ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2008
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
"ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ και άλλες διατάξεις"
"ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ και άλλες διατάξεις"
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ
Τρίτη, 22.7.2008
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξετάζουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο αφορά ουσιαστικά το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών, μιας σχολής η οποία είναι σχετικά νέα, η οποία ιδρύθηκε με το ν. 2236/1994, κύριοι συνάδελφοι, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ετέθη σε λειτουργία το 1995.
Σκοπός, λοιπόν, αυτής της σχολής, είναι η επιλογή και η κατάρτιση αλλά και η επιμόρφωση των νέων δικαστών, η επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων, καθώς και η εν γένει αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης στον ελληνικό λαό δικαιοσύνης. Ωστόσο, αγαπητοί συνάδελφοι, από τότε μέχρι σήμερα έχουν ήδη κυλίσει δεκατρία ολόκληρα χρόνια και βεβαίως οι διαρκώς μεταβαλλόμενες και ταχέως εξελισσόμενες κοινωνικές συνθήκες, αναδεικνύουν και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και επικαιροποίησής του κατά συνέπεια στις σύγχρονες απαιτήσεις όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας μιας και η χώρα μας μετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, λοιπόν -άρα η Κυβέρνηση η οποία έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία- στο πλαίσιο του ιδιαίτερου καθήκοντός του για την εύρυθμη λειτουργία και οργάνωση της δικαιοσύνης που είναι το πρώτο μέλημα αλλά και για την ορθότερη και ταχύτερη απονομή της που είναι το δεύτερο και κρίσιμο ζήτημα, επιχειρεί μ' αυτό το σχέδιο νόμου πρώτον, την αναδιοργάνωση και δεύτερον και ταυτόχρονα αν θέλετε, την αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Έτσι προικίζει η Κυβέρνηση αυτήν τη σχολή μ' ένα σύγχρονο, μ' ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξή της, έτσι ώστε η σχολή αυτή με επιτυχία, με αποτελεσματικότητα, να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της εποχής και να συνεχίσει με νέα πνοή το δημιουργικό της έργο.
Πρέπει να σας πω κάνοντας την ανάλυση επί της αρχής για τη φιλοσοφία και το σκεπτικό του νομοθέτη, ότι τα χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία διατρέχουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο, είναι κατά τη γνώμη μου τα εξής τρία.
Το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα, είναι το άνοιγμα της σχολής προς την κοινωνία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αν λάβει κάποιος υπ' όψιν του ότι οι γνώσεις της κοινής πείρας, η εμπειρία δηλαδή την οποία πρέπει να έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας για την ταχύτερη, για την πλέον ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη και δικαιότερη απονομή της δικαιοσύνης, συναρτάται απολύτως αγαπητοί συνάδελφοι και με την κοινωνική εμπειρία, την οποία πρέπει ο δικαστικός λειτουργός ως στοιχείο sine qua non να έχει παράλληλα βεβαίως με την επιστημονική κατάρτιση, τη νομική παιδεία, το ήθος και όλα τα άλλα στοιχεία τα οποία συνθέτουν αν θέλετε το προφίλ ενός σύγχρονου, ενός μοντέρνου, ενός επικαιροποιημένου στη γνώση του δικαστή, ο οποίος ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Άρα το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα, το οποίο με το παρόν σχέδιο νόμου δίνει -αν θέλετε- αυτήν τη δυνατότητα, είναι το άνοιγμα της Σχολής Δικαστικών Λειτουργών προς την κοινωνία. Το δεύτερο, εξ ίσου κρίσιμο και σημαντικό και όχι ήσσονος σημασίας, επομένως σημαντικό χαρακτηριστικό γνώρισμα που διατρέχει το παρόν σχέδιο νόμου, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός αυτής της σχολής, της σχολής Δικαστικών Λειτουργών και το τρίτο και πολύ ουσιαστικό χαρακτηριστικό γνώρισμα, είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια που είναι και το ζητούμενο. Άρα, λοιπόν, τεχνικά μπορώ να σας πω, όπως έχετε δει και εσείς, προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής ότι το παρόν σχέδιο νόμου, είναι διαρθρωμένο σε έξι κεφάλαια και αποτελείται από πενήντα ένα άρθρα.
