Πρακτικά

Ενημέρωση της Επιτροπής από Πρόεδρο ΟΤΕ εκπροσώπου της MIG Ερωτήσεις της Κ.Παπακώστα στον εκπρόσωπο της MIG...

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ - ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Βγενόπουλε, θα σας ρωτήσω ως υπηρέτης του ελληνικού λαού.
Πρώτη ερώτηση. Από πού και πότε αγοράσατε μετοχές;
Δεύτερη ερώτηση. Γνωρίζετε αν η DEUTSCHE TELEKOM όπως η ίδια τουλάχιστον είχε ανακοινώσει, είχε συμφωνήσει να αγοράσει το 20% των μετοχών του ΟΤΕ που κατείχε η MIG μόνο εφόσον επερχόταν συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο;
Τρίτη ερώτηση. Εκτιμάτε αν η συμφωνία που επετεύχθη, αποτρέπει καιροσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του Οργανισμού;
Τέταρτη ερώτηση. Ενοχληθήκατε από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές και μάλιστα δημοσίως ότι δεν ήθελε την MIG ως στρατιωτικό εταίρο για τον ΟΤΕ; Είπατε προηγουμένως στην πρώτη σας εισήγηση ότι δεν έχετε ποτέ επιχειρήσει επιθετικές εξαγορές. Διαβάζω στο ΒΗΜΑ της 25ης Μαΐου 2008 στο άρθρο με τίτλο "Ποιος είναι ο κ. ΜARFIN": "Η προσφιλής τακτική του είναι να αποκτά τον έλεγχο ενός ποσοστού της τάξης του 10% και στη συνέχεια να προκαλεί εξελίξεις.". Και ως παράδειγμα αναφέρει την επιθετική εξαγορά που επιχειρήσατε, αλλά δεν σας βγήκε κατά της Τράπεζας Πειραιώς, λέγοντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ότι σταθήκατε αγνώμων απέναντι στον ευεργέτη σας τον κ. Σάλλα, λέγοντας ότι ο κ. Βγενόπουλος εισήλθε στον τραπεζικό χώρο αγοράζοντας το 2001 από τον κ. Σάλλα την Piraeus Prime Bank. Ερώτηση λοιπόν. Τι ισχύει από τα δύο; Έχετε ως προσφιλής σας τακτική την επιθετική εξαγορά και μάλιστα αποκτώντας τον έλεγχο ενός ποσοστού της τάξεως του 10%, ώστε να προκαλείτε εξελίξεις ή αυτό που μας είπατε σήμερα στην Επιτροπή ότι δεν επιδίδεστε σε επιθετικές εξαγορές;
Πέμπτη ερώτηση. Κύριε Βγενόπουλε, ενοχληθήκατε με την πρόσφατη ρύθμιση της Κυβέρνησης για την προστασία του ΟΤΕ από επιθετικές εξαγορές; Αν ναι, δεν πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να διασφαλίζει την αποτελεσματική εποπτεία και την ρύθμιση των αγορών; Δεν πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις όταν χρειασθεί να απαντήσουμε σε νεοεμφανιζόμενα προβλήματα;
Διακρίνω μια πικρία στις απαντήσεις που μας δώσατε σε σχέση με τον ΟΤΕ και θα συμμερισθώ απολύτως τις θέσεις σας για την ελεύθερη αγορά και το παράπονό σας για τις επιθέσεις που δέχεσθε γι' αυτό, όμως πρέπει να προστατεύσω τα συμφέροντα των συμπολιτών μου, οι οποίοι μας εμπιστεύονται και μας αναθέτουν το ρόλο που σε σας αναθέτουν οι μέτοχοί σας. Το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως γι' αυτό το λόγο της πικρίας ή της ενόχλησης, προσπαθήσατε να δώσετε μια άλλη διάσταση στο βραχυπρόθεσμο δάνειο της τάξεως των 2,7 εκατ. ευρώ που είπατε ότι προχώρησε η διοίκηση του ΟΤΕ, απαξιώνοντας με αυτή την λογική σας την αξία της μετοχής του ΟΤΕ; Αν ναι, θεωρείτε ότι αυτό είναι εθνικά επωφελές; Υποστηρίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των καταναλωτών και εκείνα που θέλατε εσείς να υπηρετήσετε συμμετέχοντας στον ΟΤΕ, αν το πετυχαίνατε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ -Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της MIG:

Η δημοκρατία λειτουργεί αυτόνομα, με όλες τις απόψεις και αλληλοσεβασμό απόψεων. Εσείς έχετε τις απόψεις σας ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει όρια. Εγώ θεωρώ ότι έχει όρια. Σέβομαι την άποψή σας.
