09-05-2019: Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον Ρ/Σ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104.9»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 9 Μαΐου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνέντευξη της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον Ρ/Σ του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104.9»

Η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104.9» και στους δημοσιογράφους Μιχάλη Ψύλο και Σοφία Παπαδοπούλου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Έχουμε τη χαρά να έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής την κα. Παπακώστα. Καλή σας μέρα κα. Παπακώστα.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα Υπουργέ μου και όλα τα καλά.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα σας κύριε Ψύλο. Ευχαριστώ, επίσης. Χαίρομαι που σας ακούω στο μικρόφωνο σήμερα.

Δημοσιογράφος: Έτυχε, γιατί εχθές ήμουνα στα Σκόπια, είχα πάει αντιπροσωπεία του Αθηναϊκού Μακεδονικού πρακτορείου για να υπογράψουμε συμφωνία με το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω μετονομάστηκε και είναι πολύ σημαντικό, λεγότανε Macedonia Information Agency και μετονομάστηκε σε Media Information Agency , αφαίρεσαν τον όρο Μακεδονία και είναι πολύ σημαντικό που δείχνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο λέτε και με χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι σήμερα είναι και η ημέρα της Ευρώπης όπως ξέρετε 9 Μαΐου και θα πρέπει εμείς η Ελλάδα η οποία τήρησε τις δεσμεύσεις της απέναντι στους συμμάχους της και ιδιαίτερα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το δικαίωμά της να το υπερασπιστεί στην επόμενη πενταετία έτσι ώστε όλη η περιοχή των Βαλκανίων αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ηγέτιδα δύναμη την Ελλάδα αλλά με μια στρατηγική στο βάθος πενταετίας να υπερασπίζεται τα θέματα της περιοχής, τα θέματά της η Ελλάδα, με αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται κατόπιν δικής της εισήγησης.

Δημοσιογράφος: Αναφέρεστε κυρία Υπουργέ στην Τουρκία από ότι καταλαβαίνουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αναφέρομαι στην , διότι είδα για παράδειγμα ότι ήρθε εδώ ο κ. Βέμπερ ο οποίος μονομερώς και δίχως να έχει συνεννοηθεί ούτε με τον κ. Μητσοτάκη πιστεύω. Πιστεύω ότι αιφνιδίασε και τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Βέμπερ, ο οποίος είπε ότι αν εγώ εκλεγώ θα παγώσω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς να ρωτά τη Χώρα η οποία είναι η Ελλάδα, εμάς δηλαδή, και την Ελληνική πολιτική ηγεσία ως το σύνολό της, την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και όλα τα κόμματα, τι είναι εκείνο που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας εταίρου χώρας όπως είναι η Ελλάδα η οποία πραγματικά παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή.

Δημοσιογράφος: Μα νομίζω κυρία Υπουργέ ότι είναι και εθνική γραμμή της χώρας εδώ και δεκαετίες ότι θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία και να μπορούμε πραγματικά να παρεμβαίνουμε και να παρεμβαίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση μια χώρα μέλος και όχι μια Τουρκία η οποία θα παίζει ως παρίας της διεθνούς κοινότητας.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως, διότι αυτό οξύνει τα πράγματα, ιδιαίτερα τώρα μάλιστα που η Τουρκία με μια ιδιαίτερη προκλητικότητα και υπογραμμίζω όχι εξαιτίας αυτής καθεαυτής της στόχευσής της απέναντί μας, αλλά εξαιτίας της εσωστρέφειας η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα τη διακρίνει, λειτουργεί όπως βλέπετε με ρόλο νταή στην περιοχή δήθεν υπερασπιζόμενη το ένα κομμάτι της Κύπρου.