Θέλω να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με τις ρυθμίσεις του πρώτου κεφαλαίου, όπου πρώτο κεφάλαιο έχουμε τα άρθρα 1 έως 8, τροποποιείται επί το ορθολογικότερο η διοικητική οργάνωση της σχολής. Αυτό είναι το πρώτο. Στη συνέχεια, με τα άρθρα αυτά, προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησής της, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις δυσλειτουργίες, τις αδυναμίες, οι οποίες παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, διότι αυτή είναι και η δουλειά του νομοθέτη, αυτή είναι και η δουλειά της Βουλής ως ανεξάρτητης νομοθετικής εξουσίας, τις αδυναμίες, τα κενά τα οποία υπάρχουν με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία να καλύπτονται απολύτως, ώστε διαπιστωμένα προβλήματα πλέον να μην υφίστανται, αφού θεραπεύονται με το νέο σχέδιο νόμου.
Επίσης, θεωρούμε ότι είναι σωστή η διάταξη εκείνη η οποία υπάρχει μέσα στο παρόν σχέδιο νόμου, αγαπητοί συνάδελφοι, κατά την οποία μετονομάζεται η σχολή από Εθνική Σχολή Δικαστών σε Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Θα πει κάποιος: "Μα είναι θέμα προς ρύθμιση από το νέο σχέδιο νόμου;". Η απάντηση είναι "ναι". Για ποιο λόγο; Υπάρχει η φιλοσοφία του νομοθέτη, που λέει ότι ο τίτλος αυτής της σχολής πρέπει να είναι ακριβέστερος, αφού καταρτίζει και επιμορφώνει αυτούς οι οποίοι προώρισται να διοριστούν σε θέσεις δοκίμων εισαγγελικών λειτουργών. Κατά συνέπεια, λοιπόν, είναι πολύ πιο δόκιμος, πολύ πιο ακριβής και πολύ πιο σωστός ο όρος Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, κατά συνέπεια, λοιπόν, μετονομάζεται η σχολή από Εθνική Σχολή Δικαστών σε Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Σημαντικότατες, επίσης, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι οι ρυθμίσεις του Β΄ αλλά και του Γ΄ κεφαλαίου, όπου Β΄ κεφάλαιο, αναφερόμαστε στα άρθρα 9 έως και 16 και στο Γ΄ κεφάλαιο, αναφερόμαστε στα άρθρα 17 έως και 31, όπου εδώ οι ρυθμίσεις αυτές καθορίζουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων δικαστών, καθορίζουν τη διαδικασία της επιλογής τους, καθορίζουν το περιεχόμενο της εκπαίδευσής τους, όπου εδώ θα πρέπει να πω ότι σημαντική καινοτομία, η οποία εισάγεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία άλλωστε, είναι ότι για πρώτη φορά, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα -που είναι σωστό να απαιτείται και να δίνεται- στην πρακτική εξάσκηση. Εξασφαλίζεται, δηλαδή, ειδικότερα για πρώτη φορά η δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό ανθρώπων, οι οποίοι έχουν προηγουμένως μια στοιχειώδη πρακτική εξάσκηση, παράλληλα με το άνοιγμα στην κοινωνία, ώστε να μπορούμε να έχουμε δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα πάρουν εκείνα τα οποία απαιτούνται και κρίνονται ως αναγκαία από τη διεύθυνση σπουδών και από το πρόγραμμα σπουδών περαιτέρω μέσα στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ώστε, όπως είπα και πριν, να δημιουργήσουν το προφίλ του δικαστικού λειτουργού εκείνου, που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία.