Νομίζω ότι απάντησα στην ερώτηση του κ. Σηφουνάκη, γιατί δεν έκανα προσφυγή κατά της Ε.Ε.. Σας είπα ότι είχαμε πάρει μία απόφαση ότι δεν θα το "παλεύαμε". Υπάρχει άλλη μία ερώτηση του κ. Σηφουνάκη, σχετικά με το εάν δεν είχε πέσει το ποσοστό κάτω από 33%, εάν θα αγόραζα. Θα δυσκολευόμουν να το κάνω. Δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα αγόραζα, αλλά είναι το 28% είναι πολύ ελκυστικό. Η DEUTSCHE TELEKOM δήλωσε ότι δεν προχωρά χωρίς το management. Η θέση μου είναι απλή, εγώ δεν είχα συμφωνία με την DEUTSCHE TELEKOM ότι έπρεπε να πάρει το management. Απλώς, η έγκριση…
Η αίρεση είναι να εγκριθεί η συμμετοχή της DEUTSCHE TELEKOM από την επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Δεν λέει να δώσει το management το δημόσιο και μάλιστα, στη συμφωνία στην οποία σας έχω δώσει και θα πάρετε αντίγραφα, υπάρχει και πρόβλεψη που λέει ότι αυτόν τον όρο μπορεί να τον άρει η DEUTSCHE TELEKOM και επί της ουσίας αυτό έγινε και στο τέλος. Γιατί από ό,τι βλέπετε δεν έχει κάποια συμφωνία, από τη στιγμή που δεν έχει περάσει από το Κοινοβούλιο η DEUTSCHE TELEKOM. Παρόλα αυτά, τις πήρε τις μετοχές. Δεν ξέρω τι έχουν κάνει στις δικές τους διαπραγματεύσεις και στις δικές τους συνεννοήσεις, εγώ δεν είχα καμία συμμετοχή. Μπορείτε να κοιτάξετε τις συμφωνίες και τις ανακοινώσεις που κάναμε εμείς.
Όσον αφορά το υπερτίμημα, σας είπα ότι είναι 140 εκατομμύρια καθαρά κέρδη, αποδεικνύεται από τις λογιστικές μας καταστάσεις, χθες βγάλαμε τα αποτελέσματα. Για τους μικρομετόχους με δημόσια πρόταση έχω αναφερθεί επανειλημμένα. Για το διαχωρισμό, στην πρόταση μετόχων που έκανα, είχα αναφέρει ότι πρέπει να μελετηθεί το θέμα του διαχωρισμού δικτύου. Από την άλλη πλευρά υπήρχε μια δημόσια τοποθέτηση του κ. Βουρλούμη, ότι αυτό θα είναι ένα επικίνδυνο πείραμα κ.λπ., το οποίο όμως, όταν εγώ ως μέτοχος του ζήτησα μια επίσημη τεκμηρίωση, αυτή δεν ήρθε ποτέ. Δεν υπάρχει ούτε η σχετική μελέτη που να το αποδεικνύει.
Επίσης, αναφερθήκατε στη λέξη "σεβασμός μετόχων". Εάν δεν σέβεσαι τους μετόχους και τους επενδυτές στην αγορά δεν μπορείς να επιβιώσεις. Εμείς δεν θα μπορούσαμε ποτέ κάνουμε ένα τέτοιο deal χωρίς δημόσια πρόταση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ :Δεν απαντήσατε για τις σκανδαλώδεις αγορές που έκανε ο ΟΤΕ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν θέλω να εκφέρω άποψη σε θέματα, τα οποία δεν έχω παρακολουθήσει από κοντά. Παρακολούθησα από κοντά το δανεισμό των 2,7 δις εκατομμυρίων, που πήρε ο ΟΤΕ ως βραχυπρόθεσμο δανεισμό εν μέσω αβεβαιοτήτων για το ποιο θα ήταν το τελικό επιτόκιο μακροπρόθεσμου δανεισμού, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος για αυτό. Θεωρώ ότι ήταν άποψη εντελώς λανθασμένη, θα δείτε την επιχειρηματολογία μου στα εξώδικα που έστειλα στην διοίκηση του ΟΤΕ.