Η Κύπρος είναι ευρωπαϊκή χώρα, είναι ενιαία χώρα και δεν χρειάζεται κανέναν να εγγυηθεί τίποτα για κανέναν και από την άλλη μεριά αυτή της η εσωστρέφεια, την οδηγεί στο να δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή και νομίζω ότι σήμερα επειδή είπα προηγουμένως ότι είναι η ημέρα της Ευρώπης την ώρα που και ο πρωθυπουργός βρίσκεται στη Ρουμανία να καταστήσουμε σαφές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιβάλλει τις αποφάσεις της, θα πρέπει τη στρατηγική της να τη χαράσσει με πολιτική ενότητα και θα πρέπει όλοι όταν λέμε Ευρώπη να καταλαβαίνουμε και να αντιλαμβανόμεθα ότι δεν υπάρχει έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας και ότι όλες οι χώρες θα συμμορφώνονται προς αυτή την κεντρική ευρωπαϊκή στρατηγική που θα παίρνει υπόψη της κυριαρχικά δικαιώματα όπως είναι αυτά στη δική μας γειτονιά, η οποία είναι πραγματικά πόλος ασφάλειας και είναι μία νησίδα ηρεμίας και γαλήνης στην περιοχή.

Αλλά για να διατηρηθεί αυτό και το λέω προς γνώση όλων και εις επήκοον όλων θα πρέπει πραγματικά η Ελλάδα να ακούγεται δυνατά. Εννοώ η γνώμη της. Άρα λοιπόν έχουμε πεδίον δόξης λαμπρόν κ. Ψύλο και καλά κάνετε και το λέτε, και όσων αφορά στη γειτονική χώρα την οποίαν επισκεφθήκατε και είναι πραγματικά πολύ σημαντική η συμφωνία την οποία κάνατε ως Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο, ως ΑΠΕ εν πάση περιπτώσει εσείς με τους γείτονες, είναι πολύ σημαντικό την επόμενη πενταετία επίσης οι δεσμεύσεις της γείτονος να τηρηθούν απολύτως και στο ζήτημα των προϊόντων και στο ζήτημα της συνέχειας είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η Θεσσαλονίκη ιδίως αλλά και γενικότερα η βόρειος Ελλάδα και όλη η Μακεδονία η περιφέρειά μας, έχουνε πολύ σημαντική οικονομική γραμμή και προοπτική, είναι πολύ σημαντικός οικονομικός κόμβος και αυτό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και συνδέεται με τα προϊόντα και με το σήμα τους.

Υπό την έννοια λοιπόν αυτή, πρέπει να είμαστε εκεί για να διασφαλίσουμε την πιστή εφαρμογή της τήρησης ιδιαίτερα μετά τις εκλογές όπου ανεδείχθη ένας πρόεδρος ο οποίος δεν είναι πραγματικά ούτε φανατικός ούτε ιδεοληπτικός και νομίζω ότι εκεί έχουνε πεδίον δόξης λαμπρόν όλα τα κόμματα μεταξύ αυτών και το δικό μας όπου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, τη Νέα Ελληνική Ορμή.

Κατεβαίνουμε στις ευρωεκλογές, ιδρυθήκαμε τον Ιούλιο του 2018, για πρώτη φορά θέλουμε να πάρουμε το βάπτισμα του πυρός δίχως δίχτυ ασφαλείας, κάποιοι έλεγαν και έτσι έλεγε και η κα. Παπαδοπούλου ότι εδώ υπάρχουν διευθετήσεις για ασφάλεια θέσεων και λοιπά, όπως βλέπετε εμείς κατεβαίνουμε με την αυτοτέλειά μας και την πρότασή μας.

Δημοσιογράφος: Και μάλιστα καλέσατε σε debate τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα κα. Παπακώστα ενόψει των ευρωεκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης όμως δεν κατεβαίνει σε debate .