Πρέπει όμως να πω και εδώ δεν το έχει επισημάνει κανείς και θεωρώ ότι οφείλουμε όλοι να το αναδείξουμε, πέρα από ιδεολογικές προσεγγίσεις, διαφοροποιήσεις, ενστάσεις ή επιφυλάξεις ή διαφορετική πολιτική οπτική, το γεγονός ότι για πρώτη φορά, αγαπητοί συνάδελφοι, μ' αυτό το σχέδιο νόμου, εξασφαλίζεται η δυνατότητα συμμετοχής στο διαγωνισμό υποψηφίου με έλλειψη φυσικών σωματικών δεξιοτήτων, η οποία κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, δεν εμποδίζει το άτομο αυτό με αναπηρία στην άσκηση των δικαστικών του καθηκόντων.
Θεωρούμε ότι είναι εξόχως καινοτόμα η ρύθμιση αυτή. Θεωρούμε ότι παύουν να αποκλείονται εκείνες οι κατηγορίες των συμπολιτών μας οι οποίες είχαν αυτές τις φυσικές, σωματικές αδυναμίες ή αναπηρίες και νομίζω ότι είναι μια διάταξη, η οποία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχω την εντύπωση -για να μη πω την πεποίθηση- ότι απηχεί το διακομματικό πνεύμα όλων των πτερύγων της Βουλής, όσον αφορά την επικύρωση και την υπερψήφισή της.
Προσδιορίζεται επίσης με τις ρυθμίσεις του δευτέρου και του τρίτου κεφαλαίου, η υπηρεσιακή κατάσταση των σπουδαστών κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, αγαπητοί συνάδελφοι, δηλαδή τα άρθρα 32 έως 42 του σχεδίου, αφορούν στην επιμόρφωση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών. Για λόγους πληρότητας και λειτουργικής ενότητας, οι ρυθμίσεις που αναφέρονται στη διαρκή ή διά βίου επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι είναι ήδη διορισμένοι και ήδη υπηρετούν στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, εντάσσονται στον οργανικό νόμο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.
Παράλληλα, αγαπητοί συνάδελφοι, οι ρυθμίσεις αυτές, αναπροσαρμόζονται στα σημερινά δεδομένα, έτσι όπως απαιτεί η Βουλή των Ελλήνων, έτσι όπως απαιτεί η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως απαιτεί ο σύγχρονος ρόλος απονομής της δικαιοσύνης από την πλευρά των δικαστικών λειτουργών.
Αυτές, λοιπόν, οι ρυθμίσεις αναπροσαρμόζονται και απαντούν στις σημερινές ανάγκες, αλλά και στα σημερινά δεδομένα, με βάση ποια στοιχεία; Με βάση την εμπειρία, η οποία έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή των προγραμμάτων επιμόρφωσης και την αξιολόγησή τους από όσους πήραν μέρος σ' αυτά.
Αξιοποιούνται τέλος οι ιδέες και οι γνώσεις των στελεχών της σχολής, οι οποίες έχουν εν τω μεταξύ αποκτηθεί από τις επαφές που είχαν με στελέχη ομολόγων φορέων της αλλοδαπής, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών της Γαλλίας ή της Σχολής Δικαστών της Ισπανίας ή του ευρωπαϊκού δικτύου για τη δικαστική εκπαίδευση ή της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου και του ευρωπαϊκού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών, μεταξύ των υπευθύνων ή των φορέων, που παρέχουν δικαστική εκπαίδευση και αναφέρομαι βεβαίως στο δίκτυο της Λισαβόνας.
Επίσης, με το παρόν σχέδιο νόμου, προβλέπεται η οργάνωση από τη σχολή -είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με αντίστοιχους δικαστικούς ή εκπαιδευτικούς φορείς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών των κρατών αυτών ή τρίτων χωρών, καθώς και η συμμετοχή της σχολής για το σκοπό αυτό, στις αντίστοιχες δραστηριότητες του ευρωπαϊκού δικτύου για τη δικαστική εκπαίδευση, της Ακαδημίας Ευρωπαϊκού Δικαίου και του ευρωπαϊκού δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υπευθύνων ή των φορέων που παρέχουν δικαστική εκπαίδευση στο δίκτυο της Λισαβόνας που αναφέρθηκα πριν.