Οσον αφορά στην πώληση της INFOTE, δεν μπορώ να το τεκμηριώσω. Ως μέτοχος υπέβαλα ερωτήσεις για να μάθω τη διαδικασία. Εάν ποτέ κάποιος απαντήσει για την διαδικασία της πώλησης, θα φανεί κατά πόσο η πώληση αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα. Εγώ αυτό το οποίο είπα, είναι γιατί το πουλάτε. Δεν είναι core business. Δεν είναι η βασική μας δουλειά, γιατί να μην το πουλήσουμε. Ναι, αλλά γιατί πουλάτε αυτό και δεν πουλάτε τα ακίνητα; Η εκμετάλλευση των ακινήτων είναι core business και πουλάτε το άλλο, το οποίο έχει και μια σύνδεση με τον ΟΤΕ από τη στιγμή που βγάζει τους Χρυσούς Οδηγούς κ.λπ.; Είναι και κερδοφόρο. Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Οσον αφορά τα υπόλοιπα περί Γερμανών δεν τα γνωρίζω.
Εδώ έχετε χαρεί, αλλά θα σας στεναχωρήσω. Είπατε ότι πήρε 140 εκατομμύρια ο ΟΤΕ. Ακούστε να δείτε η κυβέρνηση δεν είχε να πουλήσει τίποτα στην DEUTSCHE TELEKOM. Η DEUTSCHE TELEKOM για λόγους αβρότητας, είπε μπαίνω εδώ με 20%, είμαι μέτοχος, καλύτερα να τα βρούμε, παρά να τσακωθούμε. Από την άλλη πλευρά εάν για κάποιο λόγο η Βουλή δεν εγκρίνει αυτή τη συμφωνία, θα είναι η DEUTSCHE TELEKOM με 19,9%. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει μεταξύ των μετόχων. Γνωρίζω ότι άλλους έχω ευχαριστήσει και άλλους έχω δυσαρεστήσει, αλλά είμαι υποχρεωμένος να δώσω τις απαντήσεις μου.
Απαντώντας στην κυρία Παπακώστα, θα πω ότι πήρα μετοχές από το Χρηματιστήριο Αθηνών σε πάρα πολλές ημερομηνίες και έχουμε κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις και εάν θέλετε μπορώ να σας δώσω το έγγραφο υπ΄ αριθμ. 9, για να απαντηθεί το ερώτημα.
Απαντώντας στη δεύτερη ερώτησή της θα πω ότι έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως. Και θα ξαναπώ ότι η DEUTSCHE TELEKOM εάν θα έπαιρνε τις μετοχές με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία κανείς δεν μπορεί να το πει αυτή τη στιγμή. Εγώ θεώρησα ότι τις μετοχές θα τις έπαιρνε σε κάθε περίπτωση, γιατί εκτίμησα ότι ήταν αυτό που ήθελαν. Είναι τρομερά επωφελές, αγοράζοντας ένα ποσοστό μετοχών και όχι το σύνολο, να μπορέσεις να διοικήσεις ένα Οργανισμό, είτε με τη συμφωνία του 28% είτε χωρίς αυτό, αλλά με τη συμφωνία των υπολοίπων μετόχων. Εάν η συμφωνία έχει δώσει λαβή για κερδοσκοπικά παιχνίδια, έχει χαιρετιστεί ως καταστροφική, για όλους τους υπόλοιπους μετόχους. Δεν έχει δώσει λαβή για κανένα κερδοσκοπικό παιχνίδι μέχρι στιγμής, όποιος μπορεί "πηδάει από το παράθυρο" για να μην υποστεί τη ζημιά, η οποία έχει επέλθει. Τώρα εάν αργότερα αυτό σταθεροποιηθεί ή ανέβει αυτό θα το δούμε. Όπως, επίσης, το αποτέλεσμα από πλευράς περιουσίας των μικρομετόχων από αυτή τη συμφωνία κανονικά θα φανεί μετά από δύο χρόνια.
Ανέφερα, ότι ενοχλήθηκα με το ό,τι η κυβέρνηση δεν θέλει την MIG. Ναι, ενοχλήθηκα. Ενοχλήθηκα, ακόμη, και όταν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε να μας δώσει τη ΓΕΝΙΚΗ και ήθελε να τη δώσει στη SOCIETE GENERALE. Ενοχλούμε όταν δεν είμαι ένας προτιμητέος εταίρος και επενδυτής. Δεν νομίζω, όμως, ότι η πικρία μου επηρεάζει την κρίση μου. Στο τέλος - τέλος μιλάμε για μια επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επίσης, είπε - και αυτό το διαψεύδω κατηγορηματικά και εάν έχει γραφεί στα πρακτικά, παρακαλώ μου ξέφυγε να το ανακαλέσω- ότι εγώ δεν είναι υπέρ των επιθετικών εξαγορών. Ουδέν ψευδέστερον αυτού. Μας αρέσουν οι επιθετικές εξαγορές. Άμα κάτι δεν μπορεί να γίνει φιλικά, και μπορεί επιθετικά, γιατί όχι. Με τους νόμους της αγοράς, με τις πρακτικές οι οποίες ακολουθούνται, μέσα στην νόμιμη διαδικασία. Έτσι, κινούνται οι αγορές. Δεν γίνονται όλα φιλικά.
