Πρακτικά

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 20-3-2008 (Πρωινή Συνεδρίαση) Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παίξατε εν ου παικτοίς. Σας αφαιρέθηκαν όλα τα επιχειρήματα μετά και τη δήλωση...

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
20-3-2008 (Πρωινή Συνεδρίαση)

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παίξατε εν ου παικτοίς. Σας αφαιρέθηκαν όλα τα επιχειρήματα μετά και τη δήλωση της Υπουργού, η οποία αποδέχθηκε αυτό που είναι καταχωρημένο στα Πρακτικά, μετά από τους τρεις κύκλους συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, για τα τριάντα επτά χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.
Σας αφαιρέθηκαν όλα τα επιχειρήματα, αλλά επιπλέον, παρακολουθώ και παρατηρώ με προσοχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και διάσταση απόψεων, αλλά και διάσπαση πολιτικής γραμμής ή μάλλον, έλλειμμα πολιτικής γραμμής.
Κατάπτυστο το σχέδιο νόμου, είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο οποίος δεν είναι και παρών. Θετική ρύθμιση, είπε η Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο προλαλήσας συνάδελφος, για τα άρθρα τα οποία πραγματεύονται την προστασία της μητρότητας, των γυναικών και βεβαίως των γονέων με ανάπηρα παιδιά.
Και ξέρετε γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κάνετε αυτό σιγά-σιγά και δειλά-δειλά; Γιατί διαπιστώνετε πλέον ότι το νομοσχέδιο είναι ευεργετικό για τους ασφαλισμένους και προσπαθείτε με τις κορώνες προς τα έξω να κρατήσετε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες, τις οποίες προσπαθήσατε να αξιοποιήσετε κομματικά για ίδιον όφελος, σε μία καλή κατάσταση. Και από την άλλη πλευρά, με το άλλο μάτι βλέπετε την ελληνική κοινωνία και λέτε "πώς είναι δυνατόν να αρνηθούμε ευεργετικές διατάξεις ότι τις υπερψηφίσαμε;".
Αυτή είναι η διπλή γλώσσα. Και εδώ εγείρεται ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που το έθεσα χθες το βράδυ. Η κ. Διαμαντοπούλου -και μίλησα για την κρυφή ατζέντα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα το επαναλάβω- έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια λέγοντας ότι η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσον αφορά τις συντάξεις και το ασφαλιστικό εστιάζεται στο εξής γεγονός. Οι αξιοπρεπείς συντάξεις -αυτό είναι από συνέντευξή της- δεν μπορεί παρά να είναι πάνω στο ή πάνω από το 60% του μέσου εισοδήματος.
Δηλαδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει ως σκοπό και ως στόχο, όποτε και αν ποτέ γίνει Κυβέρνηση αυτού του τόπου, οι συντάξεις τις οποίες επαγγέλλεται -τις περίφημες και παχυλές- στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να κινούνται πάνω στο ή πάνω από το 60% του μέσου εισοδήματος, την ώρα που με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης το ύψος των συντάξεων κυμαίνεται στο 80% και σε πολλές περιπτώσεις πάνω από το 140%;
Αυτό είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα στο οποίο οφείλει να απαντήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Να μας μιλήσει για την κρυφή ατζέντα διότι για μία ακόμη φορά εξαπατά τον ελληνικό λαό, διολισθαίνοντας σε λογικές οι οποίες δικαιολογούνται από τον πολιτικό του πανικό και οι οποίες δεν συνάδουν με τη χρησιμότητα και την ωφελιμότητα των κομμάτων απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες.
Και έρχομαι στο Συνασπισμό, στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα, να λέτε σ' εκείνη τη δημοκρατική δύναμη μεταξύ των άλλων δημοκρατικών κομμάτων που είναι η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που εκπροσωπώ, ότι συμπεριφερόμεθα ως ακροδεξιοί, την ώρα που αυτή η παράταξη έδωσε τη δυνατότητα στην Αριστερά να συμμετέχει έτσι όπως πρέπει στη δημοκρατία και στο δημοκρατικό διάλογο;
Κατά συνέπεια, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε αυτά τα οποία λέμε.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Διότι θέλω να πω το εξής, κύριε Πρόεδρε. Σκουπίδι το νομοσχέδιο, είπε ο κ. Αλαβάνος. Έκτρωμα, είπε σήμερα ο κ. Λαφαζάνης.
Αποφορά σκουπιδιών εκπέμπει ο δημόσιος λόγος του Συνασπισμού όταν εκφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Εκτρωματική είναι η τακτική του επίσης, όταν εκφέρεται με αυτόν τον τρόπο μέσα στη Βουλή των Ελλήνων.
Εγκαλείτε την Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -συνολικά η Αντιπολίτευση- διότι υποτίθεται ότι δεν άκουσε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον κ. Τρισέ. Και σας ρωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να είμαστε υπεύθυνοι σε αυτόν τον τόπο και για να ξέρουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πώς τοποθετούμεθα και πώς κουβεντιάζουμε, το εξής: Τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -που την έχετε από χθες στα χέρια σας και την έχουμε όλοι στα χέρια μας- ή την επικαλούμεθα συνολικά ή την απορρίπτουμε συνολικά.
Γιατί, δηλαδή, απομονώνετε τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν λέτε πανηγυρικά ότι αυτή η γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λέει ότι ο Έλληνας νομοθέτης -δηλαδή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- παρεμβαίνει σε ειδικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και κίνητρα παραμονής στην εργασία, λαμβανομένου υπόψη του αυξανόμενου προσδόκιμου ορίου ζωής, καθώς και επικουρικές συντάξεις;
Επιπλέον, ο νομοθέτης -δηλαδή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- επιχειρεί να θεσπίσει πλαίσιο προστασίας της μητρότητας. Δεν υπήρχε πλαίσιο προστασίας της μητρότητας -αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- επί των ημερών σας. Ιδρύει Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών -δεν υπήρχε Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών επί των ημερών σας, είκοσι χρόνια Κυβέρνηση- και μάλιστα με σκοπό τη χρηματοδότηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Και καθιερώνει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους πολίτες. Δεν υπήρχε Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους πολίτες.