Αυτό είναι στην πράξη επίσης το άνοιγμα της σχολής, όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και το ευρωπαϊκό της γίγνεσθαι.
Με τις νέες αυτές ρυθμίσεις, στα κεφάλαια που σας προανέφερα, η επιμορφωτική δραστηριότητα της σχολής με αδρές πινελιές διευρύνεται, προκειμένου να καταστεί δυνατό, όπως όλοι οι υπηρετούντες δικαστικοί λειτουργοί να ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ως προς τις εξελίξεις στο χώρο της νομικής επιστήμης. Φυσικά είναι βέβαιο ότι με την επιμόρφωση, θα μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του λειτουργήματός τους.
Στην επιτροπή, αγαπητοί συνάδελφοι, με έμφαση, με ένταση και -έχω την αίσθηση- με εξάντληση του χρόνου ο οποίος απαιτήθηκε, συζητήσαμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής, για όλες εκείνες τις προϋποθέσεις τις οποίες απαιτούν τα κόμματα, απαιτεί η Εθνική Αντιπροσωπεία και επιβάλλεται να έχουν οι σημερινοί δικαστικοί λειτουργοί, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας.
Ακόμη και στις πλέον απαιτητικές αιτιάσεις εκείνων οι οποίοι είπαν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να είναι αποκομμένοι από την κοινωνία, ότι θα πρέπει να έχουν την κοινωνική εμπειρία, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, τις γνώσεις εκείνες οι οποίες απαιτούνται, για να τους συνδέουν με τον παλμό της κοινωνίας κατά την απονομή της δικαιοσύνης, νομίζω πως το νομοσχέδιο αυτό, απαντά με τον πλέον πειστικό τρόπο.
Έχω την εντύπωση ότι οι όποιες αγωνίες -που είναι λογικό να υπάρχουν- η όποια ευαισθησία -που είναι αυτονόητο να υφίσταται- απαντώνται με τον καλύτερο τρόπο στις ρυθμίσεις των άρθρων των κεφαλαίων που σας προανέφερα.
Με το πέμπτο κεφάλαιο -όπου πέμπτο κεφάλαιο αναφερόμαστε στα άρθρα 43 έως 46- ρυθμίζονται τα σχετικά με το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό της σχολής καθώς και με τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών.
Εδώ με το παρόν σχέδιο νόμου, θεσπίζεται διαφανής διαδικασία επιλογής των διδασκόντων. Αυτό είναι το πρώτο μέλημα του σχεδίου νόμου. Για το λόγο αυτό λοιπόν -θα τα δούμε βεβαίως και στη συζήτηση κατ' άρθρον- προβλέπεται ότι σε όλα τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, στους προέδρους των νομικών τμημάτων, των νομικών σχολών και στους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, θα αποστέλλεται εγκαίρως και δη τον Σεπτέμβριο κάθε έτους, η σχετική ανακοίνωση, με την οποία θα καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να διδάξουν στη σχολή και βεβαίως θα συνοδεύεται η αίτησή τους από το απαραίτητο βιογραφικό σημείωμα, όπως είναι προφανές, με τα τυπικά προσόντα, με την εμπειρία τους σε αντικείμενα της κατάρτισης που παρέχει η σχολή. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ίδρυσης νέων κατευθύνσεων, εισαγγελέων και ειρηνοδικών για την ακρίβεια, και θεσπίζονται και μεταβατικές διατάξεις, για την ομαλή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, που θα έχουμε την ευκαιρία αύριο στην κατ' άρθρον συζήτηση ειδικότερα να αναφερθούμε.
Τέλος, στο ακροτελεύτιο κεφάλαιο, στο έκτο, άρθρα 47 έως 51, περιέχονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν λειτουργικά ζητήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ορίζεται ο χρόνος ενάρξεως ισχύος του νόμου.
Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να πω ότι σε εποχές όπου η δικαιοσύνη βάλλεται και βάλλεται κατά την άποψή μου πολιτικά αδίκως, έρχεται η Κυβέρνηση με μια σειρά νομοθετημάτων, να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος και την αξιοπιστία των δικαστικών λειτουργών της χώρας, οι οποίοι βάλλονται αδίκως γιατί εκτελούν τα καθήκοντά τους και νομίζω ότι τα πολιτικά κόμματα που το επιχειρούν, δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και έχω την αίσθηση ότι σήμερα μας δίνεται πεδίον δόξης λαμπρόν, για να αναθεωρήσουμε εκείνες τις πολιτικές τις επιθετικές, τις άδικες, τις άκαιρες και τις ανοίκειες, σε βάρος των δικαστικών λειτουργών της χώρας, ώστε, πραγματικά, να αφήσουμε τη δικαιοσύνη απερίσπαστη και ανεξάρτητη, να ασκήσει το έργο της, όπως και η Βουλη ασκεί το δικό της νομοθετικό έργο, στο πλαίσιο ενός κράτους-δικαίου, μιας δημοκρατίας η οποία σέβεται τη διάκριση των εξουσιών!
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω λοιπόν να πω ότι ουδείς συνάδελφος από την Αντιπολίτευση -είτε από την Αξιωματική είτε από τα λοιπά κόμματα της Βουλής- αισθάνθηκε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ανάγκη να ασχοληθεί με το παρόν σχέδιο νόμου.
Οι συμπολίτες μας, οι οποίοι παρακολουθούν τις εργασίες της Βουλής, εξέλεξαν την Κυβέρνηση για να κυβερνά και την Αντιπολίτευση για να ασκεί βεβαίως την κριτική της. Όπως ξέρετε στη δημοκρατία -διότι πολύς λόγος έγινε περί δημοκρατίας, αλλά από την αντίθετη όχθη- ελέγχεται και κρίνεται η Κυβέρνηση, αλλά ελέγχεται και κρίνεται και η Αντιπολίτευση, Αξιωματική και ελάσσων Αντιπολίτευση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -διότι απευθύνομαι, κύριε Πρόεδρε, με την έννοια της σύνθεσης του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι με την έννοια της παρουσίας, η οποία μπορεί να είναι ωσεί η φυσική παρουσία και γι' αυτό εξακολουθώ να αναφέρομαι έτσι στην προσφώνησή μου- οφείλετε να δικαιολογήσετε για ποιον λόγο αλλάξατε άποψη στην Ολομέλεια για την υπερψήφιση του παρόντος σχεδίου νόμου, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό νομοθέτημα.
Κρυφτήκατε, οχυρωθήκατε, υπεκφύγατε, υπαναχωρήσατε, δειλιάσατε, δεν τολμάτε να δικαιολογήσετε για ποιο λόγο αλλάξατε άποψη, κάνοντας επίκληση μιας τροπολογίας η οποία ήρθε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, τον οποίο το σύνολο των κομμάτων της Βουλής υπερψήφισε και είναι κοινοβουλευτική πρακτική, νόμιμη και προσήκουσα.
Οι τροπολογίες έρχονται όπως ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει. Οι τροπολογίες αποτελούν τμήμα της νομοθετικής εργασίας της Βουλής. Κατά συνέπεια, λοιπόν, οχυρώνεστε πίσω από μια τροπολογία την οποία μπορείτε να βάλετε -είναι δικαίωμά σας- αλλά δεν μπορείτε να αλλάζετε στάση χωρίς να δίνετε λόγο, γιατί μέχρι προχθές στην επιτροπή, που έγινε εξαντλητικός και ουσιαστικός διάλογος, ήσασταν υπέρ του νομοσχεδίου, τουλάχιστον οι περισσότερες πτέρυγες της Βουλής.