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ζήλεψα πάρα πολύ την τηλεμαχία η οποία έγινε, το debate , αυτοί χρησιμοποιούν ξέρετε τον ελληνικό όρο τηλεμαχία και εμείς χρησιμοποιούμε τον αγγλικό όρο debate . Λοιπόν, στο εξωτερικό έγινε μια πολύ ωραία τηλεμαχία μεταξύ Βέμπερ και Τίμερμανς. Και εκεί συμμετείχαν και οι υπόλοιποι. Διεκδικούν και οι δύο την ίδια θέση, ο κ. Βέμπερ είναι γνωστός για το κυνικό του ύφος και για τις μη φιλελληνικές του απόψεις από την εποχή που μιλούσαμε ακόμη για Grexit , ήταν ένας από αυτούς που υποστήριζαν τον κ. Σόιμπλε τότε στις απόψεις του να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κλείνει η παρένθεση και είπα προηγουμένως τις απόψεις του για τα εξωτερικά θέματα και την Ελλάδα στις θέσεις με τους γείτονές της, θέσεις οι οποίες είναι καθαρά αντιευρωπαϊκές και θέσεις οι οποίες δεν προβάλλουν τον καλύτερο δυνατό αρχιτεκτονικό χάρτη για την Ευρώπη της επόμενης πενταετίας.

Είδα λοιπόν μια τηλεμαχία και τη ζήλεψα, είπα κοίταξε να δεις τι θόρυβος γίνεται στην Ελλάδα, αυτοί πήγαν εκεί πολύ σεμνά, ωραία, τοποθετήθηκαν γύρω-γύρω στα stands αυτά τα οποία τους είχαν, αυτοί ήταν και όρθιοι, τιμωρία με το ένα πόδι, πήγαν και απάντησαν επί της ουσίας στο τι θέλουν να κάνουν, ποιοι είναι, τι θέλουν να κάνουν και οι πολίτες άκουσαν και αξιολόγησαν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους.

Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ και να σας πω και κάτι; Έχω να κάνω και μια δήλωση, θα βγάλω σήμερα μια δήλωση ως πρόεδρος του Ν.Ε.Ο., ότι είχα την ευκαιρία εγώ προσωπικά να βιώσω προχθές μια μέτρηση, με πήραν τηλέφωνο και με ρωτούσαν για τα κόμματα τα οποία υπάρχουν και ξέρουμε χρόνια τώρα στο πολιτικό στερέωμα, καινούρια μέτρηση, στην οποία δεν υπήρχε ούτε ένα νέο κόμμα, ούτε το Ν.Ε.Ο. φυσικά το δικό μας όπου είμαι πρόεδρός του, ούτε ένας διαφορετικός πολιτικός αρχηγός ο οποίος να προΐσταται σ’αυτά τα καινούρια κόμματα μέσα στη μέτρηση.

Άρα λοιπόν για δείτε, αυτό πρέπει να το δουν και οι εισαγγελείς και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, τι δημοσκοπήσεις είναι αυτές, με ποια σκοπιμότητα γίνονται.

Δημοσιογράφος: Κα. Παπακώστα θέλω να σας ρωτήσω γιατί ο χρόνος μας πιέζει. Το κόμμα σας και ειδικά κατερχόμενο στις ευρωεκλογές τι πολιτικό χώρο φιλοδοξεί να καλύψει; Προέρχεστε από την λεγόμενη λαϊκή δεξιά, δεν το έχετε κρύψει ποτέ, αλλά τι χώρο θέλετε να καλύψει; Μήπως αυτός ο χώρος έχει καλυφθεί από άλλα κόμματα ή ίσως από τη Νέα Δημοκρατία;

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εμείς δεν θέλουμε να καλύψουμε με τον κλασσικό με συγχωρείτε που το λέω έτσι κ. Ψύλο, ούτε να καπελώσουμε κανέναν χώρο, ούτε κανέναν. Εμείς θέλουμε το κενό το πολιτικό το οποίο υπάρχει σε εθνική πρόταση για την επόμενη πενταετία για την αρχιτεκτονική της Ευρώπης, να το καλύψουμε πολιτικά σε όλο το εύρος του δημοκρατικού τόξου, σκεπτόμενοι ότι υπάρχουν πολίτες οι οποίοι θέλουν να ακούσουν πώς τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα ανακατανεμηθεί, γιατί θα ανακατανεμηθούν οι πόροι ξέρετε.

