Ομιλίες

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ενσωμάτωση Οδηγιών για την Ανταλλαγή Πληροφοριών στον Τομέα της Φορολογίας στις 31.03.2016

Αγαπητοί συνάδελφοι της κυβερνητικής Πλειοψηφίας και κύριε Υπουργέ, που εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση, με αφορμή τη νομοθετική πρωτοβουλία την οποία συζητάμε σήμερα στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία, στις προτεραιότητές σας, δυστυχώς, δεν είναι η επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας αλλά η εντυπωσιολογία. Αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τη σημερινή νομοθετική σας πρωτοβουλία. Αποδεικνύεται και από την προχθεσινή βραδιά με τη συνεδρίαση της Βουλής επί πάρα πολλές ώρες, όπου το μόνο το οποίο τελικά επιχειρήθηκε ήταν η άγρα των εντυπώσεων και επιβεβαιώθηκε η παντελής απουσία της πολιτικής.

            Άρα, λοιπόν, πλέον φέρεστε και είστε κοινοί υποκριτές, κύριοι της Κυβέρνησης. Θα το αιτιολογήσω αυτό. Όταν κανείς ασκεί κριτική, θα πρέπει να την τεκμηριώνει και φέρει και το βάρος της αποδείξεως αυτών που λέει. Πριν το αιτιολογήσω, λοιπόν, θα σας πω μια φράση για την υποκρισία στην πολιτική την οποία είχε πει ο Λένιν. Ο Λένιν, λοιπόν, είχε πει ότι η εντιμότητα είναι συνέπεια της δύναμης, ενώ η υποκρισία είναι συνέπεια της αδυναμίας.

Άρα, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, καθημερινά αποδεικνύεται περίτρανα ότι πολιτικά είστε αδύναμοι, διότι δεν έχετε πολιτική. Πώς αιτιολογείται αυτό; Παριστάνετε ότι ενδιαφέρεστε για τα προβλήματα των πολιτών, όμως στην πραγματικότητα μετακυλίετε διαρκώς την επίλυσή τους προς τα πίσω, μη αντιλαμβανόμενοι την ευθύνη της πολιτικής επίλυσης, διότι απλώς δεν έχετε πολιτική.

            Αιτιολογώ, λοιπόν, την έννοια της υποκρισίας στην πολιτική σας, βλέποντας το προφίλ της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας.

Σε τι συνίσταται αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία; Συνίσταται στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και, άρα, στην ενσωμάτωση σε αυτήν οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να δούμε τώρα λίγο τι σημαίνει αυτό για εσάς, τη σημερινή Κυβέρνηση, με τη σύνθεσή της, όπως αυτή είναι γνωστή στην ελληνική κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι Υπουργοί και αγαπητοί συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αυτό σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση εισηγείται νομοσχέδια τα οποία η ίδια, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε επικρίνει, είχε απορρίψει, είχε καταψηφίσει. Δηλαδή, και με τους δύο ρόλους σας –γι’ αυτό σας αποκάλεσα υποκριτές- ζημιώσατε τη χώρα.

Με τον θεσμικό σας ρόλο, ως αξιωματική αντιπολίτευση, απορρίπτατε, καταψηφίζατε και, άρα, ζημιώνατε τη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση, με τον θεσμικό σας ρόλο ως κυβέρνηση της χώρας, έτσι όπως ο ελληνικός λαός έκρινε ότι πρέπει να είστε, ζημιώνετε, διότι καθυστερείτε την ενσωμάτωση των οδηγιών και άρα, με την καθυστέρηση, με την υστέρηση την οποία δημιουργείτε, χάνονται έσοδα, υπάρχει βλάβη του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος και αργούν να επιλυθούν τα προβλήματα των πολιτών, πράγμα το οποίο, επίσης, δεν ωφελεί την ελληνική κοινωνία. Άρα, και με τους δύο σας ρόλους είστε ζημιογόνοι.

