Ομιλίες

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου στις 20.02.2016

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητοί συνάδελφοι, έρχομαι από τα Τίρανα, μαζί με άλλους συναδέλφους, και θέλω να πω στην Εθνική Αντιπροσωπεία μία φράση: Πήραμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη και της αλβανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της μεσογειακής συνέλευσης είκοσι επτά χωρών της Μεσογείου, και την προϋπόθεση της εφαρμογής Συμφωνίας του Σένγκεν.

Επίσης, πήραμε τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος διαπίστωσε ότι ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα διαπρέπει και είναι πρώτος στη δράση, αλλά δυστυχώς στο εσωτερικό η διχόνοια διχάζει. Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι η φανέλα της Εθνικής Ελλάδος που φορούμε στο εξωτερικό -και ορθώς τη φορούμε- πράγματι φέρνει αποτελέσματα. Όμως, στο εσωτερικό, κύριοι της Κυβέρνησης, που έχετε και τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, πρέπει να σας πω ότι εδώ ταιριάζει η φράση «δεν μας αφήνετε να αγιάσουμε».

Και δεν μας αφήνετε να αγιάσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι της Κυβέρνησης, όσο και αν το επιθυμούμε …

(Θόρυβος στην Αίθουσα)

Κύριε Πρόεδρε, οι συνάδελφοι είναι ζωηροί σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Νικόλαος Βούτσης): Όμως, είναι απ’ όλες τις πλευρές ζωηροί, απ’ ό,τι βλέπω.

Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, ησυχία, για να ακούσουμε την ομιλήτρια.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: Όσο και αν θέλουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, να στηρίξουμε -και θα στηρίξουμε- τις θετικές εκείνες διατάξεις -διότι άλλωστε ήταν η πολιτική μας και μάλιστα ήταν πολύ πιο γενναία το προηγούμενο διάστημα, ως Κυβέρνηση, και οφείλω να γνωρίζω καλύτερα από τον καθένα και την καθεμία τι ακριβώς στηρίξαμε και πώς κινηθήκαμε στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας αλλά και σε άλλα Υπουργεία- θέλω λίγο να σας δώσω το προφίλ αυτού του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» κωδικοποιημένα, για να καταλάβετε, κυρίως οι συνάδελφοι της κυβερνητικής Πλειοψηφίας, τι ακριβώς θα ψηφίσετε.

Προσέξτε: Πρώτον, έχουμε ένα πολυνομοσχέδιο με επτά, αγαπητοί συνάδελφοι, αρμόδιους Υπουργούς. Δείτε τώρα τις περιπέτειες αυτού του πολυνομοσχεδίου. Ακόμα και οι διατάξεις οι οποίες έχουν κατατεθεί από ένα Υπουργείο καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα και, δυστυχώς, λυπούμαι να πω ότι είναι και άσχετες μεταξύ τους. Ορισμένες απ’ αυτές είναι γενικού ενδιαφέροντος, άλλες είναι πάρα πολύ εξειδικευμένες. Στην καθομιλουμένη, στην πολιτική αγορά τις ονομάζουμε «φωτογραφικές», δηλαδή εξυπηρετείτε ημετέρους. Είναι αυτό που είχα πει στον κύριο Υπουργό, τον κ. Βερναρδάκη, ότι είναι λίγο ως πολύ η φράση που λέγανε παλιά, οι παλαιοί πολιτικοί –πολιτικάντηδες, για εμένα- «κατόπιν ενεργειών μας», φωτογραφικές.

Ακούστε τώρα το εξής: Μας είχατε κατηγορήσει, γιατί είχαμε αποχωρήσει τον Δεκέμβριο. Η απάντηση είναι –άκουσον, άκουσον!- ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει αυτόν τον φιλόδοξο τίτλο, το οποίο δεν συνοδευόταν από την απαραίτητη κοστολόγηση, την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ούτε από την έκθεση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Το φέρατε, λοιπόν, στη Βουλή των Ελλήνων, θίγοντας και προσβάλλοντας τους συναδέλφους Βουλευτές αλλά και τους Βουλευτές σας, κύριοι της Κυβέρνησης, αγαπητοί συνάδελφοι της κυβερνητικής Πλειοψηφίας.