Με αφορμή και το Brexit , μπαίνουν βγαίνουν οι Βρετανοί αλλά θα δούμε τελικώς τι θα συμβεί στο επόμενο εξάμηνο, θα ανακατανεμηθούν οι πόροι στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει η Ελλάδα εκεί λοιπόν, να σηκώσει ψηλά το ανάστημα στα ζητήματα αυτά, να έχει μια εθνική πολιτική πρόταση, την οποίαν εμείς έχουμε, η Νέα Ελληνική Ορμή έχει, για το πως θα ανακατανεμηθούν οι πόροι υπέρ της Χώρας μας η οποία υπέστην μεγάλο βάρος λόγω του μεταναστευτικού και μέσα στην οικονομική κρίση, και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό, αυτό είναι το ένα, το δεύτερο με αιχμή του δόρατος την κοινωνική ατζέντα, διότι συμφωνώ απολύτως με τον κ. Τίμερμανς.

Ο άνθρωπος είπε αυτό που λέει και η Νέα Ελληνική Ορμή και αυτό που λένε όσοι είναι κοινωνιστές, όσοι πιστεύουν στην κοινωνία και στο ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όπως είμαστε εμείς. Αυτόν τον πολιτικό χώρο καλύπτουμε, του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Στον πυρήνα της πολιτικής μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος και όχι το κέρδος. Το κέρδος να τον υπηρετεί και όχι το ανάποδο.

Είπε λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρχει ένας μέσος κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός ως ασφάλεια ο οποίος να περιλαμβάνει το 60% του μέσου μισθού. Από εκεί θα ξεκινούμε ως βάση εκκίνησης, υπάρχουν μερικές χώρες οι οποίες δεν το έχουνε ψηφίσει αυτό, οι περισσότερες έχουν κατώτατο μισθό.

Δημοσιογράφος: Μόνο έξι χώρες το έχουνε ψηφίσει κα. Παπακώστα. Μόνο έξι χώρες από τις είκοσι εφτά.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Είναι η Δανία, είναι τέτοιου είδους χώρες. Θέλω δηλαδή να σας πω ότι πρέπει και εμείς ως Νέα Ελληνική Ορμή εκεί θα δώσουμε την έμφασή μας, να στηρίξουμε πολύ το κοινωνικό δίχτυ προστασίας απέναντι στους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι ευαίσθητοι και αδύναμοι.

Και γι’αυτό είπα ότι θα υπερψηφίσω στην διαδικασία της συζήτησης όταν θα έρθει η ώρα της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την κοινωνική ατζέντα, με την οποία μάλιστα συμφωνούσα και γι’αυτό έκανα την προγραμματική σύγκλιση με την κυβέρνηση αν και έχουμε άλλη ιδεολογική αφετηρία. Σε αυτό συμφωνούμε απολύτως.

Δημοσιογράφος: Κα. Παπακώστα μια που μιλάμε για ευαίσθητες και ευάλωτες ομάδες να σας πω ότι εδώ χθες ο ευρωβουλευτής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κυμπουρόπουλος, απαντώντας στον κ. Τσίπρα για όσα είπε ότι τον περιφέρει ο κ. Μητσοτάκης για να μαζέψει ψήφους, είπε ότι τον αδικεί όλη αυτή η κατάσταση και όλο αυτό που έχει συμβεί με τον κ. Πολάκη. Θα ήθελα το δικό σας σχόλιο. Με δεδομένη την ευαισθησία που έχετε δείξει για το θέμα των ΑμεΑ κα. Παπακώστα και ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι μόνο τώρα. Και αυτό πρέπει να σας το πιστώσουμε.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας ευχαριστώ θερμά που το λέτε. Πρέπει να σας πω ότι η Νέα Ελληνική Ορμή αυτή την ώρα έχει έναν άνθρωπο υποψήφιο ευρωβουλευτή ΑμεΑ επίσης, όχι επειδή επιθυμούμε να συγκεντρώσουμε τη συμπάθεια, δεν πιστεύω ότι κανένα κόμμα θέλει τοποθετώντας σε θέσεις των ευρωψηφοδελτίων υποψήφιους βουλευτές, ευρωβουλευτές στην προκειμένη περίπτωση αφού έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές, ανθρώπους ΑμεΑ, αλλά δίνει ένα συμβολισμό.

