Ομιλίες

Εισήγηση στην Ημερίδα του δεύτερου Φεστιβάλ «Break the Chain»: «Ο Ρόλος των Βουλευτών στην Καταπολέμηση του Trafficking» στις 22.10.2016

Εισήγηση της Κατερίνας Παπακώστα στην Ημερίδα του δεύτερου Φεστιβάλ «Break the Chain», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ως τέως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου είχα μεριμνήσει, η εν λόγω διακομματική Επιτροπή να απασχοληθεί εκτενώς σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο πρωτοβουλιών με το σοβαρό ζήτημα της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων.

Κατά την διάρκεια του βίου της Επιτροπής, συστηματικά προσκαλούσαμε αρμόδιους φορείς που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  ή σε άλλες Υπηρεσίες. Συνομιλήσαμε επί παραδείγματι με Αστυνομικό της Ελληνικής Αστυνομίας, μέλος της Επιτροπής για Θέματα Βίας από την Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας, ο οποίος μας ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς του. Πρόκειται για μία Διεύθυνση, η οποία στηρίζει ενεργά το έργο του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Επιπλέον, ασχοληθήκαμε εκτενώς με  την Έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το έτος 2013. Η Έκθεση αυτή είχε συνταχθεί σε συνέχεια της επίσκεψης του Επιτρόπου στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη το 2013 ο Επίτροπος είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την τύχη των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που εισέρχονται στην Χώρα μας, καθώς δυστυχώς αυτά τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα να πέσουν θύματα των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης, εξετάσαμε με τα τότε δεδομένα, το νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τα θύματα. Συζητήσαμε δηλαδή μεταξύ άλλων τον ν. 3500/2006 που ποινικοποίησε την κακοποίηση των γυναικών και τον συζυγικό βιασμό και απαγορεύει την σωματική τιμωρία στα παιδιά. Εξετάσαμε τον ν. 3625/2007, με τον οποίο  κυρώθηκε το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία. Πρόκειται για έναν νόμο που έφερε σημαντικές αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο και στην Ποινική Δικονομία. Με τον ν. 3727/2008 κυρώθηκε η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Τέλος, εξετάσαμε και μελετήσαμε τον ν. 3064/2002 για την «Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της πορνογραφίας ανηλίκων και γενικότερα της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής με αρωγή στα θύματα των πράξεων αυτών». Ο εν λόγω νόμος ποινικοποιεί την σωματεμπορία και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα εξειδικεύει την παροχή προστασίας και αρωγής στα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Ο ρόλος των Βουλευτών γενικότερα και ειδικότερα όσων συμμετέχουν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Υποεπιτροπή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης των Ανθρώπων είναι λοιπόν ουσιώδης. Εκτός από την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει νομοθετικό κενό, οι Βουλευτές διαβουλευόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Συνηγόρου του Παιδιού, με Οργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Επιδιώκουμε επιπλέον την διαβούλευση με συναδέλφους από Κοινοβούλια άλλων κρατών, καθώς έτσι μπορούν να γεννηθούν συνεργασίες ή να εφαρμοστούν καλές πρακτικές, που έχουν επιφέρει θετικό αποτέλεσμα σε άλλες χώρες.

Οι Βουλευτές έχουμε λοιπόν αρκετά  «εργαλεία» στην διάθεσή μας, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων. Είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό, το οποίο και έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αύξησης των πολεμικών συγκρούσεων και της μεγάλης μετακίνησης πληθυσμών που πραγματοποιείται. Θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, και εδώ στην Χώρα μας οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στα ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών και προσφύγων.

Πρόκειται αυτή την στιγμή για την πιο ευάλωτη ομάδα, η οποία κινδυνεύει να πέσει θύμα τέτοιων εγκληματικών πράξεων. Σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσα στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς το Υπουργείου Εσωτερικών, ζήτησα να ενημερωθώ για τον αριθμό των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην Χώρα μας. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τα έτη 2014-2015 συνελήφθησαν 6.542 ασυνόδευτα ανήλικα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης Αιτούντων Άσυλο & Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΕΚΚΑ, ο αριθμός των ανηλίκων που απεύθυνε αίτημα στέγασης το 2014 έφτασε τα 2.390 παιδιά, το 2015 ήταν 2.248. Το 2013, όταν ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης μας επεσήμανε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι δομές προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν καταρρεύσει οικονομικά, οι αιτήσεις ήταν 1.150, αποτελούσαν δηλαδή μόλις το ¼ των αιτήσεων που κατατέθηκαν συνολικά τα δύο επόμενα έτη.

Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι η Χώρα μας βρίσκεται γεωγραφικά στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου προβλήματος και καλείται να πα΄ρει, στο μερίδιο που της αναλογεί, τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευθούν τα θύματα του trafficking και βεβαίως, να εμποδιστεί η δραστηριότητα των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.

Ως Βουλευτές, οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να συμμετέχουμε και σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης. Όπως σε όλα τα είδους εγκλήματα, η άγνοια, τόσο των θυμάτων όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της, διευκολύνουν τις δραστηριότητες των εγκληματιών και των εκάστοτε κυκλωμάτων.

Ήδη έχει συνταχθεί έκθεση για τα πεπραγμένα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπό την προεδρεία μου, και αναμένεται να οριστεί από τον Πρόεδρο της Βουλής πότε αυτή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια. Έτσι, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε και το ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων, η οποία είναι η 3η κατά σειρά οργανωμένη μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών, στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Επισκεφθείτε μας...

 

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

 
 

Επισκεφθείτε...