Πρακτικά

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.)»..αναλυτικά

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.)». Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής και βρισκόμαστε στη διαδικασία της συζήτησης των άρθρων. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια και υπάρχουν και τέσσερις εμπρόθεσμες τροπολογίες Βουλευτών.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι σήμερα με αυτό το άστοχο, ασαφές, επικίνδυνο και μοναδικό σε ευρωπαϊκή χώρα -ή και σε άλλο συμμαχικό κράτος- σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης και οι Υπουργοί του, δεν σέβονται ούτε το θεσμό που επί εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνια τώρα -και αναφέρομαι στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές, στη στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στη στρατιωτική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, στη Σχολή Ικάρων- είναι επιτυχημένος και δεν ορρωδεί προ ουδενός. Και εξηγούμαι γιατί αναφέρομαι με αυτό τον τρόπο.
Πρώτα απ’ όλα θεωρώ ότι θα ήταν υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής ?μυνας για ιστορικούς λόγους -γιατί υπάρχει και ιστορία σε αυτό τον τόπο- να διατηρήσει την αρχική ονομασία των Σχολών που προανέφερα -στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στρατιωτική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Ικάρων- πολύ περισσότερο δε που η ένδοξη -με όλη τη σημασία της λέξης- στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων έχει ημερομηνία ίδρυσης, κύριε Υπουργέ, το 1828. ?ρα, λοιπόν, επί της ουσίας είναι το πρώτο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη νεώτερη Ελλάδα και εσείς το απαλείφετε! Αυτή ήταν μια πρώτη παρατήρηση.
Δεύτερη παρατήρηση είναι η εξής. Είναι δυνατόν σε παραγωγικές σχολές, σε στρατιωτικές ακαδημίες να εισάγετε -για να δείτε πόσο πρόχειροι είστε, για να δείτε ότι δεν ενδιαφέρεστε για το τι νομοθετείτε αλλά για το δικό σας μικροκομματικό συμφέρον και εδώ αναφέρομαι στα δικά σας τα μικροκομματικά και στην προεκλογική πρεμούρα που έχετε- ουσιαστικά το σύστημα της διαρχίας με αυτό το σχέδιο νόμου. Πού φαίνεται αυτό;
Από τη μια πλευρά είναι ο διοικητής του ΑΣΕΙ, όπως ονομάζεται το νέο ίδρυμα, αν και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής σας λέει ότι δεν είναι δυνατό να τα ονομάζετε ιδρύματα. Και ενώ σας το επισημαίνει, εσείς επιμένετε σε αυτό για τους λόγους που σας ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Έχετε, λοιπόν, από τη μια πλευρά το διοικητή του Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος -όπως εσείς το ονομάζετε- για το στρατιωτικό προσωπικό και από την άλλη πλευρά έχετε τον κοσμήτορα για το διδακτικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
Αυτή η διαρχία σε στρατιωτική παραγωγική σχολή ξέρετε τι σημαίνει; Αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες; Οι στρατιωτικοί σας σύμβουλοι σάς τα είπαν, σάς τα εξήγησαν; Ακούσατε κάποιον; Γιατί ενώ δολιχονδρομούσε αυτό το σχέδιο νόμου τόσο καιρό, ξαφνικά έρχεται τώρα παραμονές των εκλογών για να «τακτοποιήσετε» -με τον τρόπο που θέλετε να «τακτοποιήσετε»- δεσμεύσεις, τις οποίες έχετε αναλάβει, υποσχέσεις, τις οποίες έχετε δώσει, προκειμένου να εξυπηρετήσετε δικά σας κομματικά συμφέροντα;
Να σας πω ένα παράδειγμα και θα ήθελα να μου απαντήσετε υπευθύνως. Ήρθατε εδώ στη Βουλή των Ελλήνων να μας απαντήσετε υπευθύνως. Αναφέρομαι, παραδείγματος χάρη, στο άρθρο 4, στο κομμάτι που αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Πείτε μου, λοιπόν, εάν θα μπορεί να έρθει κάποιος -έτσι όπως εσείς το εισάγετε στη Βουλή και όπως εσείς επιχειρείτε να το θεσμοθετήσετε- από τη Νομική Αθηνών και να κάνει μεταπτυχιακό στο διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι ένα ερώτημα. Θα πρέπει, λοιπόν, να το δείτε. Να υπάρχουν μεταπτυχιακά αλλά σε στρατιωτικές ειδικότητες. Ούτε καν αυτό προβλέψατε! Δεν σας ενδιαφέρει, δεν σας αφορά.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι το εξής. Ας πούμε ότι ένας απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας της φίλης και γείτονος και συμμάχου Τουρκίας έρχεται στη Σχολή Ευελπίδων και θέλει να κάνει μεταπτυχιακά -σας αναφέρω για παράδειγμα έναν τομέα- στη βλητική. Πείτε μου εάν κάτι τέτοιο διευκρινίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 5. Πρακτικά προβλήματα σας θέτω. Πώς, ποιοι, με ποιες προϋποθέσεις θα εισάγονται για τα μεταπτυχιακά προγράμματα -και κυρίως για υποψηφίους από το εξωτερικό; Γιατί έχουν παράδοση οι Σχολές μας σε σπουδές φοιτητών από το εξωτερικό.