Ο συμβολισμός αδικεί που δίνει ο κ. Μητσοτάκης τους ΑμεΑ, εμένα με διέγραψε όταν ήμουν στο βήμα της βουλής, την ώρα που διευθετούσα και συζητούσα στο βήμα της βουλής παρακαλώ, θέματα που αφορούσαν στους ΑμεΑ και στις συντάξεις χηρείας οι οποίες σημειωτέων διευθετήθηκαν με αποτελεσματικό τρόπο. Τότε με διέγραψε.

Δημοσιογράφος: Είχατε τολμήσει τότε να συμφωνήσετε με την κυβερνητική άποψη.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έφερνε μια τροπολογία και είπα ότι αυτή πρέπει να εμπλουτιστεί και θα συμβάλλω να εμπλουτιστεί γιατί ήτανε και δική μου πρόταση αυτό, και εκεί πάνω ακριβώς στη συζήτηση αυτού του ευαίσθητου ζητήματος εγώ διεγράφην.

Σας δίνω λοιπόν το συμβολισμό γιατί πιστεύω ότι αδικεί τον κ. Κυμπουρόπουλο τον οποίον αγαπούμε ιδιαίτερα και του εύχομαι καλή επιτυχία. Τον αδικεί αυτή η υπόθεση να τον έχει βάλει ασπίδα του ο κ. Μητσοτάκης πίσω από την οποία όμως οπτική του κ. Μητσοτάκη κρύβεται μια ατζέντα η οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή και θετική για τους ΑμεΑ.

Ήταν και ένας από τους λόγους που διαφώνησα μαζί του, μεταξύ πολλών άλλων ότι δεν έχει κοινωνική ατζέντα, ότι έχει ένα κρυφό οικονομικό πρόγραμμα το οποίο του το επιβάλλουν οι τράπεζες και ότι έχει μια κρυφή κοινωνική ατζέντα η οποία υπηρετεί τον κοινωνικό δαρβινισμό.

Αυτά εμείς θέλουμε να αναδείξουμε ως Νέα Ελληνική Ορμή στις ευρωεκλογές και με στεναχωρεί πολύ κ. Ψύλο και κα. Παπαδοπούλου το γεγονός ότι δυστυχώς η εσωστρέφεια και η κουβέντα του καφενέ, θα το πω για όλους εμάς τους πολιτικούς που αναλώνεται με τα εσωτερικά, τα μικρά, με μικροπρεπή τρόπο και με παρακμιακό λόγο, δεν μας δίνει την δυνατότητα να μιλήσουμε για τα σπουδαία.

Διότι ξέρετε και να το κλείσουμε με αυτό, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν ότι το 80% των αποφάσεων θα λαμβάνονται την επόμενη πενταετία στην Ευρώπη. Επομένως αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό.

Και πρέπει να πω και κάτι άλλο. Οι ευρωβουλευτές οι οποίοι μέχρι τώρα μας αντιπροσώπευαν εκεί, λυπούμαι να το πω, αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Δεν μας έφεραν και μια πρόταση για την επόμενη πενταετία που όλα αλλάζουν στην Ευρώπη.

Εμείς φιλοδοξούμε ως νέο κόμμα, ως Νέα Ελληνική Ορμή αυτό να το κάνουμε. Και καλούμε όλους τους πολίτες να αγκαλιάσουν τους υποψηφίους μας και την πολιτική μας πρόταση για το καλό της Χώρας.

Θέλω να πω αν ρωτήσει κανείς, μα γιατί κάνετε κάτι καινούριο; Διότι λέει κανείς ότι πρέπει να κάνεις κάτι καινούριο, αν θέλεις να δεις κάτι καινούριο.