Επίσης, είπε "γιατί πήγατε στην Πειραιώς και δεν σας βγήκε;" Για κοιτάξτε λίγο πίσω την ιστορία. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε κάνει δημόσια πρόταση σε εμάς. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Υποτίθεται ότι μας είχε κάνει τη δημόσια πρόταση και όλες οι αρχές είχαν δεχθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς έκανε επιθετική εξαγορά για εμάς. Ή εγώ έκανα επιθετική εξαγορά και όλες οι αρχές έχουν κάνει κάποιο λάθος εδώ, ή δεν έκανα εγώ επιθετική εξαγορά. Σε κάθε περίπτωση επειδή είμαι "αγνώμων" προς τον κ. Σάλα, κατά την κυρία Παπακώστα, ο οποίος με έβαλε στον τραπεζικό χώρο, θέλω να πω το εξής. Ο κ. Σάλας είχε μια Τράπεζα κέλυφος, που λεγόταν Πειραιώς Prime Bank και δεν είχε καμία δραστηριότητα, είχε ίδια κεφάλαια 10 δις δραχμές και με μου την πούλησε έναντι των 21 δις δραχμών. Δηλαδή εισέπραξε 11 εκατομμύρια, για τραπεζική άδεια, την οποία πλήρωσα. Εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχω και ευγνωμοσύνη, τότε θα πρέπει να είμαι χαμηλής αντιλήψεως.
Η κυβέρνηση, λέει η κυρία Παπακώστα, δεν έχει τη δυνατότητα για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα του δημοσίου, να προχωρήσει στην τροπολογία του 20%. Η απάντησή μου είναι ότι έχουμε ένα κράτος δικαίου, είμαστε μέλος της Ε.Ε. ή δεν είμαστε; Κάνουμε πράγματα νόμιμα ή παράνομα; Εάν κάποιος, κάποια συγκεκριμένη στιγμή, θέλει να εξασφαλίσει τα συμφέροντά του, ας φρόντισε εκ των προτέρων να μην πουλήσει μετοχές.

Το να πουλιούνται οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων για πρακτικούς λόγους στο Χρηματιστήριο και στη συνέχεια κάποιος επενδυτής να αγοράζει και να αλλάζουμε τους κανόνες της αγοράς, επειδή πιστεύοντας ότι αυτοί είναι οι κανόνες , δεν νομίζω ότι είναι μια σωστή πολιτική.
Στο τέλος με ρώτησε εάν θεωρώ ότι η κριτική που κάνω στη διοίκηση του ΟΤΕ, για το βραχυπρόθεσμο δάνειο των 2,7 δις που πήρε ο ΟΤΕ, είναι λόγω της προσωπικής μου πικρίας. Απαντώ με στοιχεία. Τη στιγμή που ελήφθη το δάνειο, δεν ήταν απαραίτητο να αγοραστούν οι μειοψηφίες της COSMOTE. Οι μειοψηφίες είναι εκεί, δεν τις παίρνει κανένας. Μπορούν να αγοραστούν και αργότερα. Μπορεί να βρει κανείς ποιο είναι το μακροπρόθεσμο κόστος χρήματος και να τις αγοράσει. Δεν μπορείς να παίρνεις έναν βραχυπρόθεσμο δανεισμό, σε ένα περιβάλλον που βλέπεις ότι οι εξελίξεις διαμορφώνονται αρνητικά και να πάρεις ένα ρίσκο και να πεις "να δούμε ποιο θα είναι το κόστος του δανεισμού του 70% των ιδίων κεφαλαίων τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο". Αυτό που σας λέω επαληθεύτηκε. Αν ρωτήσετε τον κ. Βουρλούμη, θα σας δώσει το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού και μετά θα δείτε σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μία τεράστια απόκλιση, η οποία κατά τη γνώμη μου, ζημιώνει τους μετόχους.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...