Πρακτικά

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΔ΄ Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003 310/28.1.2003 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Παπακώστα προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας, Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικώς με τις προθέσεις της Κυβέρνησης να καθιερώσε

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΔ΄


Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2003

Δεύτερη είναι η με αριθμό 310/28.1.2003 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Παπακώστα προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας, Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικώς με τις προθέσεις της Κυβέρνησης να καθιερώσει ειδικό βοήθημα για τους φοιτητές με χαμηλό εισόδημα κ.λπ.


Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
"Στην πατρίδα μας το κοινωνικό κράτος της "δωρεάν" παιδείας που αυτοδιαφημίζει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάσχει από μια ακόμα εκσυγχρονιστική πρωτοτυπία.
Ενώ η παιδεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν κατά το συνταγματικό νομοθέτη, κάθε χρόνο περί τους δεκαέξι χιλιάδες φοιτητές υπολογίζεται ότι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους από αδυναμία βιοπορισμού.
Ταυτόχρονα η χώρα είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Εκατό χιλιάδες φοιτητές που ζουν μόνοι τους σε πενήντα ελληνικές πόλεις, σπουδάζοντας σε τετρακόσια είκοσι υπάρχοντα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, είναι αδύνατο να χωρέσουν στις κατά κοινή ομολογία κακής ποιότητας εστίες που επαρκούν μόνο για οκτώ χιλιάδες φοιτητές.
Το σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν επιβάλλει δίδακτρα για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και παρέχει δωρεάν συγγράμματα, δεν ακυρώνει τις ευθύνες των αρμόδιων Υπουργών για το σημερινό αδιέξοδο χιλιάδων οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους, πολύ δε περισσότερο όταν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες που παρέχουν ουσιαστική και ποιοτική δωρεάν παιδεία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν καλύτερες επιδόσεις από αυτές της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης σε θέματα οικονομικής ενίσχυσης και παροχής στέγης των φοιτητών.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Αν το Υπουργείο Οικονομικών θα καθιερώσει ειδικό βοήθημα για φοιτητές που οι οικογένειές τους έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν επιτρέπουν την υποστήριξη των σπουδών, όπως γίνεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ποιο είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία των φοιτητικών εστιών και ποια η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ή η συμμετοχή σε αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα;"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Η κ. Παπακώστα έχει το λόγο.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, το ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση προτίθεται να καθιερώσει ειδικό βοήθημα για τους φοιτητές, των οποίων δεν μπορούν οι οικογένειές τους να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών τους.
Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι 5.500 έως 7.000 ευρώ κοστίζει ο ξενιτεμένος φοιτητής στο οικογενειακό του περιβάλλον ετησίως και περίπου 25.000 έως 35.000 ευρώ σε μια διάρκεια χρονικής περιόδου τεσσάρων έως πέντε ετών που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Έτσι, λοιπόν, κανείς δεν σας ζητάει να ενισχύσετε τους αιώνιους φοιτητές, αλλά σας ζητούμε να ενισχύσετε εκείνους που οι οικογένειές τους για βιοποριστικούς λόγους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Θα σας δώσω ένα νούμερο, το οποίο αποτελεί ντροπή για το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, διότι χαρακτηρίσατε ως ανακριβή τα στοιχεία, τα οποία έθεσα στην ερώτησή μου. Θα σας πω για παράδειγμα σε σχέση με τις φοιτητικές εστίες, που θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο όνειδος αυτή την ώρα. Ακούσαμε κάποια στοιχεία για τον αριθμό κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών. Πρέπει να σας πω, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι αναντίστοιχα μικρότερος από τον αριθμό των κοινοτικών κονδυλίων που διατίθενται και πρέπει να σας αναφέρω ένα παράδειγμα, ότι παραδείγματος χάριν στην περιοχή της Φλώρινας με τρία τμήματα ΤΕΙ και τρία ΑΕΙ που σπουδάζουν φοιτητές που ξεπερνούν τις τέσσερις χιλιάδες, δεν υπάρχει ούτε μία φοιτητική εστία.
Πρέπει δε να σας πω ότι για την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών το κράτος μας, που είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξοδεύει 43 ευρώ για κάθε φοιτητή το χρόνο, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος για οικονομική ενίσχυση αλλά και δανειοδότηση του φοιτητή στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 1.090 ευρώ ετησίως. Πρέπει να σας πω ότι το νούμερο αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα μας τηρεί το 1/25ο του κοινοτικού μέσου όρου. Και πρέπει να σας πω επίσης ότι η Ελλάδα στη δαπάνη για την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών βρίσκεται στην τελευταία θέση πίσω από την Πορτογαλία.
Όλες οι εξαγγελίες και όλες οι μεγαλοστομίες οι οποίες έρχονται κάθε φορά να απαντήσουν σε τέτοιου είδους ερωτήματα, θεωρώ ότι είναι ανεδαφικές. Κύριε Πρόεδρε, τις θέσεις αυτές και τις προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε εμείς είναι προτάσεις για κάτι καινούριο διότι δεν έχουμε καμία διάθεση οι φοιτητές μας να πεθαίνουν από γραφειοκρατικό θάνατο και να κρεμούν τα όνειρά τους, γιατί για βιοποριστικούς λόγους μία ανάλγητη Κυβέρνηση τους άφησε στο περιθώριο. Ευχαριστώ.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...