Η Κυβέρνηση, η εισηγήτρια, τα μέλη της Συμπολίτευσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αποδέχτηκαν προτάσεις που κάνατε και αποτελούν μέρος του νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί και εσείς έρχεστε και κάνετε οβιδιακές μεταβολές και στροφές εκατόν ογδόντα μοιρών, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι συμπεριφέρεστε ωσεί ανευθύνως, για να μην πω εντελώς ανευθύνως πολιτικά. Αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός το βλέπει. Ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται εδώ, διότι περί όνου σκιάς ο λόγος.
Εν πάση περιπτώσει, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν προσφέρετε καλές υπηρεσίες στη δικαιοσύνη ούτε στους δικαστές, κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση μετά το ατόπημα, μετά την ανοίκειο επίθεση, μετά την αδικαιολόγητη, την αντιδημοκρατική, αν θέλετε, αυτή επίθεση σε βάρος της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Διότι ή σεβόμεθα τη δημοκρατία, τη διάκριση των εξουσιών, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη σεβόμεθα πάντοτε, διαρκώς, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις ή επιλέγουμε πότε θα τη σεβαστούμε, πότε θα της επιτεθούμε, πότε θα της στερήσουμε το δικαίωμα να εκφράζεται ελευθέρως και ανεξαρτήτως, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, ανάλογα με τι πολιτικές σκοπιμότητες θέλουμε να υπηρετήσουμε.
Και εσείς δεν ζητήσατε συγνώμη από τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία και δεν κάνατε την αυτοκριτική σας με το να πείτε "κακώς γεμίσαμε την Αθήνα με αφίσες, οι οποίες στρέφονται σε βάρος της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης".
Αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το δεύτερο μεγάλο κόμμα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας, επέλεξε με αφίσες να πλήξει τη δικαιοσύνη; Διότι επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, διότι επιχειρείτε να τρομάξετε τους δικαστές της χώρας και επιχειρείτε να τους φιμώσετε στην έκφραση της ελεύθερης και ανεξάρτητης φωνής τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Αυτή είναι η αλήθεια και κάποιος πρέπει να βγει να σας τα πει, διότι νομίζω πως έχει περισσεύσει το θράσος -όχι το θάρρος- απέναντι σε εκείνους, οι οποίοι υπηρετούν τη δικαιοσύνη και στους οποίους προσπαθείτε να παρέμβετε με έμμεσο ή με άμεσο τρόπο.
Για το νομοσχέδιο, λοιπόν, ούτε κουβέντα. Δικαιολογία για την αλλαγή της στάσης σας; Καμμία απολύτως. Αγαπητοί συνάδελφοι, και εκτός θέματος είστε σήμερα και δεν παράγετε πολιτική και παράγετε -βεβαίως και προφανέστατα- παραπολιτική. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν σας εξέλεξε για να είστε εδώ παράγοντας παραπολιτικής, αλλά πολιτικής. Στην παραγωγή πολιτικής εμετρήθητε, εζυγίσθητε και ευρέθητε ελλιποβαρείς.
Όσον αφορά το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπάρχει ο ν. 1868/1989 άρθρο 4 με την υπογραφή "Υπουργός Κουβέλης, Υπουργός Δικαιοσύνης". Να μην χρησιμοποιεί και να μην εκμεταλλεύεται το όνομα ενός εξαίρετου καθ' όλα συναδέλφου και έγκριτου νομικού και καλού Υπουργού Δικαιοσύνης τότε, το κόμμα του, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σήμερα λέγοντας μάλιστα απόντος -χρησιμοποιώ το ίδιο επιχείρημα- ότι δήθεν είναι απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό, απέναντι στην ίδια του την υπογραφή.
