Πρακτικά

"Εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και γυναικών."

Εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και γυναικών.

Το εμπόριο των ανθρώπων είναι μια μορφή σύγχρονης δουλείας και είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Είναι ένα έγκλημα απεχθές, περιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια του, καταστρέφει την ψυχική και σωματική του υγεία, απειλεί τη ζωή του αλλά και τείνει να αποσαθρώσει τον συνεκτικό ιστό της κοινωνίας.

Το εμπόριο γυναικών αλλά και μικρών παιδιών, τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την παράνομη  είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Αποτελεί πλέον μια κερδοφόρα επιχείρηση για το οργανωμένο έγκλημα που εκμεταλλεύεται τη φτώχια και την αδυναμία γυναικών και μικρών παιδιών.

Ιδιαίτερα η σεξουαλική εκμετάλλευση των ανηλίκων είναι η πιο σοβαρή μορφή εγκληματικής και αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε βάρος τους, γιατί πέραν του ότι αποτελεί βάναυση μορφή εξαναγκασμού, κακοποίησης και προσβολής της προσωπικότητας και τις γενετήσιας αξιοπρέπειας του ανηλίκου, αποτελεί και μια από τις   πιο ακραίες, ανήθικες και επικίνδυνες κοινωνικά μορφές οικονομικής εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η εμπορία των  παιδιών ώστε σε κλίμα τρομοκρατίας και με άσκηση βίας να προωθούνται στην επαιτεία ή την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ένα ακόμη από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εμπορίας βρεφών είναι και η εμφάνιση παράνομων υιοθεσιών.

Με την ανάπτυξη του Διαδικτύου έχουν εμφανισθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θέματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία. Λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαδίκτυο και του αυξανόμενου όγκου των καταγγελιών απαιτείται η άμεση λήψη εξειδικευμένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Το φαινόμενο προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην χώρα μας όμως δεν υπάρχει ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο που να αντιμετωπίζει το εμπόριο ανθρώπων με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Εκτός των ποινικών μέτρων και η οργάνωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου απαιτείται και η οργάνωση του κοινωνικού περιβάλλοντος. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί, ευαισθητοποιηθεί και πληροφορηθεί για την έκταση του προβλήματος.

 Επίσης πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στήριξης των ατόμων που υφίστανται το πρόβλημα. Απαιτείται η οργάνωση ενεργειών πρόληψης, η ίδρυση δομών που θα διασφαλίζουν την διατροφή, περίθαλψη, ψυχολογική στήριξη και αποκατάσταση των θυμάτων,  στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό που θα υποστηρίζει τα άτομα και τα παιδιά. Επίσης θα τους παρέχεται νομική υποστήριξη και υπαγωγή σε προγράμματα κοινωνικής ένταξης και επαγγελματικής αποκατάστασης.

Η εμπορία και σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και γυναικών συνεχώς αναπτύσσεται στη χώρα μας. Απαιτείται η ενεργοποίηση της πολιτείας για την καθολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για την αντιμετώπιση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος απαιτείται η πολυεπίπεδη και συντονισμένη προσπάθεια όλων των Αρχών και φορέων, που εμπλέκονται στο θέμα αξιοποιώντας και την διεθνή συνεργασία.

Επίσης απαιτείται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων ώστε να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα και η έκταση του προβλήματος.

Η λύση του προβλήματος δεν είναι ασφαλώς μόνο νομοθετική. Απαιτεί και  την συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου ώστε να αντιμετωπισθεί η σύγχρονη αυτή μάστιγα. 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...