 

Η περιπέτεια αυτού του νομοσχεδίου δεν σταματά εκεί, δυστυχώς. Το νομοσχέδιο αποσύρεται κατόπιν εντολής της Τρόικας, ακριβώς επειδή δεν ήταν κοστολογημένο. Στη συνέχεια -η περιπέτεια έχει ιστορικό ακόμα- η Κυβέρνηση αποφασίζει να συνεχιστεί η επεξεργασία στις Επιτροπές, έχοντας εντάξει πολλές διατάξεις στις δύο ΠΝΠ και άλλες στο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Όμως, αποσύρθηκαν συνολικά και τριάντα μία διατάξεις.

Χωρίς να κατατεθεί νέο κείμενο, συνεχίστηκαν, αγαπητοί συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας -γιατί η Αντιπολίτευση στο σύνολό της έχει καταλάβει τι συμβαίνει- οι συνεδριάσεις στις Επιτροπές. Ομολογώ ότι πρόκειται για μία άκρως πρωτότυπη κοινοβουλευτική πρακτική και διαδικασία. Πρέπει να σας πω, επίσης, ότι κάνατε παράλληλες νομοθετικές διαδικασίες με διατάξεις οι οποίες μεταφέρονται από το ένα νομοσχέδιο στο άλλο.

Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, έχοντας πλέον και την κοινωνία απέναντι, αποφάσισε να εκτονώσει τον πανικό και την αμηχανία, ξεσπώντας σε δύο τομείς: στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο με νομοθέτηση πρόχειρη και έωλη -δείτε την απόφαση-κόλαφο του Συμβουλίου της Επικρατείας, διαβάστε την- και βεβαίως, στο παράλληλο πρόγραμμα ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό, για να είμαστε απολύτως σαφείς.

Συνεπώς, πρόκειται για ακόμα μία επικοινωνιακή έκρηξη της Κυβέρνησης για να παρουσιαστεί μια δήθεν φιλολαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πρόσωπο, σας λέω, σας θυμίζω -είναι πικρή αυτή η ανάμνηση- ότι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είχατε υποσχεθεί 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την κοινωνική προστασία. Το πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης προέβλεπε μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 μπήκαν μόλις 99 εκατομμύρια ευρώ.

Η Νέα Δημοκρατία, η δική μας παράταξη, είχε το κοινωνικό μέρισμα των 450 εκατομμυρίων ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι, από το πρωτογενές πλεόνασμα από το οποίο επωφελήθηκαν περισσότερες από τετρακόσιες χιλιάδες οικογένειες, κάτι που κατήργησε η δική σας Κυβέρνηση, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Τέλος, κύριε Υπουργέ της Υγείας, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι είναι όνειδος σε μια τέτοια εποχή -και εννοώ τη λέξη που σας απευθύνω- να βάζετε Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Υγείας. Εάν εσείς από το Υπουργείο Υγείας εγκαινιάζετε αυτή την πρακτική και σκοπεύουν να την ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί σας στο Υπουργικό Συμβούλιο, στην Κυβέρνηση, νομίζω ότι αυτό μας πάει όχι στον 19ο αιώνα, αλλά πολύ πιο πίσω ακόμη.

Λυπούμαι, κύριοι συνάδελφοι, γιατί θέλω να πω -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή- ότι υπάρχουν διατάξεις, οι οποίες είναι θετικές, και διατάξεις οι οποίες αφορούν συνέχεια εκείνων τις οποίες είχαμε δρομολογήσει και για αυτές υπερθεματίζω. Για δε όλα τα υπόλοιπα, μπορώ να πω ότι λυπούμαι. Εδώ ταιριάζει η φράση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

 

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...