Η υποκρισία, όμως, παραμένει στην πολιτική σας. Καμώνεσθε ότι είστε ζηλωτές και ότι σπεύδετε να λύσετε τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Ματαίως, όμως. Ουδείς σας πιστεύει, διότι η πρακτική –δηλαδή, η πολιτική σας- σάς διαψεύδει.

Ακούστε τώρα λίγο ποιο είναι το προφίλ της νομοθετικής πρωτοβουλίας: Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδηγίες οι οποίες καταψηφίζονταν σωρηδόν, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, από τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, σήμερα εξελίσσονται και επανέρχονται σε μορφή τροποποιημένων οδηγιών.

Το συγκεκριμένο Κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους κυβερνητικούς συνεταίρους του έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ανακαλύπτει τον ρεαλιστικό κόσμο της πολιτικής και πως η Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί με κανόνες τους οποίους πρέπει να ενσωματώσει και τους εισηγείται τώρα ως Κυβέρνηση στο εθνικό μας θεσμικό οπλοστάσιο.

Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι μια απ’ αυτές τις οδηγίες είναι η συνεργασία των κρατών-μελών –πολύ σημαντική- στην ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή, η οποία, όμως, επί ημερών αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε ταμπού και ήταν αδύνατον να ψηφιστεί. Ξέρετε με ποιο επιχείρημα, κύριοι της Κυβέρνησης και κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας; Ήταν αδύνατον να ψηφιστεί, διότι είχε μεγάλη ευαισθησία ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα των προσωπικών δεδομένων.

Σήμερα κανονικά όλη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είναι εδώ παρούσα και ένας-ένας Βουλευτής, με τη σειρά του, σε όλη την επικράτεια, όπως εξέλεξε τους Βουλευτές του ως πρώτο κόμμα στις τελευταίες εκλογές, θα έπρεπε να απολογείται εδώ και να λέει: «Έκανα λάθος, όταν ήμουν στην αξιωματική αντιπολίτευση που καταψήφιζα και απέρριπτα οδηγίες τις οποίες εισηγούμαι σήμερα, δια της Κυβερνήσεώς μου, και υπερψηφίζω δια της απουσίας μου, ως κυβερνητική πλειοψηφία, διότι ζημίωσα τον τόπο». Ουδείς! Λίγοι είναι οι γενναίοι εδώ, οι οποίοι δεν μίλησαν κιόλας. Ένας μόνο ετόλμησε.

Σας λέω, λοιπόν, ένα άλλο κραυγαλέο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάποτε δεν μπόρεσε να ταχθεί –λέει- υπέρ της συμφωνίας των χωρών του ΟΟΣΑ για τη συνεργασία σε οικονομικό και φορολογικό επίπεδο. Σήμερα, όμως, την ενσωματώνει και καλώς κάνει.

Σας λέω, όμως και κάτι άλλο για τον ΟΟΣΑ. Δεν διαβάζετε εκεί, το οικονομικό επιτελείο, ότι είμαστε πρωταθλητές –παγκόσμιοι πρωταθλητές!- σε ποσοστό κρατήσεων επί των μισθών των εργαζομένων -όσοι είναι εργαζόμενοι ακόμη στη χώρα- και δεν μελετάτε εκεί στην Κυβέρνηση ότι τα έξι στα δέκα ευρώ του εργαζομένου -είναι στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία και δημοσιεύει- πηγαίνουν σε φόρους και σε εισφορές; Δηλαδή, ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά πρέπει να σας πω ότι καταναλώνει το 43,4% του μισθού του σε φόρους και σε εισφορές.

Άρα, κύριε Πρόεδρε, -και θα κλείσω με αυτό- θα προσχωρήσω θετικά στην εισήγηση του εισηγητή μας, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Θα πω ότι υπάρχει ένα δεύτερο πρόβλημα, το οποίο θέλω να αναδείξω στην Εθνική Αντιπροσωπεία.  

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...