Σοβαρότητα, λοιπόν, υπευθυνότητα, για να έχετε το δικαίωμα στη συνέχεια με σοβαρότητα και με αξιοπιστία να απευθύνεστε στην Κυβέρνηση και για να μπορούμε να σας παίρνουμε υπ' όψιν μας σοβαρά. Διότι η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των πολιτικών επιχειρημάτων, της πολιτικής στάσης και συμπεριφοράς είναι εκείνη η οποία αναδεικνύει στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και στις μετοχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στις οποίες συμμετέχουμε όλες και όλοι εδώ, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, τις καλές μετοχές, τις μετοχές οι οποίες κάνουν limit up και τις μετοχές οι οποίες limit down.
Και αυτή την ώρα πρέπει να σας πω -λυπούμαι βαθύτατα γι' αυτό, διότι βγαίνει συνολικά μια θλιβερή εικόνα του πολιτικού κόσμου- ότι επικαλείστε σκανδαλολογία, επικαλείστε σκάνδαλα, επικαλείστε εμπλοκή και παρέμβασης της Κυβέρνησης, χωρίς ούτε ένα στοιχείο!
Είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προηγουμένως, εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μία σειρά -δήθεν- από περιπτώσεις, οι οποίες αριθμητικά και ονομαστικά ακούγονταν -καμμία δεν εδράζεται επί πραγματικών περιστατικών- με ανέριστα και έωλα επιχειρήματα...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Παπακώστα, ολοκληρώστε σας παρακαλώ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ζητώ την ίδια μεταχείριση, κύριε Πρόεδρε, που επιφυλάξατε για τους καλούς μου συναδέλφους και ουδεμία αντίρρηση έφερα προηγουμένως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχω δώσει και σε εσάς περισσότερο χρόνο. Θα σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε. Έχουμε φθάσει στα οκτώ λεπτά.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Το γνωρίζω, κύριε Πρόεδρε και προς τα εκεί κατατείνω. Αυτή είναι η πρόθεσή μου και ο στόχος μου. Δεν θα μείνω εσαεί στο Βήμα. Για όνομα του Θεού!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς θα θέλαμε να μείνετε!
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ. Έχω, λοιπόν, την έγκριση του Σώματος, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Αυτό ως απειλή μας το λέτε;
(Γέλια στην Αίθουσα)
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, ως απειλή. Απειλή συνιστά η πολιτική...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Βλέπω ότι η επιθυμία των συναδέλφων είναι να μείνετε πολύ περισσότερο. Ο Κανονισμός δεν το επιτρέπει.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η δική μου επιθυμία, κύριε Πρόεδρε, είναι να είμαι χρήσιμη και ωφέλιμη στον τόπο μου. Αυτή είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης και του συγκεκριμένου Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Ως απειλή όμως επικρέμαται επί των κεφαλών μας, κύριε Πρόεδρε, η κάθε μορφής επίθεση, προσπάθεια τρομοκράτησης, σπίλωσης και φίμωσης της δικαιοσύνης και αυτό δεν προσφέρει καλή υπηρεσία στον τόπο.
Και επειδή ακριβώς ο ελληνικός λαός έχει την απαίτηση οι πολιτικοί του να έχουν δυνατή τη φωνή, καθαρή τη συνείδησή τους, με τέτοιο θάρρος, σθένος και στεντορεία τη φωνή προσέρχομαι σ' αυτό το Βήμα, με σεβασμό στο Προεδρείο της Βουλής, στον Κανονισμό της Βουλής, στη θέση μου με την τιμή που μου επιφύλαξε το κόμμα μου να είμαι εισηγήτρια αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου και στους συναδέλφους μου, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι πραγματικά έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου είναι λάθος αυτό το οποίο συμβαίνει τώρα.
Οφείλετε και έχετε καιρό να αναθεωρήσετε. Οφείλετε να κάνετε πίσω στις επιθέσεις προς τη δικαιοσύνη. Οφείλετε να υπερψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο είπατε ότι θα το υπερψηφίσετε και οφείλετε να διατηρήσετε την κριτική σας και τις επιφυλάξεις σας με τρόπο χρήσιμο, εποικοδομητικό και στα πλαίσια του Συντάγματος, των κανόνων του δημοκρατικού πολιτεύματος και με σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)