AD
Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Να αναδιατυπώσετε, για παράδειγμα, την παράγραφο 2 του άρθρου 5 που αφορά στις αρμοδιότητες του διοικητού ενός τέτοιου ανώτατου, όπως λέτε, στρατιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Δεν το κάνετε αυτό το πράγμα και, επιπροσθέτως, μας είπατε προηγουμένως ότι εις απάντηση όλων των προτάσεων που έκαναν όλες οι πτέρυγες της Βουλής -και η Κυβέρνηση και οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας- ήρθατε και είπατε ότι σβήνετε την παράγραφο 2 του άρθρου 2. Διαγράφετε, δηλαδή, ουσιαστικά τα θέματα που αφορούν τη ρύθμιση του Οργανισμού του Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, όπως εσείς το ονομάζετε.
Προβλέπετε την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων. Εμείς σας είπαμε ότι αυτό είναι ατυχές, γιατί παραμένουν αδιευκρίνιστα πολλά σημεία του σχεδίου νόμου και δεν ρυθμίζονται αυτά ούτε με υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής ?μυνας, αλλά ούτε και με προεδρικά διατάγματα.
Έρχεστε, λοιπόν, στη Βουλή και λέτε «εγώ το απαλείφω, το σβήνω». Πώς, όμως, θα ρυθμίσετε ένα πρακτικό θέμα, για παράδειγμα, της κατάρτισης του Οργανισμού αυτού του Ανωτάτου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, όπως εσείς το βαφτίσατε παρά το Σύνταγμα; Αν είχατε πράγματι την πρόθεση να προβείτε σε αναβάθμιση, στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση θα είχε δεχθεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας που είχε πει τότε, αντί της λέξης που χρησιμοποιείται στο Σύνταγμα «θεωρούνται οι ανώτατες στρατιωτικές σχολές ως ισότιμα με τα ΑΕΙ εκπαιδευτικά ιδρύματα», να μπει η λέξη «είναι». Δεν τη δεχθήκατε και έρχεστε σήμερα και μας φέρνετε αυτό το διάτρητο, επικίνδυνο και άστοχο νομοσχέδιο.
Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι είστε πραγματικά επικίνδυνοι-μπορώ να πω- πάνω στην πρεμούρα που έχετε να εξασφαλίσετε ψήφους. Παίζετε ακόμα και με τέτοια ευαίσθητα θέματα, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πρέπει να δείτε τι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή πρακτική. Ο ελληνικός στρατός, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μία παράδοση και μία ιστορία. Οφείλουμε -και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος- να παράγουμε ικανούς αξιωματικούς, αποτελεσματικούς, μορφωμένους.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω την ομιλία μου αναφερόμενη και σε ένα άλλο παράδειγμα. Υπάρχει η ΣΕΘΑ, η Στρατιωτική Σχολή Εθνικής ?μυνας και η ΑΔΣΠΟ, η Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, που ψηφίσαμε προσφάτως. Έτσι όπως νομοθετείτε εδώ, τι θα γίνει μ’ αυτές τις σχολές, όσον αφορά στα μεταπτυχιακά;
Γι’ αυτούς τους λόγους, κύριε Πρόεδρε, είμαι υποχρεωμένη να καταψηφίσω επί της αρχής και επί του συνόλου αυτό το νομοσχέδιο, γιατί είναι άστοχο, ασαφές, έωλο, επικίνδυνο και προσβάλλει τις στρατιωτικές σχολές, οι οποίες έχουν παράδοση εκατόν ογδόντα χρόνων με επιτυχία, αποτελεσματικότητα και με ιστορία.
Σας ευχαριστώ.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...