Άρα, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν απευθύνεστε στη Βουλή των Ελλήνων να είστε πιο προσεκτικοί και να μην αποδέχεστε επιλεκτικά τις συστάσεις και τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου σας εξυπηρετεί κομματικά σε βάρος, όμως, της συντριπτικής πλειοψηφίας ή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Θέλω να εστιάσω λίγο την προσοχή μου, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που αφορούν τη μητρότητα, εγώ θα σας πω το εξής. Με ικανοποίηση βλέπω ένα σημαντικό γεγονός.
Πρώτη φορά σε νομοθέτημα, πρώτη φορά σε μεταρρύθμιση της ελληνικής πολιτείας υπάρχει αυτό. Δηλαδή, ποιο; Το ότι αναγνωρίζεται η μητρότητα ως κοινωνική θητεία. Και βεβαίως, παρέχει τη δυνατότητα στη μητέρα που είναι ασφαλισμένη σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο, τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξής της. Μάλιστα, με πολύ-πολύ συγκεκριμένα και στοχευμένα πλεονεκτήματα.
Δηλαδή, το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου αφορά τις ασφαλισμένες σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και όχι μόνο τις ασφαλισμένες του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ. Ο πλασματικός χρόνος αφορά τα παιδιά που αποκτώνται από 1-1-2000 και εφεξής. Ο αναγνωριζόμενος πλασματικός χρόνος αυξάνεται σε πέντε συνολικά έτη. Δίνεται δικαίωμα αναγνώρισης πρώτου έτους για το πρώτο παιδί και σε δύο για κάθε επόμενο παιδί, μέχρι και το τρίτο.
Πέραν του ανωτέρου χρόνου των πέντε ετών, μπορεί επιπλέον να αναγνωριστεί και ο χρόνος των τριών και μισού μηνών γονικής άδειας ανατροφής παιδιών και μία σειρά από διατάξεις εξόχως ευεργετικές.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, κυρία Παπακώστα.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας θέλω να πω ότι για πρώτη φορά σ' αυτό το σχέδιο νόμου η πρότασή μας για την άδεια μητρότητας και για την αναπλήρωση του κενού με κάποιον άνεργο μέσω του Ο.Α.Ε.Δ., επιχειρείται με επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδειχθήκατε λίγοι. Ζυγιστήκατε, μετρηθήκατε και βρεθήκατε λιποβαρείς.
Σας ευχαριστώ.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...