κοινωνική ευημερία. Είναι η ίδια κατη­γορία ανθρώπων που έχουν αντιληφθεί πως καμία πρόοδος δεν επιτυγχάνεται,αν την ιδέα αυτή δεν την ενστερνιστούν ευρύτερο κοινωνικά στρώματα και, ιδίως,οι νέοι. Δηλαδή, με απλά λόγια, η αξιοκρατία δεν κερδίζεται με κομματικές διακηρύξεις, ούτε καν με λίγους, ακόμα κι αν είναι άξιοι.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...